Щодо роботи правоохоронних органів у сфері протидії торгівлі людьми

Щодо роботи правоохоронних органів у сфері протидії торгівлі людьми

Укрінформ
2 грудня, 12:00 - брифінг на тему: “Щодо роботи правоохоронних органів у сфері протидії торгівлі людьми”, приурочений до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Учасники: Катерина Павліченко - заступниця міністра внутрішніх справ України; Сергій Сотніков - заступник начальника Департаменту міграційної поліції НПУ; Ірина Мидловець - представниця Міжнародної організації з міграції в Україні.

Довідково. Щороку, 2 грудня, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні найбільше зовнішніх трудових мігрантів походять з 5 областей - Мидловець

В Україні найбільше зовнішніх трудових мігрантів походять з Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської та Львівської областей.

Про такі результати дослідження щодо питань міграції і торгівлі людьми, а також інших форм експлуатації мігрантів, проведеного у 2021 році, на брифінгу в Укрінформі повідомила представниця Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Мидловець.

“Найбільше зовнішніх трудових мігрантів походять із Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської та Львівської областей. При цьому Закарпатська область також показує найвищий рівень потенційної трудової міграції — 30% опитаних респондентів зазначили, що вже знайшли або планують знайти найближчим часом роботу за кордоном”, - поінформувала Мидловець.

За її словами, частка тих, хто ніколи б не хотів працювати за кордоном, є найвищою у Київській області — це 65% опитаних респондентів.

Говорячи про масштаби міграції, вона поінформувала, що у МОМ в Україні побачили тенденцію зростання оціночної кількості українських трудових мігрантів за кордоном.

“Зараз це десь 1 мільйон 167 тисяч осіб, тоді як у 2019 році це був 1 мільйон 51 тисяча осіб. Тобто, ми спостерігаємо зростання (цього показника — ред.) на 11%. Зі зростанням масштабів зовнішньої трудової міграції ми бачимо зростання і частки тих, хто працює неофіційно за кордоном: з 30% у 2019 році — до 42, 2% у 2021 році”, - сказала Мидловець.

Дані дослідження, за її інформацією, також показують, що масштаби внутрішньої трудової міграції є десь вдвічі нижчими, ніж масштаби зовнішньої трудової міграції.

“Оціночна кількість внутрішніх трудових мігрантів складає 652 тисячі осіб, найбільше внутрішніх трудових мігрантів походять із Сумської, Рівненської, Закарпатської, Вінницької та Херсонської областей”, - зазначила вона.

Мидловець поінформувала, що відповідно до даних дослідження, частка людей, які готові мігрувати з України назавжди є насправді досить низькою — 9 %.

Вона також заявила, що кожен 3-й українець мігрує чи з одного місця в інший населений пункт, чи з України в іншу країну, бо не може знайти роботу з достатнім рівнем оплати.

Розповідаючи про бажані сфери роботи для потенційних мігрантів, Мидловець повідомила, що і в Україні, і за кордоном люди хочуть знайти роботу, яка вимагає кваліфікації за спеціальністю.

“І тут приблизно рівноцінний розподіл між чоловіками та жінками: 54% - це чоловіки, 46% - це жінки. При цьому, якщо ми говоримо, наприклад, про будівельні роботи, або хатню роботу, то тут абсолютно прямо пропорційна різниця. Тобто, по будівельній роботі це 95% - чоловіки і 5% - жінки, і по хатній роботі 97% - це жінки, і 3% - це чоловіки”, - сказала Мидловець.

Окремо вона уточнила, що за даними дослідження, люди, що належать до уразливих груп, схильні обирати роботу не за своєю спеціальністю, а також низькокваліфіковану роботу.

Дослідження було проведене дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) — Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у вересні-жовтні 2021 р.

Дослідження було здійснене шляхом національного репрезентативного опитування методом особистих інтерв’ю.

Обсяг вибірки становить 5 228 респондентів, із них 2 374 - чоловіки та 2 854 - жінки.

