Про реєстрацію в парламенті законопроєктів, які покращують та підтримують волонтерську діяльність в Україні

Про реєстрацію в парламенті законопроєктів, які покращують та підтримують волонтерську діяльність в Україні

Укрінформ
13  травня,11:00  - пресконференція  з нагоди реєстрації в парламенті законопроєктів, які покращують та підтримують волонтерську діяльність в Україні.

Організатори: Центр демократії та верховенства права в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».

Учасники: Роман Лозинський - народний депутат України IX скликання, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;  Марина Попатенко - заступниця міністра молоді та спорту України;  Максим Лациба - керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД; Анна Ісічко - координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» ЦЕДЕМ;  Ростислав Кісь - директор юридичного департаменту Карітасу України; Наталія Повтарь -  юристка Центру демократії та верховенства права, модератор.

Довідково. Захід організований в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 13 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали: 

У Раді зареєстрували два законопроєкти на підтримку волонтерської діяльності

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, що передбачають вагому підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії російської федерації в Україні.

Про це на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив голова підкомітету з питань музичної індустрії Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

“Законопроєкт №7363 про внесення змін до закону про волонтерську діяльність передбачає: додаткові напрямки волонтерської діяльності для подолання наслідків воєнної агресії російської федерації в Україні; державну підтримку волонтерської діяльності через розробку цільових державних програм», - зазначив він.

Законопроєктом також визначається, що діти до 14 років можуть займатися волонтерською діяльністю спільно з батьками чи піклувальниками; передбачається запровадження письмового договору про провадження волонтерської діяльності, який міститиме умови відшкодування витрат, пов'язаних із наданням волонтерської допомоги, сказав народний депутат.

Другий законопроєкт - № 7364 - стосується змін до Податкового кодексу України.

“Законопроєкт №7364 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії росії проти України” пропонує такі основні зміни: не оподатковуються витрати організацій, що залучають волонтерів на медичний огляд, щеплення волонтера, відрядження волонтера; не оподатковуються компенсаційні витрати, пов'язані з участю волонтерів у навчальних заходах; можливості надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії неприбутковими організаціями; операції із ввезення допомоги не включаються громадськими та благодійними організаціями до рахунку суми для реєстрації ПДВ”, - пояснив Санченко.

Він підкреслив, що обидва ці законопроєкти покращать та підтримають волонтерську діяльність в Україні.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог веде масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл. Сили оборони України протистоять російським військам і завдають їм великих втрат. Українські захисники з 24 лютого по 13 травня ліквідували близько 26 тисяч 900 (+250) російських загарбників.

У Раді планують врегулювати порядок грошової виплати у разі загибелі чи інвалідності волонтера

Отримання грошової допомоги волонтерами, які постраждали під час здійснення діяльності у зоні бойових дій, буде врегульовано законодавчо.

Про це на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко.

“Дуже важливо, щоб волонтерський рух був підтриманий на державному законодавчому рівні. У розробленому законопроєкті №7363, що стосується волонтерської діяльності, у першу чергу надається можливість розширити додаткові напрямки волонтерської діяльності для подолання наслідків збройної агресії російської федерації проти України, а також надавати державну підтримку волонтерам», - зазначила вона.

За словами Попатенко, закопроєктом передбачається розширення статті, яка визначає можливість отримання одноразової грошової допомоги для волонтера, який постраждав під час здійснення волонтерської діяльності саме у зоні бойових дій.

«Визначається розмір та порядок грошової виплати у разі загибелі або інвалідності волонтера. Тому що ми бачимо, наскільки зараз безпосередньо волонтери допомагають на передовій, в “гарячих” точках, ризикують своїм життям та здоров’ям”, - сказала заступниця міністра.

Вона пояснила й пропозицію розширення дії цієї норми щодо волонтерської діяльності на всю територію України.

“Якщо раніше норма закону поширювалася на волонтерів, які працюють в окремих районах Луганської та Донецької областей, то новим законопроєктом пропонуємо поширити дію положення щодо волонтерів на всю територію України”, - додала Попатенко.

Так, згідно з законопроєктом, пропонується внести зміни до закону «Про волонтерську діяльність» та встановити одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера в розмірі 550 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (1,36 млн грн).

У разі встановлення інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва): I групи – 250 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (620,2 тис. грн); ІI групи – 200 прожиткових мінімумів (496,2 тис. грн), III групи – 150 прожиткових мінімумів (372,3 тис. грн.)

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, що передбачають підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії російської федерації в Україні.

росія 24 лютого розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-