Брифінг міністра оборони Олексія Резнікова і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка

Брифінг міністра оборони Олексія Резнікова і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка

Укрінформ
21 лютого, 9.30 - брифінг міністра оборони Олексія Резнікова і міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка

Коротко. Міністерство культури та інформаційної політики, інформаційне агентство "Укрінформ" і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки запускають роботу оперативного пресцентру в рамках платформи #UAРазом для українських та іноземних ЗМІ. 

Підсумкові матеріали:

Україна нині знаходиться в центрі дезінформаційної війни - Ткаченко

Україна на сьогодні знаходиться в центрі дезінформаційної війни, за вихідні Центр стратегічних комунікацій при МКІП викрив 10 класичних фейків РФ. Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час брифінгу в Укрінформі.

"Ми зараз знаходимося в центрі дезінформаційної війни, гібридної війни. Лише цими вихідними Центр викрив 10 класичних фейків, які відбувались... Фактично вони працюють за темниками. От такий варіант темника потрапив до нас у руки, за яким фактично ЗМІ ОРДЛО і ЗМІ російські, використовуючи маніпуляції і провокації, намагаються дезінформувати наше суспільство. Чого тільки вартий вивіз українців у РФ, де вони знаходяться в якихось наметах. Дехто з них намагається повернутися. Інформація, що там тисячі чи десятки тисяч, не зовсім відповідає дійсності. Але тим не менш ми маємо відповідати на це, інформувати українців і світ про те, що там відбувається", - сказав Ткаченко.

Як повідомлялося, МКІП, інформаційне агентство "Укрінформ" і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки запустили роботу оперативного пресцентру щодо актуальної інформації навколо ситуації у зоні проведення ООС та державного кордону України. Представники державних органів, відповідальних за безпеку - Міноборони, МВС, МЗС та інших відомств щодня інформуватимуть про ситуацію в районі ООС та навколо України в цілому. Графік виходу спікерів: о 9:30, 13:30 та 17:30.

Ткаченко закликав користуватися перевіреною інформацією з офіційних джерел

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав у ці напружені дні користуватися інформацією з перевірених джерел.

Про це Ткаченко сказав під час брифінгу в Укрінформі.

"У мене велике прохання: в ці напружені дні користуйтесь в першу чергу офіційною інформацією. Всі наші офіційні джерела доступні 24/7. Активно реагують на ту чи іншу проблему, тому що інакше ми стаємо заручниками інформаційних провокацій, які розповсюджують росіяни, і їхня мета посіяти паніку і хаос, заплутати світ, і завдяки фейковим приводам вдатися до ескалації і посиленню воєнних дій", - сказав Ткаченко.

Він зазначив, що 17 лютого, коли фактично розпочалася активна фаза обстрілів, Україна вступила і в нову фазу гібридної війни. За його словами, така війна передбачає те, що Росія намагається незмінно брехати про Україну і росіянам, і всьому світові.

"Фактично Москва ультамативно оголошує свої законні права на Україну, пострадянський простір, а також Східну Європу, і цілком прозоро натякає, що готова до агресії. Російський слід присутній і в кібератаках на державні сайти. Інформаційні ресурси РФ та бойовиків створюють свою картинку війни і запускають свої великі провокації. Російські окупаційні війська здійснюють масовані обстріли українських поселень поруч з лінією розмежування. Не припиняються маніпуляції та бридкі провокації в ОРДЛО, фейкові підриви, в яких звинувачують українську сторону. Записані завчасно відеозвернення окупаційних військ. Їхня мета - завдяки фейкам і маніпуляціям переконати і жителів ОРДЛО, і світ, що Україна готується до наступу, що, безперечно, є повною брехнею", - додав міністр.

Як повідомлялося, МКІП, інформаційне агентство "Укрінформ" і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки запустили роботу оперативного пресцентру щодо актуальної інформації навколо ситуації у зоні проведення ООС та державного кордону України. Представники державних органів, відповідальних за безпеку - Міноборони, МВС, МЗС та інших відомств щодня інформуватимуть про ситуацію в районі ООС та навколо України в цілому. Графік виходу спікерів: о 9:30, 13:30 та 17:30.

