Презентація аналітичного документа «Розвиток медіаграмотності в Україні»

Презентація аналітичного документа «Розвиток медіаграмотності в Україні»

Укрінформ
25 листопада, 13:00 - презентація аналітичного документа «Розвиток медіаграмотності в Україні» 

Організатор: Фільтр. Національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Учасники: Тарас Шевченко - заступник міністра культури та інформаційної політики України, Валерія Ковтун - керівниця національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України; Ліана Хоровицька - керівниця проєктів з розвитку медіа, координаторка проєктів ОБСЄ в Україні; Ольга Кравченко - аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна»; Андрій Кулаков - програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна».

Коротко. Під час презентації буде представлений аналітичний документ «Розвиток медіаграмотності в Україні», який було розроблено Фільтром у співпраці з ОБСЄ та громадською організацією «Інтерньюз-Україна». Документ містить аналіз актуального стану медіаграмотності в Україні, найкращі міжнародні практики з розвитку медіаграмотності у світі, а також головні цілі та завдання національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр».

Додаткова інформація за тел.: 098-784-83-51 (Вікторія Ковалів, комунікаційна менеджерка проєкту) або за e-mail: kovaliv.v@mkip.gov.ua

Акредитація представників ЗМІ: kovaliv.v@mkip.gov.ua

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували аналітичний документ "Розвиток медіаграмотності в Україні"

Національний проєкт із медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України «Фільтр» разом із ОБСЄ та громадською організацією «Інтерньюз-Україна» презентував в Києві аналітичний документ «Розвиток медіаграмотності в Україні».

Презентація відбулася 25 листопада в Укрінформі.

“Це аналітична праця, напрацьована працівниками проєкту “Фільтр”, а також партнерами з “Інтерньюз-Україна”, ОБСЄ, багатьох інших організацій. Такі документи є класичними напрацюваннями, які мають робити міністерства в плані формування та реалізації політики в певній сфері”, - сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Він зазначив, що документ містить формулювання проблеми, способи її вирішення, оцінку іноземного досвіду та тих кроків, які відбуваються.

Водночас Шевченко наголосив, що для Міністерства культури та інформаційної політики теми медіаграмотності та боротьби з дезінформацією є ключовими пріоритетами. Вони зафіксовані як у програмі діяльності уряду на поточний рік, так і в програмі самого міністерства. І Національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр” створений саме для цього.

Як уточнила керівниця національного проєкту з медіаграмотності "Фільтр" Валерія Ковтун, документ певною мірою є результатом міжнародного огляду, всіх кращих практик.

“Ми знаємо, як це роблять британці, фіни, інші топові країни з розвитку медіаграмотності, де напрацьовувались такі огляди, звіти, моніторинги, щоб зрозуміти комплексну картину стану медіаграмотності в країні і потім розробляти масштабну стратегію, яка включатиме покрокові цілі та плани”, - сказала вона.

Ковтун акцентувала, що звіт був створений для того, щоб подати комплексну картину, побачити, чого нам бракує і де є прогалини, які необхідно заповнити.

“З того, що ми бачимо зараз, нам бракує єдиної державної системи моніторингу діяльності проєктів з медіаграмотності. І ми вже над цим працюємо, щоб наші соціологічні показники були inline з міжнародними дослідженнями, щоб ми мали регулярну системну оцінку стану медіаграмотності в Україні за єдиною методологією, яку буде підтримувати “Фільтр” і яку ми зможемо комунікувати на закордон”, - зауважила Ковтун.

Вона також поінформувала, що документ існує в друкованому вигляді та в електронному на сайті проєкту “Фільтр”.

“Ці документи важливі для того, щоб в одному місці зрозуміли і отримали ключову інформацію з тої чи іншої проблематики: що це таке, які основні принципи, які найкращі зарубіжні практики, який стан того чи іншого феномену в Україні і, головне, що нам робити далі. Ці основні пункти ми заклали в цей документ. До цього проєкту долучилася вся експертна медіаспільнота - 95% медіаекспертів взяли участь в обговоренні або висловили свої коментарі”, - розповів програмний директор ГО "Інтерньюз-Україна" Андрій Кулаков.

Водночас він наголосив, що мета проєкту - зробити медіаграмотність настільки ж модною, наскільки поступово стає модним здоровий спосіб життя. І ми маємо, майже не думаючи, перевіряти інформацію, розуміти, як відрізнити шкідливу інформацію від тої, яка має лягти в основу наших рішень.

“І я думаю, що цей документ буде живий, він буде оновлюватися і доповнюватися”, - заявив Кулаков.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-