З 13 грудня українці шукатимуть свою книжку: стартує Національний тиждень читання

З 13 грудня українці шукатимуть свою книжку: стартує Національний тиждень читання

Укрінформ
13 грудня, 13:30 - пресконференція на тему: «Офіційний старт Національного тижня читання»

Організатор: Український інститут книги.

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Олександра Коваль - директорка Українського інституту книги; Євгенія Близнюк - засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

У ролі запрошеного експерта про роль читання висловиться заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован.

Коротко. Український інститут книги ініціює акцію Національний тиждень читання — першу в Україні загальнонаціональну акцію, присвячену популяризації читання. До неї долучаються українські видавництва, бібліотеки, книгарні та читачі, які об'єднуються заради того, аби якнайбільше українців знайшли свою книжку, свій формат читання та свого автора.

Під час пресконференції буде представлено результати дослідження компанії Gradus Research про те, як українці читають та що їм заважає читати більше. Аналітики Gradus Research зібрали портрети різних читацьких аудиторій.

Акредитація: pr@ubi.org.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Національний тиждень читання стартував в Україні

В Україні з 13 до 19 грудня проходитиме перший Національний тиждень читання.

Про це оголосила директор Українського інституту книги Олександра Коваль на пресконференції в Укрінформі.

"Національні тижні читання як заходи популяризації проводяться в багатьох країнах світу, і в різних країнах вони мають різний формат вигляд, різну залученість. Десь для читання, наприклад, обирають одну важливу книжку, за неї голосують інтелектуали, і тоді її починають обговорювати.., і ця книжка таким чином стає важливою для цілої країни. Десь пропонують безкоштовний проїзд у громадському транспорті, якщо ти заходиш туди з книжкою. Десь це акції в бібліотеках, школах. Ми обрали такий формат, що основні акції проводять самі учасники, які зголосилися до цього. Це насамперед публічні бібліотеки, наші видавці, і наші книгарні", - зазначила Коваль.

Вона зауважила, що за офіційними даними, українці витратили на книжки сукупно не більш ніж 800 млн грн у 2020 році, а середнє господарство в Україні витрачає на книжки 55 грн на рік.

"Це дуже відрізняє українців від мешканців інших країн, на які ми хочемо бути схожими. Низький рівень читання і купування книг перетворюється на низький рівень освіти і науки, незначну ефективність нашої економіки", - наголосила Коваль.

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що цей тиждень буде наповнений достатньою кількістю активностей, пов'язаних з промоцією читання. За його словами, мета акції - зробити так, щоб читання стало модним і мотивувало українців не тільки розвиватися, а й бути успішними у житті.

"Питання розвитку читання - не просто абстрактна місія боротьби за цінності та уми нового покоління, це стратегічно важливе питання для держави. Радий, що багато людей долучається, бо якщо країна хоче бути успішною та вижити в умовах жорсткої інтелектуальної конкуренції, то читати - це як пігулки під час вакцинації ковтати", - наголосив глава МКІП.

Під час Національного тижня читання понад 100 українських видавництв, книгарень та бібліотек під спільної айдентикою акції проводитимуть активності різного формату - від інформаційного до комерційного.

Тиждень читання організований Українським інститутом книги та Міністерством культури та інформаційної політики.

Лише 8% українців читають книгу щодня - Ткаченко

Щодня читає книжку лише вісім відсотків українців.

Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції в Укрінформі.

"Ми починаємо говорити про читання на національному рівні. Зараз проходить обговорення Стратегії читання. Чому це важливо? Один з показників розвинутих країн - це кількість людей, які читають. Якщо в таких країнах, як Канада, з якої ми хочемо брати взірець, читає на тиждень 67% канадців, у Франції - 60% (населення - ред.), то в Україні цей показник лише 25%. Книжку кожного дня читає лише 8% українців", - сказав Ткаченко.

Водночас він звернув увагу, що читання розвиває не тільки критичне мислення, а і є одним з суттєвих показників успішності людини, передусім у професії.

Міністр зазначив, що кількість книжок, які видаються в розвинутих країнах світу, збільшується. За даними Penguin Random House, обсяг виданої дитячої літератури у 2020 році зріся на 30%. Щороку у провідних країнах реєструється збільшення на 5-8% кількості проданих книг, натомість в Україні, навпаки, спостерігається негативна тенденція, наголосив Ткаченко.

"Обсяг проданих книг впав на 50%. Але є й варіанти. У нас запрацювала сьогодні програма «єПідтримка». У межах цієї програми є КВЕДи, які передбачені на покупку саме книг", - зауважив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня стартує пілот проєкту «єПідтримка», який дасть змогу отримати тисячу гривень за вакцинацію проти коронавірусу.

Для тих українців, хто не братиме участь у бета-тестуванні проєкту «єПідтримка», послуга буде доступна з 19 грудня. Заявку можна подати до кінця терміну дії програми, тобто до 18 грудня 2022 року.

На витрату 1000 грн є чотири місяці з моменту їх зарахування на картку.

Виплату може отримати виключно громадянин України, який досяг 18 років і має в застосунку Дія «зелений» COVID-сертифікат вакцинації.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-