Резніков: Російські підрозділи налічують 127 тисяч осіб наземного компоненту 

Україна спостерігає за російськими підрозділами, які налічують 127 тисяч осіб наземного компоненту, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Ми спостерігаємо за російськими підрозділами, які сьогодні налічують 127 тисяч осіб наземного компоненту, з морською та авіаційною компонентою - 147 тисяч осіб. Ми не бачимо відведення і не кажемо про зменшення кількості. Оскільки ті частини, які зараз у русі, можуть бути дуже швидко повернуті до попередніх місць чи перекинуті на іншу ділянку”, - сказав Резніков.

Він також наголосив, що українські військовослужбовці готові до будь-яких сценаріїв.

“Ми в жодному разі не применшуємо загрозу. Її рівень реально високий. Але ми здійснюємо прогнозування усіх сценаріїв, обираючи нашу тактику поведінки”, - зазначив глава Міноборони.

За його словами, серед інших розглядався сценарій, що РФ спробує буквально оточити Україну військами – від Бреста до Таганрога по суходолу, на двох морях та в тимчасово окупованому Криму - і позначити активність на тимчасово окупованій частині Молдови, у Придністров’ї.

“Також очікувалося, що на тлі цього російські війська влаштують загострення на сході України. І все це буде супроводжуватися іншими засобами тиску: кібератаками, мінуваннями цивільних об’єктів, спробами влаштувати заворушення під різними приводами тощо”, - зазначив міністр.

Він наголосив, що мета цих дій – розхитати Україну зсередини, аби змусити до капітуляції, аби держава змінила політичний курс і відмовилися від європейської та євроатлантичної перспективи, а врешті-решт – втратила незалежність.

Резніков також зазначив, що в Україні прогнозували, що російські війська не залишать Білорусь після навчань: “Бо їх везли з Далекого Сходу кілька тижнів явно не для того, щоб потренувати 10 днів і повертати назад".

"Так само не стали сюрпризом “раптові” навчання у Придністров’ї. Нами вжиті відповідні заходи реагування”, - додав міністр оборони.

За його словами, наразі російські війська активно маневрують біля українських кордонів, зокрема у тимчасово окупованому Криму.

“Рухаються кораблі в Чорному та Азовському морях. Була спроба заблокувати навіть весь Азов, а також доступ до наших портів на Одещині. Але це їм не вдалося. Зараз під приводом участі у навчаннях до Азовського моря увійшли три великі десантні кораблі та 5 бойових кораблів та катерів інших класів, у тому числі один ракетний катер”, - поінформував Резніков.

Коментуючи загострення ситуації у районі проведення операції Об’єднаних сил, міністр оборони зазначив, що якщо за півтора місяця до цього фіксувалося 3-5 обстрілів на добу, то вже 17 лютого їх було 60, 18 лютого – 66, а 19 лютого – 134.

Раніше Резніков поінформував, що у районі проведення ООС від початку доби 21 лютого зафіксовано 14 обстрілів, одного українського бійця поранено.

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів.

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих гарантіях безпеки з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські “пропозиції” кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів “військового та військово-технічного характеру”.

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Російські підрозділи нараховують 127 тис. осіб наземного компоненту - Резніков

Україна спостерігає за російськими підрозділами, які нараховують 127 тисяч осіб наземного компоненту, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб. Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Ми спостерігаємо за російськими підрозділами, які сьогодні нараховують 127 тисяч осіб наземного компоненту, з морською та авіаційною компонентою - 147 тисяч осіб. Ми не бачимо відведення і не кажемо про зменшення кількості. Оскільки ті частини, які зараз у русі, можуть бути дуже швидко повернуті до попередніх місць чи перекинуті на іншу ділянку”, - сказав Резніков.

