Публічна передача Міністерству у справах ветеранів переліку загиблих військових та переліку військових секторів на кладовищах

Публічна передача Міністерству у справах ветеранів переліку загиблих військових та переліку військових секторів на кладовищах

Укрінформ
8 грудня, 14:30 - публічна передача Українським інститутом національної пам’яті Міністерству у справах ветеранів України переліку військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та переліку військових секторів на кладовищах

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

Учасники: Максим Ярмистий - перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Павло Подобєд - заступник начальника Управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті – начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті; Василь Павлов - радник міністра у справах ветеранів України; Максим Зубов - державний експерт експертної групи меморіальної роботи та з питань нагород Директорату громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України; Владислав Куценко - головний спеціаліст відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті.

Коротко. Український інститут національної пам’яті з 2014 року збирав дані та вів перелік військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та перелік військових секторів на кладовищах. 8 грудня інституція офіційно передає обидва переліки у відання Міністерства у справах ветеранів України.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

УІНП передав Мінветеранів переліки загиблих бійців та військових секторів на кладовищах

Український інститут національної пам’яті передав Міністерству у справах ветеранів України перелік військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та перелік військових секторів на кладовищах.

Про це сказав перший заступник голови УІНП Максим Ярмистий під час публічної передачі переліків в Укрінформі.

“На виконання доручення уряду Інститут національної пам’яті передає перелік місць поховань українських військовослужбовців, які загинули під час АТО/ООС, перелік створених секторів військових поховань до Міністерства у справах ветеранів України. Зважаючи на важливість та актуальність питання, наголошуємо на необхідності продовження вказаної системної роботи із залученням органів державної влади різних рівнів, державних і комунальних установ, громадських організацій та ініціатив”, - сказав Ярмистий.

Як поінформував головний спеціаліст відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Владислав Куценко, робота зі створення відповідних переліків почалася з 2014 року.

За його словами, до переліку загиблих військовослужбовців під час АТО/ООС включені не лише бійці, котрі загинули в бою, але й ветерани, які померли пізніше від отриманих на фронті травм.

“Хочу відразу сказати, що наша цифра точно не збігається з цифрою Міністерства оборони, але є приблизно так само релевантна щодо загальних таких втрат... Отже, перелік загиблих військовослужбовців, а також тих, які померли від поранень пізніше після того, як були, власне, поранені... до цього переліку в нас за цей період увійшло 4488 загиблих”, - уточнив Куценко.

Також він додав, що до вказаного переліку вносили інформацію від обласних адміністрацій, із відкритих джерел, з інтернету, з новин про нагородження загиблих героїв, інформацію про вшанування героїв - назви вулиць на їхню честь, населених пунктів, тощо, також брали інформацію про вшанування пам’яті героїв у вигляді меморіальних дощок, які встановлювали на навчальних закладах, де вони вчилися, або на будинках, де жили, тощо.

“Другий перелік, який ми вели, це був перелік створених військових секторів на кладовищах, до якого за весь цей період ми внесли 524 сектори військових поховань в усіх областях України і в місті Києві. Власне, саме на цих секторах поховано 1 714 загиблих. Чому така цифра значно менша, ніж цифра 4488, які є в іншому переліку, де обліковуємо всіх загиблих або померлих від поранень? Тому що згідно з нашим законодавством, родичі й рідні загиблих визначають перш за все, де будуть поховані наші вояки. І в деяких населених пунктах подекуди досі не створені сектори військових поховань. Це переважно якісь невеличкі населені пункти, маленькі містечка, райцентри або села. Відповідно вони (загиблі військові - ред.) поховані або біля родичів, або просто на вільному місці на кладовищі. А в деяких випадках родичі принципово хочуть поховати їх десь біля батьків, біля інших рідних на кладовищах, тому поховання відбувається не на секторах військових поховань”, - пояснив Куценко.

Водночас він зауважив, що були випадки, коли родичі загиблого військового змінювали свою думку і через кілька років після поховання зверталися до УІНП з проханням перепоховати його на секторі військових поховань.

“На жаль, так швидко це неможливо зробити через санітарні норми. Таке перепоховання, тобто ексгумація і перепоховання на інше місце, можливі лише через 10 років згідно з санітарними нормами”, - пояснив Куценко.

За словами радника міністра у справах ветеранів Василя Павлова, передана УІНП інформація дозволить “більш ефективно здійснювати роботу з обліку місць поховань, а також з перетворення такого загального процесу, про який ми кажемо - героїзація та військово-патріотичне виховання, - на щось конкретне, на прив’язку до конкретних осіб, до конкретних дій, до конкретних персоналій”.

“Відразу хочу зазначити, що в Міністерстві у справах ветеранів створена окрема експертна група з питань меморіальної роботи та державних нагород. Вона буде продовжувати діяльність, яку розпочав УІНП”, - додав Павлов.

Як повідомлялося, Український інститут національної пам’яті з 2014 року збирав дані та вів перелік військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та перелік військових секторів на кладовищах.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-