Нові старі виклики Одеси: низькі темпи вакцинації та політична боротьба серед місцевих еліт

Нові старі виклики Одеси: низькі темпи вакцинації та політична боротьба серед місцевих еліт

Укрінформ
9 грудня, 11:15 - публічна дискусія на тему: “Нові старі виклики Одеси: низькі темпи вакцинації та політична боротьба серед місцевих еліт”

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

Учасники: Анатолій Бойко - голова Одеської обласної організації ВГО КВУ; Поліна Бондаренко - політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Ольга Сіра - заступниця редактора громадсько-політичної газети «Чорноморські новини»; Олексій Буряченко - кандидат  політичних наук, виконавчий директор "Міжнародна асоціація малих громад"; Михайло Шабанов - кандидат політичних наук, доцент кафедри політології ОНУ імені І. І. Мечникова; Юрій Горбань - комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

Поширення COVID-19 в Одеській області: що робити місцевій владі аби збільшити вакцинацію та бути готовою до майбутніх хвиль?

Як вплине «Одеська справа» на розподіл сфер впливу всередині регіону?

Пасивна більшість – активна меншість: як місцева влада реагує і не реагує на політичну участь населення?

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpY5jae6joR4FW-opFKv9QS3nPlt1aOrJdnX5oJa_QZlmP3Q/viewform

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На Одещині через послаблення вертикалі влади зростає вплив транснаціональних структур

На Одещині через послаблення виконавчої вертикалі влади спостерігаються явища керованої нестабільності, що є результатом політичного впливу на громади з боку місцевих еліт і транснаціональних бізнес-структур.

Таку думку висловили експерти Михайло Чабанов та Анатолій Бойко під час публічної дискусії в Укрінформі на тему: «Нові старі виклики Одеси: низькі темпи вакцинації та політична боротьба серед місцевих еліт», ініційованої Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

«Соціально-політична ситуація на Одещині наразі є складною, що знайшло відображення у дослідженнях Фонду «Демократичні ініціативи», передусім через певне послаблення виконавчої вертикалі влади. Спостерігаємо елементи конфронтації між представниками місцевих політичних еліт, з одного боку, та регіональних і центральних – з другого. Політичні настрої та інтереси тут нерідко збігаються з економічними, що викликає збої в функціонуванні політичної системи. Власне, це показав і перебіг грудневої сесії Одеської міськради, активну участь у якій взяли також депутати парламенту, відстоюючи інтереси певних політичних сил. Я б назвав це елементами певної нестабільності, але «керованої нестабільності», - зазначив кандидат політичних наук, доцент кафедри політології ОНУ імені Іллі Мечникова Михайло Шабанов.

На думку експерта, наяву впливи різних сил: зокрема, бачимо узгоджені дії як депутатів промерської фракції та представників провладної партії, так і представників опозиційних сил. Нерідко до конфронтацій між представниками місцевої та центральної влад призводить відстоювання інтересів тіньових транснаціональних структур.

Як зауважив Шабанов, одеська специфіка полягає в тому, що нерідко політична конкуренція у міській та обласній радах зумовлюється не ідеологічними, а економічними, культурними і соціальними інтересами та настроями.

У свою чергу, голова Одеської облорганізації ВГО КВУ Анатолій Бойко акцентував, що найчастіше полем боротьби представників місцевих політичних еліт є питання щодо розподілу земельних ділянок та забудову, однак ніхто не посягає на інтереси транснаціональних структур, що господарюють, приміром, в Одеському порту. Так само спостерігаємо, що представники партій, які зайшли у міськраду від певних політсил, часто-густо не відображають своєю діяльністю їх інтереси. Депутатські альянси можуть бути абсолютно непередбачуваними. Так само й віцемери Одеси можуть представляти інтереси потужних бізнес-структур – від Ахметова до Коломойського.

Здійснені на Одещині опитування об’єктивно підтверджують процес послаблення впливу вертикалі влади, особливо на районному рівні. Натомість посилюються впливи тіньових економічних структур. Втрачається керованість як за національними, так і за культурними ознаками.

«На мій погляд, важливим є те, чи в центрі знають, як виправити ситуацію… У мене, зокрема, складається враження, що наразі в регіоні найкраще здійснюють державну політику представники громадянського суспільства, волонтери, журналісти, але не посадовці, яким це належить робити за службовими обов’язками», - додав експерт КВУ.

Висловили свої позиції в дискусії за підсумками двох хвиль дослідження в Одеській області Фонду «Демократичні ініціативи» також кандидат політичних наук, виконавчий директор "Міжнародна асоціація малих громад" Олексій Буряченко, заступниця редактора громадсько-політичної газети «Чорноморські новини» Ольга Сіра та інші учасники.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-