Як вдалося переломити хід війни у небі. Робота української ППО

Як вдалося переломити хід війни у небі. Робота української ППО

Укрінформ
6 травня, 12:30  -  брифінг на тему: «Як вдалося переломити хід війни у небі. Робота української  ППО».

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікер: Юрій Ігнат - речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Теми до обговорення:

Як вдалося переломити хід війни у небі при тому, що повітряні сили росії переважали.

Як спрацюють українські засоби  ППО – прогнози, статистика.

Потенціал використання літаків іншого класу. 

Формат заходу – онлайн.

Журналісти зможуть поставити питання в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:00 6 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Українські Повітряні Сили встановили контроль над небом над контрольованою територією України

На сьогодні українські Повітряні Сили встановили контроль над небом над контрольованою територією України. Бойова авіація противника не заходить у зону дії української ППО та уникає зіткнення в небі з нашими винищувачами.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, сказав Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ, передає кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні бойова авіація противника не заходить у зону дії нашої ППО, так само не вступає у зіткнення з нашими винищувачами, а лише діє там, де підконтрольна тимчасово територія, де вони наситили засобами протиповітряної оборони ту територію. Це йде мова про Донеччину, Луганщину, Херсонську область, схід країни. Вдалося досягти, що ворог зазнав серйозних втрат у перші тижні війни. На сьогодні майже 200 літаків ворога різних типів уражено, понад 150 бойових вертольотів, чимало БПЛА та крилатих ракет”, - сказав Ігнат.

За його словами, це відчутні втрати ворога, оскільки це сучасні літаки, пілоти яких або загинули, або отримали поранення.

Саме тому, за словами Ігната, ворог змінив тактику дій і кілька тижнів уже не входить у повітряний простір, який контролює Україна.

Ігнат наголосив, що досягти цього Повітряним силам України вдалося ціною важких боїв у повітрі і на землі після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну.

Україна готова в короткий термін перенавчити своїх пілотів - речник командування Повітряних сил ЗСУ

Україна вдячна партнерам за допомогу, яку вже надали, але потребує сучасного озброєння, зокрема, літаків. Ми готові в короткий термін перенавчити своїх пілотів. На цьому наголосив під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

“Якщо говорити про Повітряні сили, на сьогодні нам потрібна серйозна техніка, для того щоб закрити небо над Україною, і зокрема, на атомними станціями. Ми вже говорили, яку техніку саме ми хотіли б отримати, ведуться перемовини. Ми вдячні і за ті комплекси радянського виробництва, які вже надійшли: один комплекс - зі Словаччини, можливо будуть ще комплекси, це Буки, С 300, це радянські літаки, які могли б посилити нашу перевагу в повітрі. Втім, нам потрібна сучасна зброя, тому що ворог сьогодні кількісно та технологічно у небі нас переважає”, - сказав Ігнат.

Зокрема, за його словами, якщо говорити про допомогу озброєнням, то йдеться про літаки вищого покоління, які мають потужні радари, потужні ракети, ракети, які мають голівки самонаведення, літаки, які мають системи радіоелектронної боротьби.

“Тому ми розраховуємо, що буде ухвалено позитивне рішення щодо надання Україні винищувачів. Ми говорили про такі винищувачі, як F15, F16 певних модифікацій , які наші пілоти зможуть опанувати. Йдеться про опанування їх у польоті, а також навчання на них воювати. Безумовно, це складний процес. Ми до цього готові, у нас є план дій, ми будемо це робити, використовуючи їх базу (партнерів - ред.) для навчання. Але ми готові в короткі терміни наших пілотів перенавчити, сісти на ці зразки озброєння і протистояти в небі нарівні з російськими технологічними літаками, які дійсно нас переважають - один до шести на сьогодні”, - сказав Ігнат.

Стосовно систем зенітно-ракетних військ на заміну Бук М1 та С300, Ігнат зауважив, що Україні був би потрібен такий комплекс як норвезько-американський NASAMS, який у даних умовах війни може ефективно протидіяти російській авіації, а в перспективі - американський зенітно-ракетний комплекс Patriot, який може вражати як літаки, так і ракети.