Вибірка є репрезентативною для населення старшого 14 років кожної області України та м. Києва, але не включає мешканців непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Як повідомлялося, 2 грудня щороку за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Поліція за 10 місяців виявила 224 злочини у сфері торгівлі людьми

Працівники Національної поліції України за 10 місяців цього року виявили 224 кримінальні правопорушення у сфері торгівлі людьми.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

“Відповідно до даних Департаменту міграційної поліції Національної поліції, за 10 місяців цього року виявлено 224 кримінальні правопорушення щодо торгівлі людьми. І це більше, ніж за весь 2020 рік. 152 кримінальних провадження цієї категорії вже скеровані до суду”, - сказала Павліченко.

Представник Департаменту міграційної поліції НПУ Сергій Сотніков поінформував, що за 10 місяців Нацполіція задокументувала і знешкодила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, які кваліфікувалися на торгівлі людьми, а також 16 злочинних угруповань, які організовували сексуальну експлуатацію.

За словами представника міграційної поліції, серед груп ризику потрапити до торговців людьми належать безробітні, незаміжні жінки, безхатченки, самотні матері, розлучені особи, молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей, а також особи, які постраждали від насилля, особливо сексуального.

Також Сотніков додав, що серед потенційних жертв торговців людьми вимушені переселенці зі сходу України.

Зі свого боку Павліченко заявила, що на те, що люди можуть потрапити у таке рабство, впливає не тільки збройна агресія на сході України, а й пандемія COVID-19, зокрема, коли люди змушені шукати роботу, тощо.

Коментуючи озвучені статистичні дані, вона також зазначила, що правоохоронці розуміють, що ці злочини залишаються ще латентними, оскільки люди не завжди готові про них говорити, не завжди готові повідомляти про ситуацію, у якій вони опинилися.

Крім того, Павліченко підкреслила, що МВС разом з міжнародними партнерами, громадськими організаціями та із залученням підрозділів Нацполіції активно впроваджує інформаційні компанії, щоб звернути увагу на цю проблематику і попередити людей, які потенційно можуть стати жертвами торгівлі людьми, та пояснити, як не потрапити у такі ситуації.

Вона, зокрема, нагадала, що 29 липня МВС і Мінцифри презентували аудіосеріал «Зі мною це не станеться» щодо торгівлі людьми. Для цього 4-серійного аудіосеріалу люди поділилися своїми історіями - вони відкрито говорили про те, як такі ситуація сталися, поінформувала заступниця міністра.

Як повідомлялося, 2 грудня щороку за рішенням Генеральної асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Привабливість РФ для міграції в Україні знижується з кожним роком — МОМ в Україні

Привабливість РФ як країни для можливої міграції в Україні знижується з кожним роком, серед топ-4 країн для бажаної міграції для українців знаходяться держави Євросоюзу.

Про такі результати дослідження щодо питань міграції і торгівлі людьми, а також інших форм експлуатації мігрантів, проведеного у 2021 році, на брифінгу в Укрінформі повідомила представниця Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Мидловець.

“Якщо ми говоримо про бажані країни для роботи за кордоном, то тут так само, як і у 2019 році, у нас лідирує Німеччина та Польща, як основні напрямки трудової міграції — більше 30%, тощо... Взагалі, якщо подивитися на перші 4 країни (до яких хочуть мігрувати українці — ред.), то це країни ЄС. А привабливість РФ для міграції з кожним роком знижується”, - поінформувала представниця МОМ в Україні.

Вона уточнила, що відповідно до даних дослідження щодо гендерного розподілу щодо осіб, які бажають виїхати за кордон, то в Італію з України переважно хочуть мігрувати жінки, а у Велику Британію - чоловіки.

Дослідження було проведене дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) — Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у вересні-жовтні 2021 р.

Дослідження здійснене шляхом національного репрезентативного опитування методом особистих інтерв’ю.

Обсяг вибірки становить 5 228 респондентів, із них 2 374 - чоловіки та 2 854 - жінки.

Вибірка є репрезентативною для населення старшого 14 років кожної області України та м. Києва, але не включає мешканців непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Як повідомлялося, 2 грудня щороку за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-