За чотири дні окупанти зруйнували та пошкодили понад 100 житлових будинків - Резніков

Внаслідок обстрілів окупантів загалом за чотири дні було зруйновано та пошкоджено більше 100 житлових будинків.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Російські окупаційні війська розташовують артилерію і бронетехніку поряд з житловими будинками. І обстрілюють наші позиції та мирні населені пункти. Загалом за чотири дні ними зруйновано та пошкоджено понад 100 житлових будинків. І це - воєнний злочин”, - сказав він.

Окремо міністр поінформував, що за останні дні окупанти під час обстрілів також пошкодили чотири навчальні заклади і п'ять об'єктів цивільної інфраструктури.

“І зверніть увагу, що у них на озброєнні стоять, у тому числі, мавпи з гранатами, бо, пошкоджуючи наші об'єкти інфраструктури, наприклад, трансформатор, який забезпечує підкачку тиску води, вони у такий спосіб позбавили забезпеченням водою і тимчасово окуповані території, мешканців, громадян України, які там проживають, і вони теж не зможуть отримувати питну воду, бо ця вода теж іде через окуповані території і знову повертається на підконтрольну урядом територію України”, - уточнив Резніков.

Він зазначив, що “ми-то відновимо цю інфраструктуру і забезпечимо водою мирне населення України, яке живе на підконтрольній урядом території України. Але питання, яку воду будуть споживати наші громадяни, які сьогодні перебувають у заручниках”.

Резніков також зазначив, говорячи про окупантів, що “злочинці намагаються спровокувати нас на помилку, щоб потім під приводом “захисту” людей, яким вони же і роздали російські паспорти, Кремль отримав поле для маневру”.

“Цей задум був передбачуваний. Тому ми у жодному разі не залишаємо дії ворога безкарними. Але наші воїни знають, як відповідати філігранно. Так само оборонну зброю, яку ми отримали від партнерів, вже передано до бойових частин на фронті. Наші військові її вже опанували. У сукупності це зламало плани ворога”, - поінформував очільник МОУ.

Резніков зазначив, що наразі весь світ бачить, що російські війська обстрілюють дитячі садки і школи, руйнують цивільні будинки, створюють величезний потік фейків, щоб звинуватити Україну начебто у підготовці наступу, підривають цивільну інфраструктуру на території ОРДЛО тощо.

“Кремлю вже ніхто не вірить. Особливо після того, як журналісти міжнародних ЗМІ потрапили під обстріл на Луганщині”, - зазначив міністр.

Як повідомлялося, Росія концентрує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів.

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих гарантіях безпеки з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські “пропозиції” кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів “військового та військово-технічного характеру”.

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого, на кордоні з Україною перебуває 125 тисяч російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становить близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Ватажки “Л/ДНР”, записавши відеозвернення, де-факто задокументували російський злочин - Резніков

Ватажки псевдореспублік “ЛНР” і “ДНР”, які раніше записали відеозвернення, де-факто такими своїми діями задокументували російський злочин. Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Ватажки бойовиків, які записали відомі звернення, де-факто розповіли про обстріли за дві доби до їх початку. Потім влаштували фарс із “екстреною евакуацією”, і без жодних підстав, тільки щоб створити картинку для пропаганди. Фактично вони захопили літніх людей, жінок та дітей у заручники, щоб зробити їх частиною військової операції”, - сказав він.

Резніков уточнив, що наразі ці люди, яких вивезли до Ростовської області і покинули напризволяще, намагаються повернутися додому.

“Одночасно російські окупаційні адміністрації оголосили загальну мобілізацію, тобто захопили в заручники чоловіків. Добровільно майже ніхто не хоче брати участь у цьому фарсі. Тому людей примушують отримувати зброю, залякують, що інакше визнають українськими шпигунами і будуть катувати”, - поінформував міністр.

Він уточнив, що, оскільки окупантам не вдається спровокувати українські війська, а більшість мешканців тимчасово окупованих териорій Луганської і Донецької областей їм уже не вірить, вони збільшують інтенсивність провокацій, - зокрема, у неділю ввечері вони обстріляли з важкої зброї Луганськ.

Резніков нагадав, що в суботу Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило список об’єктів, де окупаційні війська можуть влаштувати диверсії, щоб спричинити техногенні катастрофи, а також людські жертви.

