Пресбрифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби

Пресбрифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби

Укрінформ
9 лютого, 17:00 - пресбрифінг міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з актуальних питань зовнішньої політики 

Організатор: Міністерство закордонних справ України.

Спікер: Дмитро Кулеба - міністр закордонних справ України.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Київ вимагає особистих вибачень від словацького депутата, причетного до інциденту з прапором України - Кулеба

Якщо причетний до інциденту з прапором словацький депутат від ультраправої партії "Народна партія Наша Словаччина" Андрей Медвецьки не вибачиться особисто, Україна знайде нагоду гідно відповісти на цей зневажливий крок.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції в Укрінформі.

“Будь-яке нешанобливе поводження з державною символікою України є категорично неприпустимим. І тому я негайно, дізнавшись про цей факт, доручив посольству Україні у Словаччині висловити протест, так як це робиться у цих ситуаціях, і вимагати вибачення від тієї людини, яка це зробила”, - зазначив він.

Кулеба зауважив, що, станом на момент розмови, його не інформували, що депутат вибачився за свій вчинок.

“Ми такі речі не забуваємо. Ніхто не буде зневажливо ставитися до України і української державної символіки. І хоча ми люди не злопам’ятні, ми не пробачаємо таких зневажливих кроків. І знайдемо нагоду гідно відповісти на цей вчинок, якщо ця людина сама не принесе свої вибачення”, - підкреслив міністр.

Глава української дипломатії акцентував, що інцидент із українським прапором не був антиукраїнською акцією, наголосивши, що це зробила опозиція під час розгляду не українського питання, а угоди між Словаччиною і США щодо використання військової інфраструктури.

“З урядом Словаччини у нас чудові відносини, все добре, і на українсько-словацькі відносини цей інцидент не вплине”, - констатував Кулеба.

Як повідомлялося, 8 лютого депутати від проросійських партій SMER та "Народної партії Наша Словаччина" намагалися зірвати позачергове засідання словацького парламенту, на якому планувалося затвердити оборонну угоду зі США. Депутати від ультраправої партії "Народна партія Наша Словаччина" Петер Крупа та Андрей Медвецьки заблокували трибуну і розтягнули перед мікрофоном прапор Словаччини. Натомість представники партії "Свобода та Солідарність" (SaS) Яна Циганікова та Мирослав Жіяк розтягнули перед трибуною прапор України. Після цього депутат Медвецьки взяв пляшку води і почав обливати прапор України, а потім і депутатів, які його тримали.

Посольство України заявило, що вимагає вибачень від причетних до інциденту словацьких депутатів. За інцидент пізніше вибачився міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок.

"Максимумом" України для зустрічі радників у Берліні є розблокування роботи ТКГ - Кулеба

Планом “Максимум” України для зустрічі політичних радників країн нормандського формату в Берліні є розблокування роботи Тристоронньої контактної групи, але Київ очікує важкої, тривалої розмови.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції в Укрінформі.

“План “Максимум” - розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи. От сьогодні я сиджу з вами на брифінгу, а паралельно мені приходять повідомлення звідти, із засідання ТКГ, і я знову бачу, що все стоїть на місці, тобто дискусії, обговорення. Але процес не рухається вперед, тому потрібно розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи. Для цього потрібна політична воля Російської Федерації. І от саме над цим завтра і будуть працювати”, - сказав він.

Міністр зауважив, що у випадку, якщо ТКГ запрацює, вона насамперед буде займатися вирішенням безпекових питань, а потім перейде до гуманітарних і поступово підійде до політичних питань.

“Але безпека залишається все одно задачею №1”, - підкреслив глава української дипломатії.

Кулеба відзначив, що попередня зустріч радників у Парижі 26 січня вже дала імпульс, який полягає в тому, що на сході України зберігається відносна тиша попри потужне військове угруповання вздовж кордону і на окупованих територіях.

Загалом глава МЗС очікує у Берліні важкої і тривалої розмови.

“Я думаю, що знову Росія наполягатиме на прямому діалозі і знову отримає від нас відмову. Але в дипломатії немає іншого шляху, окрім як говорити і шукати рішення, не перетинаючи свої червоні лінії. От саме цим займатиметься наша делегація”, - поінформував міністр.

Кулеба також доповнив, що Україна працюватиме з “двома прізвищами”: спецпредставником Росії на переговорах у нормандському форматі Дмитром Козаком і представником Росії в Тристоронній контактній групі Борисом Гризловим, і не проводитиме прямих переговорів з ватажками ОРДЛО.

Як повідомлялося, зустріч радників із зовнішньо політичних питань України, Німеччини, Франції та Росії пройде в четвер, 10 лютого.

Делегації України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах очолюють відповідно Андрій Єрмак, Єнс Плетнер, Еммануель Бонн і Дмитро Козак.

У Німеччини немає жодних юридичних заборон на постачання зброї Україні - Кулеба

У законодавстві Німеччини немає жодних юридичних заборон на постачання зброї Україні, тому це питання політичне.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції в Укрінформі.

