Публічний звіт голови Українського інституту національної пам’яті

Публічний звіт голови Українського інституту національної пам’яті

Укрінформ
23 лютого, 13:00 - пресконференція голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича на тему: «Про результати роботи установи у 2021 році»

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

Спікер: Антон Дробович -  голова Українського інституту національної пам’яті.

Коротко. У рамках пресконференції голова Інституту Антон Дробович представить звіт про виконану в 2021 році роботу відповідно до Положення про Український інститут національної пам’яті, ключових напрямів діяльності та плану роботи на 2021 рік; а також про проведені заходи, реалізовані проєкти та їхні результати, використані кошти державного бюджету, завдання на 2022-й рік та виклики, які існують у сфері національної пам’яті.

З текстом звіту вже можна ознайомитися на сайті Інституту.

Запрошуємо на пресконференцію журналістів, представників громадських рад, громадських об’єднань, організацій роботодавців, професійних спілок, некомерційних організацій, експертів та громадськість.

Додаткова інформація за тел.: 044-253-15-63 (Полтавець Оксана, начальник відділу інформаційного та організаційно-аналітичного забезпечення).

Щоб зареєструватися на пресконференцію, потрібно надати інформацію про учасників до 12:00 22 лютого 2022 р. на електронну адресу: uinp@memory.gov.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

“Віртуальний музей російської агресії” за рік-два повністю опише події тимчасової окупації Криму і Донбасу — Дробович

Один зі стратегічних проєктів Українського інституту національної пам’яті “Віртуальний музей російської агресії” у найближчі роки повністю опише події тимчасової окупації Криму і Донбасу.

Про це повідомив під час презентації звіту за 2021 рік голова УІНП Антон Дробович, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Минулого року ми презентували започаткований ще в 2020 році “Віртуальний музей російської агресії”. Це двомовний сайт — українською і англійською, що розповідає про злочини Росії на тимчасово окупованих територіях, розказує конкретні історії конкретних людей з посиланням на матеріали міжнародних, правозахисних організацій, на документи, свідчення, публікації в ЗМІ і навіть усні свідчення, матеріали соціальних мереж. Це сучасний і потужний цифровий інструмент доступу до фактів про ключові події та злочини”, - зазначив Дробович.

Він розповів, що першим був опублікований блок кейсів про Крим, протягом цього року має бути завершений блок про тимчасову окупацію Донбасу.

“І протягом наступного року-двох ми опишемо критичну кількість кейсів, які повністю репрезентують події тимчасової окупації Криму і Донбасу - за належного фінансування Інституту і підтримки іноземних та українських партнерів”, - сказав Дробович.

Водночас він підкреслив, що “Віртуальний музей російської агресії” — це теж інструмент боротьби з історичними помилками, що дає доступ до правди про історію, яка зараз відбувається.

“Якщо ви подивитесь промови Путіна, всі ці його вигадки, і зайдете на сайт “Віртуального музею російської агресії”, де все розказано від першої особи, мовою офіційних документів про події в Криму, то переконаєтесь, що це дві різні реальності. В даному випадку ми презентуємо реальність, базуючись на фактах, свідченнях і доказах. А в нього це точно не реальність, яка спирається на щось об’єктивне. Ви бачили, яку увагу приділив керівник держави-агресора декомунізації і сферам, пов’язаним з національною пам’яттю. Це говорить про те, що ми все робимо правильно, коли як суспільство ставимо питання про складне минуле і намагаємося розібратися, хто ми є, що стоїть за імперською, комуністичною спадщиною, осмислюємо, що треба відкинути і засудити. Це найбільше дратує його, тому що ми стаємо суспільством зрілим і повноцінним і це нам вирішувати, що брати з минулого, які пам’ятники залишати, а які відправляти в музей. Можна тільки поспівчувати, що правда так сильно дратує його. Правду треба прийняти. Гідність сусідів треба прийняти. Незалежність України треба прийняти”, - наголосив голова УІНП.

Він проанонсував виставку, присвячену “Віртуальному музею російської агресії”, що відкриється 25 лютого на майдані Незалежності. А також повідомив, що на цей рік запланована велика конференція на тему осмислення колоніального статусу України.

“У 2021 році Інститут продовжив роботу щодо декомунізації і спростування російських імперських міфів про минуле України, зокрема було проведено 11 круглих столів, присвячених цій темі. Тобто ми почали цю роботу задовго до безумних заяв керівництва сусідньої держави і продовжимо її далі. Якщо вдасться, то продовжимо серію цих круглих столів і започаткуємо серію наукових книг, які допоможуть осмислити проблеми кваліфікації колоніалізму і співжиття з імперіями поряд”, - сказав Дробович.

Принагідно він нагадав, що трансляції круглих столів були записані, їх можна переглядати на YouTube-каналі. Він запропонував ЗМІ поширювати ці матеріали, оскільки зараз вони як ніколи актуальні.

“Що стосується правдивої історії України, то всі наші проєкти, матеріали, починаючи від історичного коміксу, який розказує про маловідому битву, де українці разом з поляками дали бій більшовикам, що хотіли окупувати Європу, закінчуючи візуальною історією України, борються з міфами, які транслює російська пропаганда”, - наголосив Дробович.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-