"Всі засоби озброєння не є щось нове для України. Ми не лише зараз їх розглядаємо як допомогу Україні, ми задовго до війни всі ці речі прописували. Втім величезна вартість і непростий процес переходу на ті зразки озброєння гальмували цей процес", - зазначив речник.

Ігнат зауважив, що на сьогодні основною силою, яка збиває російські літаки, є зенітно-ракетні комплекси БУК М1 та С 300.

"Тиждень-два тому ми давали статистику, що була 300-та, ювілейна ціль зенітно-ракетних комплексів наших Повітряних Сил, бо саме вони є основною силою, яка збиває російські літаки. Безумовно, збиваються вони також і переносними зенітно-ракетними комплексами і навіть є випадки, коли з протитанкових ракетних комплексів збито, здається, три вертольоти, і винищувачами. Винищувачами зараз менше (збивають - ред.), оскільки ворог не вступає в ближні бої. Винищувачі більше в перші дні війни застосовувалися. Тому основа гроза сьогодні для ворожої авіації — це зенітно-ракетні комплекси БУК М1 та С 300", - сказав Ігнат.

За його словами, нині на озброєнні техніка 1980-х років виробництва, ворог має техніку теж тієї лінійки, але вже модернізовану - це комплекси С400 , БУК М1, Бук М2, БУК М3, “Панцирі”.

"Ми, на жаль, маємо озброєння, яке отримали ще з тих часів (радянських — ред.). Втім, маємо добре підготовлених фахівців, добре підготовлених людей, які сьогодні все-таки за допомогою тієї техніки нищать авіаційну техніку. Їх відданість, патріотизм та самопожертва достойні екранізації, і це дійсно буде описано в книжках з історії", - додав речник командування Повітряних сил ЗСУ.

З 24 лютого в Україні триває розв'язана росією нічим не спровокована війна.

До початку війни росія зосередила біля кордонів України 450 літаків та 250 вертольотів - Ігнат

До початку війни розвідка повідомляла про 450 бойових літаків та близько 250 бойових гвинтокрилів біля кордонів України. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“На початок війни, задовго до початку, ми бачили навчання на території білорусі довкола кордонів України, в Чорному морі. Наша розвідка аналізувала цю обстановку, бачили, що є скупчення літаків, вертольотів та іншої техніки — близько 450 літаків було зосереджено навколо України на аеродромах росії та білорусі, близько 250 бойових вертольотів. Це вже 700 одиниць техніки, що ворог зосередив на наших кордонах. Скажімо, це одна з найкращих одиниць техніки, яку вони тримали (біля кордонів — ред.) — літаки Су-30, Су-34, Су-35, вертольоти Ка-52 та інші. Основна ця техніка і зазнала втрат”, - сказав Ігнат.

Він зазначив, що російська федерація має ще багато літаків, значна їх частина знаходиться на зберіганні, має літаки Су-29, Су-27, Су-25.

“Але те, що ворог зазнав серйозних втрат, це без жодних сумнівів. Це змусило їх змінити тактику і вже не залітати на нашу територію, так активно не діяти. Натомість вони вдалися до обстрілів ракетним озброєнням. Це літаки дальньої авіації, стратегічної авіації — Ту-160, Ту-95, Ту-22М3, які можуть далеко з-за меж України, з Каспійського регіону , з Чорного моря завдавати ракетних ударів по території України. Втім і ракети надзвичайно доровартісні, коштують мільйони доларів, тому вони їх більше застосовують по об’єктах інфраструктури, щоб завдати найбільше шкоди”, - розповів Ігнат.

Речник наголосив, що, попри відчутні втрати ворога, чимало техніки ще є у росії, і треба готуватися і не піддаватися ілюзіям, що росія не застосує цю техніку.

Як повідомляв Укрінформ, Україна з початку повномасштабного вторгнення рф знищила близько 200 її літаків та понад 150 бойових гвинтокрилів ворога.