“Ми звертаємо увагу всього світу на ці злочинні дії”, - зазначив він.

Міністр заявив, що вірить, що готовність української армії і стійкість нашого суспільства та підтримка наших партнерів стануть превентивним заходом, який дозволить відвернути сценарій масштабної ескалації і найближчим часом відновити режим припинення вогню в зоні ООС.

Як повідомляв Укрінформ, раніше ватажки так званих Л/ДНР заявили про евакуацію жителів окупованих територій до Ростовської області РФ через начебто наступ ЗСУ.

Зі свого боку Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької і Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить жодних наступальних операцій на сході України, і закликав не вірити брехні окупантів.

Визнання Путіним незаконних утворень на території ОРЛДО означатиме порушення територіальної цілісності України - Резніков

Офіційне визнання Росією незаконних утворень на території ОРЛДО - так званих "Л/ДНР" - означатиме порушення територіальної цілісності України та спричинить негайне запровадження санкцій проти Росії.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, коментуючи питання щодо можливого визнання найближчими днями російською владою так званих псевдореспублік - "ДНР/ЛНР".

“Ймовірне визнання, наприклад, завтра, на засіданні, яке відбудеться в Москві, терористичних організацій під виглядом якихось там міжнародних угрупувань, буде точно означати, що Російська Федерація прямо порушує територіальну цілісність та суверенітет України. Тому що навіть устами пітерської правової школи завжди раніше звучало, що Донецька і Луганська область, навіть окуповані їх частини, є Україною. Вони це навіть доводили, розповідаючи нам з вами про нібито внутрішній конфлікт. Так от, якщо вони завтра або післязавтра, або після-після завтра визнають ось ці угрупування терористичні, які називають себе республіками, вони прямо порушать територіальну цілісність і суверенітет України, і це вже буде порушенням норм міжнародного права”, - наголосив Резніков, додавши, що фактично це означатиме вторгнення через введення миротворців.

“Я переконаний, що тоді міжнародна спільнота, яка переконливо каже, що будуть вводити жорсткий санкційний реєжим, буде мати на це вже повне право”, - додав міністр.

Водночас Резніков наголосив, що сам факт визнання ще не означає автоматичне відкрите введення військ ЗС РФ на територію ОРДЛО.

“Тому що для того, щоб прийняти рішення про введення військ, вони мають визначитися, що вони їх вводять на територію України”, - пояснив міністр.

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих «гарантіях безпеки» з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено. У разі відмови Заходу прийняти російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів «військового та військово-технічного характеру».

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого на кордоні з Україною перебуває 125 тис. російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становить близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Станом на сьогодні Україна спостерігає за російськими підрозділами, які нараховують 127 тисяч осіб наземного компонента, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб.

Українська армія не планує ніде жодних наступальних дій — Резніков

Українська армія ніде не планує жодних наступальних дій, - наша країна виступає за повернення наших людей і територій політико-дипломатичним шляхом. Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Ще раз наголошую: українська армія не планує жодних наступальних дій. Ніде. Ми виступаємо за повернення наших людей і територій політико-дипломатичним шляхом. І ми їх свого часу повернемо. І окремі райони Донецької та Луганської областей, і Крим із Севастополем”, - повідомив Резніков.

Окремо він зазначив, що наразі коаліція реальної підтримки України збільшується. Він навів за приклад, що у нього раніше відбулася низка розмов з міжнародними партнерами України, зокрема, з міністром національної оборони Канади Анітою Ананд, міністром оборони Швеції Петером Гультквістом, міністром оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен та представниками інших країн.

“Міністерці Ананд я подякував за літак зі зброєю з Канади, який ми зустріли того ж дня. Днем раніше був літак з “Джавелінами” з Естонії. А намір надати Україні оборонне озброєння підтвердили Нідерланди. Польські друзі заявили, що збільшать обсяг допомоги”, - зазначив він.

Резніков поінформував, що Україна активно працює над тим, щоб поповнити резерви і летальних засобів, і бронезахисту.

