Презентація онлайн доступу до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років

Презентація онлайн доступу до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років

Укрінформ
10 грудня, 12.30 - презентація онлайн доступу до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років

Організатор: Державна архівна служба України.

Учасники: Анатолій Хромов - Голова Державної архівної служби України; Віталій Литвиненко - т.в.о. начальника Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Коротко. Державна архівна служба України спільно з Галузевим державним архівом Служби безпеки України презентують онлайн доступ до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років.

Це цифрові копії із 25 справ (понад 3 тис. аркушів) з фонду 6 (Р) «Фонд кримінальних справ. Припинений» Галузевого державного архіву Служби безпеки України, доступ до яких широкого кола дослідників стане можливим через е-ресурс «Архіви Криму» на офіційному вебпорталі Укрдержархіву.

Це перший етап започаткованого проєкту. Планується оцифрувати ще 81 справу (майже 20 тис. аркушів) з фондів ГДА СБУ, а це тисячі імен репресованих та їхніх фото, протоколи засідань органів НКВС Криму за 1920–1940 роки та виконання вироків.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов переконаний, що це - важлива подія для історії Українського Криму, для відновлення прав кримців – родичів жертв репресій тоталітарного режиму в ХХ столітті.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Укрдержархів і СБУ презентували онлайн-доступ до документів комуністичних репресивних органів у Криму

Укрдержархів і СБУ презентували онлайн-доступу до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років.

Презентацію проєкту в Укрінформі провели Державна архівна служба України спільно з Галузевим державним архівом Служби безпеки України.

Відтепер у відкритому доступі є цифрові копії із 30 справ (понад 3 тис. аркушів) з фонду 6 (Р) «Фонд кримінальних справ. Припинений» Галузевого державного архіву Служби безпеки України, доступ до яких широкого кола дослідників стане можливим через е-ресурс «Архіви Криму» на офіційному вебпорталі Укрдержархіву.

Як повідомив голова Державної архівної служби Анатолій Хромов, документи по Криму вдалося зберегти і тепер представити широкій громадськості завдяки тому, що свого часу їх вивезли на зберігання до Києва і зберегли протоколи засідань репресивних органів в АРК.

“Це дуже важливо, бо Україна за міжнародними рейтингами є однією з найбільш відкритих країн у частині доступу до цих документів, тоді як Росія є антилідером за багатьма рейтингами в частині доступу до документів КДБ та його попередників МГБ, ОГПУ, ЧК тощо”, - зазначив Хромов.

За його словами, в кримському архіві представлено 7 тисяч копій документів, які містять детальну інформацію про десятки тисяч мешканців Криму, які стали жертвами комуністичного тоталітарного режиму.

“Це перший етап започаткованого проєкту. Планується оцифрувати ще 81 справу, це майже 20 тис. аркушів архівних документів з фондів Галузевого державного архіву СБУ, а це тисячі імен репресованих та їхні фото, протоколи засідань органів НКВС Криму за 1920-1940 роки та виконання вироків”, - сказав Хромов.

Як зауважив т.в.о. начальника Галузевого державного архіву СБУ Віталій Литвиненко, оприлюднені матеріали мають важливе значення в умовах війни з РФ і недосяжності кримських архівів.

«Оприлюднені матеріали мають важливе значення в умовах гібридної війни з Росією і тимчасової закритості кримських архівів. Нині вкрай важливо знайомити широкий загал з історичною правдою. Зокрема, про ініційовані з Москви масштабні репресії, що чинилися комуністичним тоталітарним режимом на Кримському півострові», – сказав Литвиненко.

Він повідомив, що упродовж наступного року Архів СБУ планує продовжити поповнення тематичної колекції, зокрема, протоколами засідань трійки УНКВС Кримської АРСР та актами про виконання смертних вироків за рішеннями цього позасудового органу на території Кримської АРСР за 1937-1938 рр.

Публікація цих документів онлайн стала можливою завдяки співпраці Архіву СБУ з Укрдержархівом.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-