Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження. Ситуація в різних регіонах

Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження. Ситуація в різних регіонах

Укрінформ
9 грудня, 12:30 - пресконференція на тему: «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження. Ситуація в різних регіонах»

Організатор: Проєкт «Чисте повітря для України» ГО «Арніка» (Прага).

Учасники: Мартін Скальський - голова ГО «Арніка» (Чехія); Олексій Ангурець - КП «Центр екологічного моніторингу», ГО «Зелений світ – Друзі Землі»; Марина Ратушна - експертка ГО «Екодія»; Єгор Фірсов - голова ГО «Офіс довкілля», екскерівник Держекоінспекції України (Київ); Тетяна Жавжарова - проєкт «Чисте повітря для України», модератор. 

Коротко. У Європі кількість смертей через забруднення повітря неухильно зменшується, проте в Україні рівень забруднення повітря все ще небезпечно високий. В 2019 році Україна отримала новий інструмент захисту екологічної безпеки жителів за зразком країн ЄС і має готувати регіональні плани управління якістю повітря. Про те, як реалізуються ці плани зменшення забруднення повітря та які основні перешкоди потрібно подолати, говорили представники влади та громадськості, науковці під час “круглих столів” у Краматорську та Дніпрі, організованих чесько-українським міжнародним проєктом «Чисте повітря для України».

Учасниками було поставлено багато важливих питань щодо практики здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного в регіонах.

У Києві 9 грудня на підсумковому “круглому столі” у Міндовкіллі буде представлене порівняння планів управління якістю повітря в різних регіонах та відбудеться обговорення способів їх удосконалення.

Питання до обговорення:

Що таке управління якістю повітря? З чого має починатися шлях до чистого повітря в Україні?

Чим європейський досвід управління якістю повітря може бути корисний Україні?

Які головні досягнення і плани проєкту «Чисте повітря для України»?

Порівняйте досвід різних міст України в управлінні та моніторингу якості атмосферного повітря. Міста-лідери і аутсайдери – від чого це залежить?

Хто і що має зробити, щоб повітря в Україні стало чистішим?

Які подальші плани проєкту «Чисте повітря для України»?

Довідково. Проєкт «Чисте повітря для України» https://cleanair.org.ua реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition та Національним фондом демократії (США).

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. «Арніка» об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Базує свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування. https://arnika.org/ru/ukraina Читати звіт «Управління якістю атмосферного повітря: від концепцiї до впровадження».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Держава має здійснювати моніторинг атмосферного повітря і управляти його якістю - екологи

В Україні не здійснюється державний моніторинг атмосферного повітря та управління його якістю, а стандарти вимірювання якості повітря не відповідають європейським нормам.

На цьому наголосили громадські активісти з Проєкту «Чисте повітря для України» та ГО «Арніка» (Чехія) на пресконференції в Укрінформі на тему: «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження. Ситуація в різних регіонах».

Як розповів екскерівник Держекоінспекції України, голова ГО «Офіс довкілля» Єгор Фірсов, в Україні діють стандарти вимірювання якості повітря ще радянських часів, коли деякі показники просто не враховувалися.

“Наші стандарти вимірювання якості повітря є застарілі. Наприклад, такий компонент як формальдегід цими стандартами не прописаний і не вимірюється, а в Європі цей показник вимірюється давно. І ми потребуємо оновлення цієї стандартизації, щоб бути максимально прирівняними до європейської”, - зазначив Фірсов.

Тетяна Жавжарова з Проєкту «Чисте повітря для України» звернула увагу на те, що на державному рівні в Україні не здійснюється оперативний моніторинг якості повітря.

“Наразі функцію оперативного повідомлення виконує лише громадський моніторинг, наприклад, система EcoCity, яка встановила понад 600 станцій, також працюють інші мережі. Сподіваємося, що держава почне займатися управлінням якості повітря”, - сказала Жавжарова.

Тим часом, голова однієї з найбільших громадських екологічних організацій Чехії ГО «Арніка» Мартін Скальський зазначив, що в деяких українських областях система моніторингу й плани щодо управління якістю повітря вже запрацювали.

“Донецька і Дніпропетровська області є найпроблемнішими в Україні. Ми бачили, що в цих областях розвивається система моніторингу якості повітря і вже розробляються плани зниження забруднення повітря. Але в інших областях наразі такої системи немає”, - сказав Скальський.

Учасники заходу вважають важливою практику здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря в регіонах задля здорового життя.

За даними ВООЗ, у світі щорічно через спричинені забрудненням повітря хвороби помирає 7 млн людей. В Україні з цієї причини щороку передчасно помирає 80 тис. людей.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-