“Зокрема, ми знову звернулися до всіх країн, навіть до тих, хто не хоче поставляти нам летальну зброю, з проханням допомогти швидко поповнити резерви засобів захисту”, - розповів Резніков.

За його словами, наразі Україна з усіх важливих позицій для ЗСУ намагається відпрацьовувати три варіанти: виробництво в Україні, імпорт та отримання як допомоги. Він уточнив, що комбінація цих трьох джерел включає і закупівлі.

Міністр поінформував, що у найближчі дні у РФ анонсовано низку політичних подій, де можуть ухвалюватися рішення, які стосуються України, і також зараз тривають активні дипломатичні зусилля.

“Ми зберігаємо повну концентрацію і будемо готові реагувати належним чином. Паралельно ми ведемо поточну роботу. Цього тижня наші пропозиції будуть розглядатися і в парламенті, і в Кабінеті Міністрів. Ми плануємо наступні навчання впродовж року”, - зазначив міністр.

Окремо Резніков нагадав, що під час свого виступу у п’ятницю під час години запитань до уряду в парламенті він підкреслив, що, оскільки ворог уже застосував подібний спосіб тиску, він може його застосувати будь-коли знову.

“Ми повинні сприймати цю загрозу як постійну. І бути готові у будь-який момент дати відсіч. І ми готуємось. До проведення реформ. До впровадження принципів і стандартів НАТО. До забезпечення нашої армії сучасною зброєю українського виробництва. І я прошу всіх вірити і підтримувати нашу армію”, - наголосив Резніков.

Як повідомлялося, Росія концентрує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів.

Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих гарантіях безпеки з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські “пропозиції” кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів “військового та військово-технічного характеру”.

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого, на кордоні з Україною перебувало 125 тисяч російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становить близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Резніков запевнив, що не применшує загрози щодо наступу РФ, але наразі таких ознак не вбачає

Військове керівництво ЗСУ не применшує загрози можливого широкомасштабного наступу РФ, однак відзначає, що наразі всіх необхідних чинників для цього немає.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони Олексій Резніков.

“Хочу сказати, що я спілкуюсь із професійними військовими, в першу чергу з головнокомандувачем Валерієм Залужним, відомим бойовим генералом, начальником штабу Сергієм Шапталою та іншими командувачами ЗСУ. Я використовую саме стандарти військової науки. Коли я кажу про відсутність ударного угруповання, це означає, що немає всіх складових, які мають бути для цього. Тому ми не принижуємо загрозу, ми її оцінюємо реально”, - наголосив Резніков.

Він додав: якщо українська розвідка наразі не підтверджує всіх ознак наступу, це не означає, що у разі прийняття рішення в Кремлі "росіяни не зможуть цього зробити".

“Вони зможуть, у них можуть бути такі плани, і план точно у них написаний. Але я переконаний, що станом на сьогодні маневр для політико-дипломатичного вирішення нерозв'язаної масштабної війни існує і залишається”, - заявив міністр.

За його словами, аби сформувати ударне угруповання, потрібен час. Резніков також закликав "тих, хто вважає себе військовими експертами", не розганяти паніку. При цьому він нагадав, що вже кілька дат прогнозованих наступів минули.

Раніше Резніков поінформував, що станом на сьогодні на кордоні з Україною налічується 127 тисяч осіб наземного компонента, з морською та авіаційною компонентою — 147 тисяч осіб.

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих «гарантіях безпеки» з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Росія вимагала у США і НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Відповідь була отримана 26 січня. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів «військового та військово-технічного характеру».

Міноборони РФ 15 лютого заявило, що підрозділи Західного та Південного військових округів Росії починають повернення з навчань до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

Станом на 16 лютого на кордоні з Україною перебувало 125 тисяч російського наземного контингенту, а загальна кількість російських військ з морською і повітряною складовою становила близько 140 тисяч. На тимчасово окупованих територіях ОРДЛО РФ утримує 35 тисяч найманців. За даними розвідки, наразі не фіксується реального відведення військ, про яке заявляє РФ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-