Реальні факти підрахунку жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Реальні факти підрахунку жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Укрінформ
24 листопада, 12:30 - пресконференція на тему: "Реальні факти підрахунку жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років"

Організатор: Сергійчук В.І.

Спікер: Володимир Сергійчук - голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор.

Коротко. Йтиметься про підрахунок жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років через історико-криміналістичну експертизу на основі первинних документів українських архівів.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Матеріали досудових досліджень встановили, що в Україні від Голодомору загинули 10,5 млн людей — науковець

Матеріали досудових досліджень, оприлюднені у виданні “Геноцид українців. 1932 — 1933”, розставили всі крапки над “і” - жертвами Голодомору стали 10,5 мільйона людей.

На цьому наголосив під час пресконференції в Укрінформі дослідник Голодомору Володимир Сергійчук - голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, завкафедри історії світового українства Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

“Книга “Геноцид українців. 1932 — 1933” містить матеріали досудового розслідування, яке здійснила окрема слідча група Головного слідчого управління СБУ. Тут є загальна, комплексна історико-криміналістична експертиза та 7 експертиз, в тому числі й лінгвістична, здійснені на вимогу Генеральної прокуратури України. Матеріали, які є в цій книзі, базуються і на нових дослідженнях, з’явилися нові напрямки досліджень, нові документи. І можна говорити про конкретну цифру втрат згідно первинних документів наших вітчизняних архівів, свідчень свідків, які ще живі, висновків багатьох авторитетних дослідників Голодомору. Цифра, яка виводиться у матеріалах досудового розслідування, - 10,5 мільйона жертв”, - сказав Сергійчук.

Він зазначив, що на 1 січня 1932 року було понад 32 млн 680 тисяч жителів України. З народженими за два наступних роки - а це понад 1 млн 252 тисячі, - на 1 січня 1934 року мало бути понад 33 млн 933 тис. А реально було 26 млн 811 тис. Тобто на 7 млн 122 тисячі менше.

Сергійчук також зауважив, що одна із форм обліку не використовувалася попередніми істориками та демографами - це наповнення початкової школи, зокрема перших класів. А дослідження на основі документів показали смертність в середньому 40% дітей.

“Найбільше помирали маленькі і найстарші діти. Це все є в матеріалах досудового розслідування. Таким чином на основі первинних документів вдалося встановити, що в межах України мінімальна смертність була 9 мільйонів 100 тисяч. Ми ж говоримо про 10,5 мільйона жертв, враховуючи понад мільйон українців з-за меж України, зокрема з Кубані”, - пояснив Сергійчук.

Науковець додав, що опрацював окремі документи у трьох казахстанських архівах, ще треба попрацювати в архівах Поволжя, Слобожанщини, щоб мати повнішу картину.

“Ці матеріали вже розставили всі крапки над “і”. Ми можемо уточнювати, додавати, але в цілому цифра визначена. Вона визначена через досудове розслідування, слідство відбулося відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу. У підготовці цієї експертизи взяла участь Національна академія правових наук. Це дуже важливо”, - наголосив він.

Науковець також нагадав, що в Україні з 2009 року фігурує інша цифра - у 3,5 мільйона жертв, яка встановлена нефахово.

“Коли 2009 року вперше постало питання визнання Голодомору геноцидом через судову систему, було доручено Інституту демографії здійснити комплексну експертизу, що дала би можливість не тільки вказати на винуватців організації Голодомору, а й визначити кількість жертв. І Генеральна прокуратура 7 вересня 2009 року зазначила, що експертиза не вирішує необхідний спектр питань, який дасть можливість надати правову оцінку діям певних осіб і що без проведення комплексної судово-демографічної експертизи неможливо прийняти у справі законне рішення”, - розповів Сергійчук.

Наразі ж на основі нового дослідження, за його словами, СБУ має передати матеріали до суду, тож справа тепер - за судом.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-