Презентація результатів дослідження громадського бюджету міста Києва

Презентація результатів дослідження громадського бюджету міста Києва

Укрінформ
26 листопада, 15:00 - круглий стіл  на тему: «Презентація результатів дослідження громадського бюджету міста Києва»

Організатор: Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Учасники: Роман Лелюк - директор Департаменту суспільних комунікацій; Володимир Бондаренко - заступник міського голови, секретар Київської міської ради; представники депутатських фракцій Київської міської ради, представники Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), представники комунального підприємства Київської міської ради «Центр публічної комунікації та інформації», Костянтин Плоский - заступник директора фундації польсько-української співпраці (ПАУСІ), модератор; Роман Нікітенко - експерт фундації польсько-української співпраці (ПАУСІ); Наталія Гринчук - експертка фундації польсько-української співпраці (ПАУСІ).

Коротко. Під час круглого столу учасникам буде презентовано результати дослідження громадського бюджету міста Києва, що було проведено командою фундації польсько-української співпраці ПАУСІ у рамках реалізації проєкту в межах міського конкурсу проєктів «Громадська перспектива: прозора влада та активна громада». Також учасникам презентують рекомендації щодо можливих шляхів вдосконалення процедури громадського бюджету в місті Києві з урахуванням результатів дослідження.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Понад чверть міст і ОТГ в Україні мають громадські бюджети - дослідження

Більше чверті територіальних громад в Україні використовують інструмент бюджету участі для фінансування громадських ініціатив.

Про це під час презентації в Укрінформі результатів дослідження громадського бюджету Києва повідомив заступник директора фундації польсько-української співпраці (ПАУСІ) Костянтин Плоский.

За його словами, експерти вперше в Україні зробили такий масштабний аналіз використання коштів громадського бюджету (бюджету участі), дослідивши усі етапи втілення місцевих ініціатив — від надання пропозицій, експертизи та відбору проєктів до завершальних етапів їх реалізації. “Такий інструмент як громадський бюджет стає важливим елементом життя місцевих громад в Україні. При цьому важливо правильно оцінити те, що було зроблено, аби рухатися далі”, - пояснив Плоский.

Як наголосив експерт ПАУСІ Роман Нікітенко, який представляв результати дослідження, мета його авторів — вдосконалення процесу громадського бюджету. Для цього дослідники використали не лише відомості щодо реалізації сотень проєктів у Києві, а й проаналізували досвід низки зарубіжних міст. “Нашим завданням було дослідження інтересів, потреб та застережень стейкхолдерів, визначення сильних і слабких сторін бюджету участі, підготовка рекомендацій для подальшого вдосконалення процесу громадського бюджету”, - зазначив Нікітенко.

За його словами, інтерес активних мешканців до можливостей ініціювати якусь добру справу для свого міста чи селища залишається доволі високим. Зокрема, і у столиці, яка має найбільші фінансові можливості для втілення громадських ініціатив. Приміром, до громадського бюджету Києва на нинішній рік було подано майже 1700 проєктів. На наступний рік — трохи менше 1400. Утім, зменшення кількості ініціатив експерт пояснив зміною положення про громадський бюджет, згідно з яким один автор не може подавати більше 5 проєктів.

Громадський бюджет (або бюджет участі, партиципаторний бюджет) - демократичний процес дискусії й ухвалення рішень, в якому кожен житель населеного пункту має змогу впливати на розподіл коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення міста/ОТГ та/або голосування за них.

В Україні вперше бюджет участі впроваджено у 2015 році в трьох містах: Чернігові, Черкасах і Полтаві. Київ за 5 років впровадження громадського бюджету надав для реалізації ініціатив мешканців майже 700 млн грн. За цей час подано понад 6,2 тисяч проєктів на більш ніж 4 млрд грн. Поміж них кияни шляхом голосування обрали приблизно півтори тисячі проєктів-переможців. Згідно з рішенням Київради, у 2022 році громадський бюджет столиці профінансують на 200 млн грн, у 2023-ому — на 220 млн.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-