Вигнання росії з Ради Європи. Підтримка України Конгресом місцевих і регіональних влад

Вигнання росії з Ради Європи. Підтримка України Конгресом місцевих і регіональних влад

Укрінформ
24 березня, 11:00 - онлайн-пресконференція на тему: «Вигнання росії з Ради Європи, в чому історичність цього рішення. Підтримка України Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи»

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Борис Тарасюк - постійний представник України при Раді Європи; Світлана Богатирчук-Кривко - депутат Рівненської обласної ради; представник України в Палаті регіонів Конгресу, член Бюро Конгресу; Микола Гнатовський - позаштатний юридичний радник міністра закордонних справ України.

Довідково. Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи одностайно, 109 голосами з 109 присутніх делегатів, ухвалив декларацію з рішучою підтримкою України, засудивши воєнну агресію росії. Декларацію було ухвалено як підсумковий документ за результатами дебатів щодо ситуації в Україні на 42-ій сесії Конгресу у Страсбурзі

Формат заходу - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 10:00 24 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Росія має виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені до її виключення з Ради Європи - Тарасюк

Росія несе юридичну відповідальність за виконання рішень Європейського суду з прав людини, ухвалених до її виключення з Ради Європи 16 березня.

Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк на пресконференції в Укрінформі на тему: «Вигнання росії з Ради Європи».

Постпред України нагадав, що 16 березня Комітет міністрів ухвалив історичне рішення про виключення росії виключено з Ради Європи, залишалося ухвалити рішення щодо правових і фінансових наслідків цього кроку.

«Учора Комітет міністрів завершив цю роботу… Це також включає вихід росії з Європейської конвенції по захисту фундаментальних прав і свобод людини. Це унікальний фундаментальний документ, для реалізації якого було створено Європейський суд з прав людини… Всі ці правові аспекти обговорювалися, і (члени Комітету міністрів – ред.) дійшли висновку, що росія залишається відповідальною за всі рішення Європейського суду з прав людини станом до 16 березня цього року», - наголосив Тарасюк.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Примусова депортація мешканців Маріуполя до рф є воєнним злочином – юрист

Примусова депортація мешканців Маріуполя до рф є воєнним злочином, кримінальну відповідальність за який несуть і ті, хто віддав наказ, і ті, хто його виконує.

Про це заявив доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, позаштатний юридичний радник міністра закордонних справ Микола Гнатовський на пресконференції в Укрінформі на тему: «Вигнання росії з Ради Європи», повідомляє кореспондент агентства.

«Це (примусове вивезення українців з Маріуполя на територію росії – ред.) – приклад очевидного серйозного воєнного злочину з боку російської федерації», - сказав Гнатовський.

Він зазначив, що депортація цивільного населення під час збройного конфлікту, під час війни належить до числа грубих порушень IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Тобто ті, хто це наказує, і ті, хто ці накази виконують, несуть відповідальність за воєнні злочини. Зокрема, і Міжнародний кримінальний суд за ст. 8 свого статуту має повноваження їх переслідувати. Якщо це робитиметься ще в більших масштабах, тут можна говорити навіть і про склад злочинів проти людяності, тому що йдеться про, по суті, одну з форм широкомасштабного та систематичного нападу на цивільне населення», - акцентував юрист.

Гнатовський зауважив, що такі дії часто прикриваються правом держави-окупанта тимчасово евакуювати цивільне населення для його захисту від наслідків воєнних дій.

«Але, по-перше, щодо Маріуполя російська федерація державою-окупантом не є – вона є загарбницею, вона веде агресивну загарбницьку війну проти України. Але Маріуполь не перебуває під повним військовим контролем росії, тобто у цьому сенсі вони не мають таких прав. По-друге, якщо така евакуація дійсно проводиться через якусь військову необхідність, … то вона має бути в межах окупованої території. А коли їх везуть у Донецьк, а потім відправляють кудись за Урал, то це грубо суперечить вимогам IV Женевської конвенції», - наголосив Гнатовський.

Він додав, що, окрім того, категорично не можна відбирати в людей документи.

«Звісно, і їхнє примусове розселення без перспективи негайно повернутися щойно мине безпосередня військова небезпека, так само не відповідає вимогам Конвенції. Тому ще раз повторюю – ідеться про воєнні злочини», - підкреслив правник.

Гнатовський нагадав, що питанням кримінальної відповідальності за його скоєння займається і Генпрокуратура України і прокурор Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляв Укрінформ, загарбники вивозять мешканців Маріуполя на територію росії - під незаконну депортацію вже потрапило 15 тис. людей.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-