Як протистояти російському терору та геноциду на окупованих територіях України

Як протистояти російському терору та геноциду на окупованих територіях України

Укрінформ
27 квітня, 10.00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Як протистояти російському терору та геноциду на окупованих територіях України». 

Організатор: Благодійний Фонд «Акцент» за сприяння ГІ «Бурштиновий шлях».

В обговоренні візьмуть участь: Олександр Павліченко - політолог виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини; Ігор Семиволос - директор Центру близькосхідних досліджень;  Микола Давидюк - політолог та активіст; Сергій Данилов -  заступник директора Центру близькосхідних досліджень; Стасіс Каушиніс - правозахисник Фонду сприяння захисту громадян (Литва); Андрій Андрієвський - головний редактор AVA-TV (Молдова).

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Запрошені експерти, правники, журналісти з України та Європи.

Коротко. Визволення Збройними Силами України територій Київщини, Чернігівщини, Сумщини та Житомирщини від російської окупації відкрило жахливу картину геноциду та тотального терору, які здійснюють російськи загарбники. Світ починає оговтуватися від побаченого та реагувати на злочини, вчинені росією. Разом з тим, наразі російська армія продовжує окупацію українських територій на Сході та Півдні нашої держави. За інформацією, яка надходить звідти, загарбниками встановлено жорсткий окупаційний режим, вчиняються воєнні злочини, злочини проти людства, відбувається розграбування України, російськими військами застосовуються різні практики терору. Однозначною є координація цієї практики на найвищому рівні у рф. Все вказане потребує реакції світу, невідворотного покарання російських злочинців, а також вироблення дієвих механізмів доведення інформації про злочини рф до світової спільноти. При цьому рф залишається постійним членом РБ ООН з правом вето, що є одним з чинників, які ускладнюють застосування механізмів покарань та санкцій. Що мають робити Україна та світ задля ефективного покарання агресора?

Додаткова інформація за телефоном: (050) 385 16 03. Контактна особа: Дмитро Левусь.

Формат заходу –  онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання  онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 9:30 27 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Школи окупованої частини Запорізької області намагаються перевести на російську мову

Школи окупованої частини Запорізької області ворожа влада намагається перевести на російську мову і запровадити там російські програми.

Про це сказав під час міжнародного круглого столу в Укрінформі директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, повідомляє кореспондент агентства.

«Десь 70% Запорізької області зараз окуповано. Ми маємо ситуацію з так званим Приазов'ям, яке росіянами розглядається як так званий сухопутний кориlор до Криму. Ми бачимо дії окупантів на Херсонщині, спроби провести там якісь маніпуляції створення «ХНР», тоді як на Запоріжжі, зокрема в Бердянську, Мелітополі, росіяни з де-факто вводять російські порядки. Вони розглядають це як частину росії і не бачать інших варіантів. Окупаційний режим, який встановлений над цією територією, спрямований на те, щоб повністю придушити будь-яку українську ідентичність", - зазначив Семиволос.

Він додав, що з цією метою окупанти забезпечують повністю перенос всіх російських законів і практик. Зокрема, зараз активно обговорюються навчальні програми, триває активний тиск на вчителів, на директорів з метою впровадження російських програм, перехід шкіл на російську мову.

За його словами, ще один момент пов'язаний з тим, що російські окупанти вимагають від учителів та від батьків продовжити зараз очне навчання в школах.

«Очевидно, це для того, щоб перетворити учнів на заручників. Це ситуація доволі небезпечна. Наскільки я знаю, зараз керівництво Запорізької області ухвалило рішення, що з 2 травня навчальний процес зупинений, тобто оголошуються канікули на територіях, які окуповані», - додав Семиволос.

Щодо ситуації в Запорізькій області він також зазначив, що цей регіон жив з двох головних напрямків діяльності – туризм і сільське господарство, і станом на зараз обидва ці напрямки під великим питанням.

«Якщо ситуація не зміниться, не буде широкомасштабного українського наступу і повернення цих територій до складу України, то очевидно велика частина населення опиниться за межею бідності, оскільки не має достатніх запасів для існування», - спрогнозував директор Центру близькосхідних досліджень.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ, підрозділи Територіальної оборони України завдали втрат російським загарбникам на Запорізькому напрямку.

Кількість колаборантів набагато менша, ніж очікувалось – Семиволос

Кількість українців, які співпрацюють з російськими загарбниками, є набагато меншою, ніж очікувалось, і це означає, що спротив зростатиме.

Про це сказав під час міжнародного круглого столу в Укрінформі директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми бачимо поступове формування окупаційних структур на окупованих територіях. Це означає, що вони беруть ситуацію під силовий контроль, тобто заходять безпосередньо в органи влади, міняють прапори, формують силові структури з числа колаборантів і завезених силовиків з інших регіонів, переважно з ОРДЛО і Криму. Кількість колаборантів насправді виявилася набагато меншою, і готовність частини українського населення до колаборації виявилась набагато меншою, ніж очікувалось, незважаючи на те, що це регіони, де значну роль відігравала «Партія регіонів», а потім «ОПЗЖ». Це свідчить про те, що уявлення росіян, що можна легко і без серйозних проблем інтегрувати ці території, не справдились. Це також означає, що зростатиме спротив», - зазначив Семоволос.

