Розпочинається кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до 6 років

Розпочинається кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до 6 років

Укрінформ
24 січня, 13:30 - брифінг на тему: «1 лютого стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до 6 років, які не були вакциновані вчасно» 

Організатор: Міністерство охорони здоров’я України.

Учасники: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров’я ‒ головний державний санітарний лікар України; Мурат Шахін - Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Шахін Хусейнов - представник Всесвітньої організації охорони здоров’я; Федір Лапій - лікар дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики; Роман Борщ - медіаменеджер МОЗ України, модератор. 

Коротко. 1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем, і триватиме три тижні. Таких заходів необхідно вжити через виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року.

Акредитація представників ЗМІ за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEQqkmZLe8bfHUMZRQ9_ehHCKdyD13uIdClSV_-UFloEDN8w/viewform

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

МОЗ розпочинає двоетапну вакцинацію дітей від поліомієліту

В Україні 1 лютого стартує перший етап кампанії вакцинації дітей до 6 років від поліомієліту.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Центром громадського здоров’я МОЗ разом з провідними міжнародними партнерами, експертами ВООЗ, офісу ЮНІСЕФ було розроблено Національний план реагування на спалах поліомієліту і наприкінці 2021 року його затверджено на рівні країни. План передбачає 2 основні етапи реагування. Перший стартує 1 лютого і буде відбуватися впродовж 3 тижнів. В цей час планується щепити дітей від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідну кількість доз вакцини проти поліомієліту. І саме це дозволить нам захистити дітей від інфікування і паралічу", - наголосив він.

За його словами, під час цього етапу буде щеплено майже 140 тисяч дітей, які не отримали взагалі щеплень проти поліомієліту або отримали його з порушення календаря.

Кузін поінформував, що під час другого етапу, який планується провести навесні, всі діти до 6 років мають отримати оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

Заступник міністра зазначив, що для забезпечення загальної потреби у поліомієлітній вакцині МОЗ додатково закупило майже 400 тис. доз, частина з них вже поставлена, друга частина очікується у перший тиждень лютого 2022 року.

Крім того, за його словами, на рівні кожної області призначено відповідального керівника вакцинальної кампанії, який працює в Центрі контролю та профілактики інфекційних хвороб МОЗ. Також проведено мікропланування на рівні ОТГ, зокрема звірені показники чисельності дитячого населення, їхній вакцинальний статус, підготовлена комунікаційна стратегія і посилено система епіднагляду і моніторингу за навколишнім середовищем.

“На сьогодні створено всі умови, щоб досягти рекомендованого показника у 95% вакцинації саме дитячого населення, і цей відсоток є вкрай необхідним, щоб захистити дітей. Я закликаю батьків перевірити вакцинальний статус своєї дитини і у випадку, якщо є порушення в календарі щеплень або дитина не отримала щеплень, звернутися в пункт вакцинації, до сімейного лікаря або педіатра", - заявив головний держсанлікар.

Він також закликав лікарів сімейної медицини, загальної практики адекватно доносити інформацію щодо необхідності та важливості щепитися проти поліомієліту.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримала підтвердження від Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі про випадок поліомієліту у дитини з Закарпаття.

Восени 2021 року у 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей було виявлено поліовірус.

В Україні зареєстровано ще один випадок поліомієліту - МОЗ

Україна отримала підтвердження від Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі про випалок поліомієліту у дитини з Закарпаття.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Спалах, який було оголошено на рівні країни в 2021 році, не вщухає і продовжується. Сьогодні ми отримали європейської лабораторії в Гельсінкі лабораторне підтвердження ще одного випадку поліовірусу у дитини також із Закарпатської області, яка тимчасово перебувала в Львівській області. Епідеміологічне розслідування буде продовжуватися, МОЗ, кожна область зараз застосовують максимальні заходи, щоб подолати цей спалах поліомієліту”, - сказав Кузін.

За його словами, причини спалаху — низький рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту дітей до 6 років.

“На 1 листопада 73,3% дітей отримали щеплення проти поліомієліту в той час, як за рекомендаціями ВООЗ такий показник має сягати принаймні 95%”, - сказав урядовець.

Кузін нагадав, що восени 2021 року у 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей було виявлено поліовірус. Тоді 17-місячна дитина отримала параліч кінцівки і після того лабораторних досліджень цей випадок підтверджений як поліомієліт.

Як повідомлялося, згідно з Національним календарем щеплень, діти мають отримати 6 щеплень проти поліомієліту до 14 років - в 2, 4, 6 та 18 місяців, а також в 6 років та в 14 років, перші два щеплення проводяться інактивованою поліомієлітною вакциною, інші чотири - оральною поліомієлітною вакциною.

За даними міністерства, один з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. 5–10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.

Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту — ЮНІСЕФ

Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

"Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту, другий факт — ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист — це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована або вакцинована не повністю, вона має ризик отримати параліч, з яким буде жити все життя. Третій момент — вже на основі COVID-19 ми навчилися і розуміємо, і це не потребує додаткових пояснень, що один випадок призводить до багатьох. Вчора був один, сьогодні — п’ять, завтра — 30 і далі по експоненті. ... Це дуже серйозна загроза. Навряд чи ви хочете спостерігати, як (дитина — ред.) буде жити все життя з паралічем. Один випадок — це вже забагато, як тільки виникає один, буде більше", — сказав Шахін.

Він додав, що ЮНІСЕФ також долучається до надання підтримки лікарям — проведення навчання, тренінгів, тощо.

Як зазначив на пресконференції представник ВООЗ Шахін Хусейнов, зараз через глобальну міграцію жодна країна світу не убезпечена від поширення вірусів та інфекцій, і зокрема поліовірусу. Так, за його словами, випадки поліо, які були виявлені в Україні, генетично пов'язані з тими випадками, які були виявлені в Афганістані та Пакістані кілька років тому.

"Вірус "подорожує" і шукає невакцинованих дітей по всьому світу", — наголосив Хусейнов.

За даними ВООЗ, саме завдяки вакцинації за останні 30 років вдалося суттєво знизити поширеність поліовірусу в світі. Так, у 2021 році, за словами Хусейнова, було зафіксовано чотири випадки дикого поліовірусу в усьому світі, 30 років тому це було 350 тис. випадків захворювання на поліомієліт. Поширення вакциноспоріднених випадків свідчить про те, що загроза поширення поліо в світі ще існує.

Запобігти поширенню поліомієліту можна завдяки вакцинації.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ розпочинає двохетапну вакцинацію дітей до 6 років від поліомієліту. Перший етап стартує 1 лютого, другий — пройде навесні.

24 січня Україна отримала підтвердження від Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі про випадок поліомієліту у дитини з Закарпаття.

Восени 2021 року у 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей було виявлено поліовірус. 17-місячна дитина отримала параліч кінцівки, і після лабораторних досліджень цей випадок підтверджений як поліомієліт.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-