Розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні

Розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні

Укрінформ
18 квітня, 12:00 - брифінг на тему: «Розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні»

Організатор: Міністерство  внутрішніх справ України.

Спікер: Сергій Пантелеєв - перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України; Оксана Блищик - керівник управління комунікації Національної поліції України.

Формат заходу - офлайн-онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 11:00 18 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Спеціальна група слідчих Нацполіції завершила документувати російські військові злочини в Ірпені

Спеціальна група слідчих Нацполіції 17 квітня завершила документувати російські військові злочини в Ірпені на Київщині. Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв.

“На базі центрального апарату Національної поліції створено спеціальну групу з документування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту на території України. Основні завдання цієї групи — документування і розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, збір доказів убивств, пограбувань, згвалтувань та інших особливо тяжких злочинів”, - сказав він.

За словами посадовця, зібрані цією слідчою групою докази будуть використані в міжнародних судових інстанціях.

Крім того, слідчі Нацполіції працюють над встановленням майна росіян, відповідно до закону “Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”, який парламент ухвалив на початку березня поточного року.

Пантелеєв розповів, що фахівці Нацполіції 17 квітня закінчили документувати військові злочини в місті Ірпінь на Київщині.

“На тепер ми оглянули 269 тіл загиблих мешканців міста Ірпінь. Вони передані для проведення відповідних судових експертиз для встановлення причини загибелі. У подальшому вони будуть передані родичам для поховання”, - зазначив він.

“На даний час у рамках кримінального провадження призначено близько 87 судових експертиз, яким буде надана оцінка військових російської федерації у Ірпені”, - додав Пантелеєв.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня Ірпінь визволили від російських загарбників. Міський голова Олександр Маркушин повідомив, що 6 квітня у місті почали розбирати завали, щоб жителі могли якнайшвидше повернутися додому.

За звірства в Україні повідомили про підозру 200 російським військовим

Працівники Національної поліції повідомили про підозру 200 російським військовим за порушення законів і звичаїв війни.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповів перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв.

Він, зокрема, розповів, що працівники відомства розслідують 7,5 тис. кримінальних проваджень за вчинення на території України злочинів військовослужбовцями зс рф.

З них більш як 5 тис. кримінальних проваджень розслідуються за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни).

“Слідчі поліції повідомили про підозру майже 200 особам, які вчинили ці злочини і місцзнаходження яких було встановлено. Відносно них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою”, - сказав Пантелеєв.

За його словами, наразі на території звільнених від окупації Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської та окремих районах Миколаївської областей задіяно понад 300 слідчо-оперативних груп, які проводять збір, фіксацію та документування злочинів російських військових.

На цих територіях правоохоронці виявили понад тисячу тіл загиблих та замордованих мешканців. При цьому в поліції вважають, що ця кількість не є остаточною.

Наразі триває робота з ідентифікації загиблих, проводяться розтини і пізнання. Після цього тіла загиблих передадуть родичам для поховання, зазначив посадовець.

Крім того, розповів Пантелеєв, правоохоронці зареєстрували 900 кримінальних справ за фактом безвісти зниклих мирних мешканців на територіях, які перебували під окупацією.

Також було задокументувано факти незаконного позбавлення волі окупантами більше пів тисячі цивільних громадян України.

“Зареєстровані кримінальні справи стосовно загибелі більше двох тисяч наших громадян”, - розповів він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив початок вторгнення в Україну. Війська рф руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.  

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-