До Всесвітнього дня соціальної справедливості

До Всесвітнього дня соціальної справедливості

Укрінформ
17 лютого, 11:00  - пресконференція  на тему: «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України»

Організатори: Національна тристороння соціально-економічна рада; Федерація профспілок України.

Учасники: Ігор Дядюра - заступник міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Євген  Котик - заступник міністра соціальної політики України; Анатолій Кінах - голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Президент УСПП; Григорій Осовий - співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, голова СПО об’єднань профспілок, голова Федерації профспілок України; Юлія Жовтяк - директорка Державного центру зайнятості; Сергій Савчук - Національний координатор МОП в Україні; народні депутати України, представники Всеукраїнських профспілок та об’єднань організацій роботодавців, наукові експерти; Олександр Шубін - заступник Співголови НТСЕР від профспілкової сторони, модератор.

Коротко. Захід відбудеться з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, який щорічно відзначається ООН задля сприяння викорінення бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної праці, рівних прав чоловіків і жінок, соціальної справедливості. Спікери обговорюватимуть шляхи вирішення актуальних соціальних та економічних проблем в Україні, досягнення суспільного миру, єдності та злагоди, заходи щодо забезпечення соціальної справедливості та сталого розвитку української держави.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Україна потребує загальнодержавної програми зі збереження трудового потенціалу - Осовий

Держава має створювати умови для забезпечення повної продуктивної зайнятості, надаючи достатню кількість робочих місць і гарантуючи гідні умови праці та гідну її оплату.

Про це на пресконференції в Укрінформі «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України» сказав голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«Натомість що ми бачимо? Очевидний дефіцит робочих місць — безробіття на рівні 10% і майже 1,7 млн безробітних. Очевидно, що має бути запроваджена загальнодержавна програма зі збереження і розвитку трудового потенціалу і відповідні секторальні програми зі створення робочих місць», - зазначив Осовий.

На його думку, також потребує нагального вирішення проблема виробничого травматизму.

За словами Осового, в Україні щодня гине одна людина на виробництві; щороку 5-7 тис. осіб отримують професійні захворювання, травми і потребують реабілітації для повернення до повноцінного трудового життя.

Профспілки є зацікавленою стороною соціального діалогу і в питанні врегулювання трудових прав працівників. Нині у Верховній Раді перебувають законопроєкти №№5371, 5388, які мають збалансувати трудові відносини між роботодавцями і працівниками, зауважив очільник Федерації профспілок України.

"Обговорення все ще триває і викликає досить жваві дискусії серед усіх зацікавлених сторін", - підсумував він.

Захід «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України» відбувся напередодні Всесвітнього дня соціальної справедливості, який щороку відзначається 20 лютого.

Працевлаштування потрібно максимально дебюрократизувати - Мінекономіки

Міністерство економіки наполягає на максимальному спрощенні процедур працевлаштування.

Про це на пресконференції в Укрінформі «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України» сказав Ігор Дядюра, заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

«По-перше, ми повинні в міністерстві докласти всі зусилля, щоб зробити працевлаштування максимально дебюрократизованим. Це наша позиція щодо вирішення проблеми з нелегальною зайнятістю в тому числі. З різних боків лунають заклики до посилення каральних заходів, але ми наполягаємо на тому, що саме оцифровка всіх процесів з оформлення найманого працівника покращить ситуацію», — наголосив заступник міністра.

На його думку, нетерпимість до нелегального працевлаштування має стати невід’ємною рисою свідомого суспільства. Йдеться про соціальну справедливість - важливу умову тристороннього соціального діалогу між владою, роботодавцем та суспільством.

Ще однією важливою складовою такого діалогу має стати організована боротьба з боргами із заробітної плати. Це питання має бути "під постійним тотальним контролем", наполягає Дядюра.

«Вже є портал, куди мають доступ усі ОДА, представники профспілок, де в режимі реального часу можна проаналізувати ситуацію з заборгованістю підприємств. Одночасно ми плануємо зменшити тиск на роботодавців – приберемо звіт по боргах по зарплаті, який подається в Держстат навіть тими, хто не має ніяких боргів. І це несправедливо», - зауважив Дядюра.

Він додав, що вже розроблено законопроєкт, який запровадить кримінальну відповідальність за умисне ухиляння від виплати заробітної плати.

Захід «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України» відбувся напередодні Всесвітнього дня соціальної справедливості, який щороку відзначається 20 лютого.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-