Застосування сил територіальної оборони у разі вторгнення військ Російської Федерації

Застосування сил територіальної оборони у разі вторгнення військ Російської Федерації

Укрінформ
24 грудня, 11:30 - брифінг на тему: «Презентація дослідження «Цільова модель територіальної оборони»

Організатори: Центр оборонних стратегій і Український інститут майбутнього (UIF).

Учасники: Андрій Загороднюк - голова правління Центру оборонних стратегій, міністр оборони України 2019-2020; Антон Геращенко - співзасновник Українського інституту майбутнього; радник міністра внутрішніх справ України; Віктор Кевлюк - експерт Центру оборонних стратегій.

Питання до обговорення:

-  місце сил тероборони у системі оборони держави;

- склад і структура сил тероборони, з урахуванням досвіду країн НАТО;

- сценарії застосування сил тероборони у разі вторгнення російських військ;

- створення нових кіберспроможностей у новій системі тероборони.

Експерти також розкажуть про виклики і загрози, перед якими опинилася країна на кінець року. 

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Немає іншого шляху, як максимально швидко створити територіальну оборону - експерти

В України немає іншого шляху, як максимально швидко створювати територіальну оборону країни із залученням сотень тисяч добровольців.

На цьому наголосили на брифінгу в Укрінформі експерти Центру оборонних стратегій та Українського інституту майбутнього (UIF).

Саме добровольці врятували країну в 2014 році, і саме на них слід покладатися сьогодні перед загрозою чергового вторгнення агресора, переконаний співзасновник Українського інституту майбутнього, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко,

“Саме через те, що було прийняте рішення в квітні 2014 року роздавати зброю добровольцям, були швидко створені батальйони - такі як “Азов”, “Донбас” і ще понад 30 формувань на базі добровольців - нам вдалося утримати ситуацію, звільнити Маріуполь, що стало переломним моментом для відсічі агресора Збройними Силами. В України немає іншого шляху, як максимально швидко створювати територіальну оборону країни із залученням сотень тисяч добровольців”, - наголосив Геращенко.

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк вважає, що створені в кожному місті та ОТГ сили територіальної оборони своєю чисельністю здатні унеможливити зазіхання агресора.

“Загін добровольців чисельністю до 500 осіб має формуватися в кожному населеному пункті, який має статус міста - таких в Україні 459. В ОТГ, яких у державі 1720, мають формуватися добровольчі сотні чисельністю до 100 осіб. Загалом ми зможемо мати в потрібний момент 400 тисяч озброєних і непогано підготовлених бійців для протидії агресії. Це більше, ніж ЗС РФ, які вона може сьогодні зібрати в якості ударного угрупування. Така війна втрачає сенс. Це і є асиметрична відповідь”, - зазначив Кевлюк.

Як сказав голова правління Центру оборонних стратегій (міністр оборони України 2019-2020 рр.) Андрій Загороднюк, саме всеохопна оборона, здатна упередити військове захоплення, і є основою оборони в багатьох країнах.

“Саме всеохопна оборона, ключовою частиною якої є територіальна оборона, має бути стратегічним баченням для України для унеможливлення будь-якого захоплення. В усіх країнах, які мають потенційного чи реального ворога близько своїх кордонів, який значно перевищує спроможності їхніх регулярних ЗС - запроваджено концепцію суцільної, всеосяжної оборони, до якої залучено більшу кількість громадян. До таких належать невеликі країни, які розуміють, що скільки б вони не вклали грошей — все одно не вистачить”, - сказав Загороднюк.

Під час заходу обговорювалися перспективи створення в Україні сил територіальної оборони та їхнє місце у системі оборони держави перед загрозою вторгнення російських військ.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ РФ 17 грудня опублікувало проєкт договору про "гарантії безпеки", яких Володимир Путін вимагає від НАТО і які Москва передала Вашингтону. В одному з пунктів Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, що "виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав".

Крім того, Росія пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії". Також пропонується відмовитись від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.

22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км наразі знаходиться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-