“Я чесно сказав: Анналена, ваша позиція є несправедливою. І друге, ми проаналізували всю вашу нормативну базу, і немає жодних юридичних заборон на постачання зброї Україні, тому це політичне рішення. Якщо це суто політичне рішення, значить, воно може бути принаймні частково модифіковане. З цим Анналена поїхала назад”, - поінформував він.

Міністр зауважив, що питання постачання зброї Україні є надзвичайно складним і що новий німецький уряд перебуває під серйозним внутрішнім і зовнішнім тиском щодо цієї позиції.

Як повідомлялося, 7-8 лютого федеральний міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок здійснила другий візит до України на запрошення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Тоді Кулеба заявив, що він та міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вийшли на проєкт рішення щодо постачання озброєнь нашій країні, тепер наступний крок має зробити німецький уряд.

Макрон не порушував у Києві питання позаблоковості України – Кулеба

Президент Франції Емануель Макрон під час візиту до Києва не порушував питання позаблокового статусу України.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції в Укрінформі у відповідь на запитання кореспондента агентства.

«Питання відмови України від євроатлантичних прагнень вчора не порушувалося», - сказав Кулеба.

Він додав, що розмова між президентами України та Франції була дуже конкретною.

«Але, запевняю вас, що жодних зрад не відбулося, та й не могло відбутися, тому Президент України дуже чітко усвідомлює і захищає інтереси нашої держави», - зазначив глава української дипломатії.

За словами Кулеби, його особисто президент Франції вразив тим, наскільки глибоко він розібрався в усіх нюансах функціонуування ТКГ і того, що потрібно зробити, щоб розблокувати її роботу.

«Це є свідченням того, що він дійсно не поверхово, а глибоко ознайомився з цією проблематикою і щиро намагається знайти рішення», - переконаний Кулеба.

У відповідь на уточнююче запитання, з якими пропозиціями президент Франції приїхав до Києва, глава МЗС зазначив, що «президент Макрон приїхав з думками, а не пропозиціями».

«Зараз ми перебуваємо в такій фазі, коли сторони, спілкуючись одна з одною, намагаються максимально зрозуміти межі допустимих компромісів і кроків, які потрібно зробити для того, щоб вивести ситуацію з глухого кута… Вчора було обговорення ідей, але це не було обговорення конкретних пропозицій», - поінформував Кулеба.

Як повідомляли ЗМІ, попри те, що президент Франції Еммануель Макрон заперечує, що дипломати обговорюють питання "фінляндизації", тобто позаблоковості нашої країни, воно все ж таки лежить у площині дипломатичного дискурсу.

Кулеба закликав не сприймати буквально слова Макрона про вирішальність найближчих днів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не сприймати буквально слова президента Франції Еммануеля Макрона про те, що найближчі дні можуть бути вирішальними у контексті напруги між Росією і Заходом.

Про це Кулеба заявив на пресконференції в Укрінформі у відповідь на запитання кореспондента агентства.

«Що стосується фрази Еммануеля Макрона про "критичність найближчих днів" - він як досвідчений політик, безумовно, має свої відчуття ситуації після розмови з президентом Путіним і президентом Зеленським. Але зараз не треба категорично прив’язуватися до якихось календарних речей – годин, днів, тижнів, місяців. Треба планово працювати. Нам, нагадаю, обіцяли війну до кінця грудня, потім до середини січня, потім до кінця січня. Потім на початку лютого – ми все ще, слава Богу, перебуваємо в дипломатичному процесі», - сказав Кулеба.

Як повідомлялося, президент Франції Емануель Макрон після переговорів із російським президентом Володимиром Путіним заявив, що найближчими днями проведе з партнерами в ЄС та США консультації з приводу можливих «точок», де сходяться позиції Росії і Заходу, і що «найближчі дні будуть вирішальними».

Запрошення Сіярто відвідати Україну дійсне, але запит на візит не надходив – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба готовий прийняти у Києві угорського колегу Петера Сіярто, але наразі запиту від Угорщини на проведення цього візиту немає.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції в Укрінформі.

«Станом на зараз запитів від угорської сторони на проведення візиту Пітера Сіярто до України немає. Але моє запрошення для нього залишається дійсним. Я в грудні минулого року запросив усіх міністрів закордонних справ країн ЄС відвідати Україну саме в січні і в лютому. Якщо він вирішить приїхати, я із задоволенням з ним зустрінуся», - сказав Кулеба у відповідь на запитання, чи не планується візит очільника МЗС Угорщини в Україну на тлі російської ескалації.

Глава української дипломатії також поінформував, що напередодні Нового року проводив активну телефонну і sms- дипломатію з Пітером Сіярто з питання кіберцентру НАТО.

«Мені дуже прикро, що зрештою Угорщина залишилася тією єдиною країною, яка не підтримала це рішення, тому що насправді це було б вигідно всім нам, а не лише Україні, адже кібербезпека стосується кожного», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-