Він додав, що «страшенно підтримує ідею невідворотності покарання» загарбників за вчинені злочини, і закликав «документувати кожен злочин, щоб у майбутньому окупанти відповіли по повній програмі».

Як повідомлялося, на початку квітня Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде створено "Книгу катів", куди вноситимуть дані російських загарбників, причетних до злочинів в Україні.

За словами заступника керівника ОП Андрія Смирнова, робота над створенням "Книги катів", триває щоденно.

росія має відповісти за кожен злочин в Україні - учасники круглого столу в Укрінформі

рф вчиняє в Україні воєнні злочини, які визначені в міжнародних документах, зокрема в Римському статуті. Їх треба ретельно документувати, аби вона понесла заслужене покарання за кожен із них.

До цього закликали учасники міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему «Як протистояти російському терору та геноциду на окупованих територіях України», повідомляє кореспондент агентства.

«Ми маємо 5 тисяч переміщених осіб на територію рф або попередньо окуповані території Донецької і Луганської областей. Доля цих людей викликає занепокоєння. Ми повинні говорити про можливість чіткого контролю за статусом, за можливістю повернення цих людей на територію України. Коли ми говоримо про тих, хто був вивезений в примусовому порядку, тут є велике питання щодо контролю за цією ситуацію, зокрема того ж МКЧХ. Але це не має бути корумповане відділення російського Червого Хреста, яке повністю пропутінське», - - сказав політолог, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Він зауважив, що дуже важливим є представлення чітких і конкретних фактів злочинів, які вчиняє рф щодо населення України, зокрема, йдеться і про концентраційні табори, і про переслідування, і про викрадення, і про полювання за активістами, представниками влади - мерами, сільськими головами тощо.

Павліченко також звернув увагу, що відбувається розділення сімей, вивезення на далекі території, і тут потрібна увага міжнародної спільноти, консолідований підхід. «І на сьогоднішній день це відбувається. Низка міжнародних партнерів працює над тим, щоб забезпечити коридори повернення українських громадян», - зауважив політолог.

Павліченко закликав максимально документувати всі факти порушення росією законів, звичаїв ведення війни, воєнних злочинів, вчинення всіх порушень. «Якщо сьогодні видається неможливим притягнути винуватців до відповідальності, це буде можливим у майбутньому», - наголосив він.

Своєю чергою співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан» Дмитро Левусь зазначив, що терор та геноцидні практики, до яких вдаються російські війська на окупованих територіях, є системними і свідомими.

«Ми знаємо, що є свідомий терор голодом, приблизно такий, який був влаштований більшовиками в 33-му році, зокрема на Херсонщині. Є грабунок українського збіжжя, українських продуктів, які вивозяться. Є запровадження абсолютно анонімних комендантських структур. І ці геноцидні практики застосовуються рф і під час бойових дій, безпосереднім прикладом чого є Маріуполь, який знищується разом з мирними мешканцями, і після загарбання територій, коли впроваджуються фільтраційні табори і здійснюється масова депортація людей на територію рф, в тому числі з порушенням прав дитини, коли і дітей вивозять, розлучають, і є навіть факти щодо заміни таким дітям документів», - сказав Левусь.

Як додав виконавчий директор БФ «Акцент» Олег Лісний, ми зараз бачимо те, що робили фашисти під час Другої світової війни, лише посилене у рази. «Рашистів чекає відплата – за той самий Маріуполь, за кожен населений пункт, у якому побував чобіт російського солдата», - наголосив він.

Представник Молдови, головний редактор AVA-TV Андрій Андрієвський підкреслив, що ретельне документування, ретельний збір інформації потрібні ще й для того, щоб російські військові відчули страх, щоб усвідомили - коли програють, то будуть відповідати за все.

«І ми маємо розуміти, що тільки сила, тільки українська армія може зупинити агресора. Тільки українська армія врятує Молдову від російської армії», - наголосив Андрієвський.

Його підтримали і представник Естонії, науковець Талліннського університету, медіаексперт Март Соонік, і представник Литви, правозахисник Фонду сприяння захисту громадян Стасіс Каушиніс.

Каушиніс, зокрема, підкреслив, що війна, яку веде росія в Україні, стала наслідком того, що після Нюрнберзького трибуналу над нацизмом не відбувся міжнародний трибунал над злочинами комунізму.

«Тож важливий збір доказів про злочини росії для міжнародного трибуналу. І треба, щоб такі круглі столи відбувалися систематично, можливо, треба подумати і про якусь неформальну неурядову організацію, оскільки тут присутні і правозахисні організації», - закликав він.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-