Освоєння нових військових літаків для українських льотчиків-професіоналів є питанням декількох тижнів — Ігнат

Для українських пілотів-професіоналів, які мають бойовий досвід, навчитися літати на F15, F16 - питання декількох тижнів. Навчання може здійснюватися в тому числі і за межами України, для цього у нас достатньо льотчиків.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Літаки F15, F16 - це літаки, які вже були в Україні, були на аеродромах Миргород та Старокостянтинів. Мова йде навіть про 2018 рік, це авіація Національної гвардії штату Каліфорнія, F-15 С Eagle. Наші пілоти вже літали на них, проводили ознайомчі польоти. Це літаки приблизно однакового покоління, F15, F16 - це літаки тих років, як і МІГ-19 і Су-27, як випуску, так і технологічно. Але F15, F16 пройшли серйозну модернізацію в плані озброєння, радарів, навігації, інших систем. Навчитися літати для українського льотчика-професіонала, який має бойовий досвід, не є проблемою. Це питання кількох тижнів - і льотчики будуть прекрасно почуватися в кабіні американського літака”, - сказав Ігнат.

За його словами, інше питання — навчитися воювати на них і застосовувати озброєння.

“Це важчий процес. Але наші пілоти готові день і ніч, не шкодуючи сил, вчитися в якомога швидшому темпі. І ми це могли б робити не тільки в Україні. У нас достатньо льотчиків на сьогодні, як тих, хто прийшли із запасу, так і молодих, які вже в небі воюють, а також молодих випускників. Ми можемо відправляти їх на навчання як у США, так і в країни-партнери НАТО, де є техніка, інструктори, тренажери. Це дасть нам можливість перекрити небо самотужки”, - зазначив Ігнат.

За його словами, поява в Україні літаків F15, F16 дозволить кардинально змінити розклад сил у війні з російським агресором.

З 24 лютого в Україні триває розв'язана росією, нічим не спровокована війна.

Ігнат розповів, як виникла легенда про "привида Києва"

Українські пілоти, які захищали і захищають українське небо, зробили все можливе, щоб про них вигадували легенди. "Привид Києва", який захищає столицю з першого дня війни, - це передусім льотчики 40-ї бригади тактичної авіації, яка базується поблизу столиці.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Пілоти зробили все для того, щоб народ створив цей образ. Привид Києва — так охрестили вже п'ятого чи шостого пілота, деяких посмертно... Цей образ українського супергероя вже потрапляє на обкладинки журналів, біг-борди, банківські картки з ним. Це людей надихає, і цей образ - передусім льотчиків 40-ї бригади тактичної авіації, яка дислокується поблизу Києва, виконує завдання передусім із захисту неба столиці, державних об’єктів. І саме військові льотчики є прообразом цього Привида. Ми говоримо так — усі ми Привиди, ми з'являємося там, де ворог нас не чекає, і нехай нас бояться”, - сказав Ігнат.

Він розповів, що в перші дні війни, коли в небі над Києвом, навколо Києва, на Житомирщині, Сумщині точилися шалені бої, ймовірно саме на камери киян потрапили якісь відеокадри. Люди почали писати в соцмережах про месника за Київ, висловлювали припущення, що це одна людина.

“В соцмережах будь-який пост, вдало написаний, може стати вірусним і бути підхопленим. Ми бачили, що люди хочуть бачити таких супергероїв в небі, і цей супергерой за два-три дні набув такого розголосу в соцмережах. Ми трішечки масла у вогонь підлили, написали: подивіться, що виробляє цей хлопець. І цього було достатньо, щоб люди, так би мовити, закохалися в цього супергероя і примножували його здобутки, що вже 40-50 літаків на рахунку цього Привида. Зрозуміло, що це неможливо”, - сказав Ігнат.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк розпочинає роботу над першою монетою із серії, що розповідатиме про загальнонаціональний опір українців російським загарбникам. За підсумками відкритого народного голосування найбільшу кількість голосів у номінації «Кращий ескіз» зібрала в тому числі робота «Привид Києва», автор Марина Куц (Україна).

З 24 лютого в Україні триває розв'язана росією, нічим не спровокована війна.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-