Приховані інтереси чиновників більше не таємниця: представляємо новий IT-інструмент

Приховані інтереси чиновників більше не таємниця: представляємо новий IT-інструмент

Укрінформ
24 листопада, 11:00 - презентація на тему: «Приховані інтереси чиновників більше не таємниця: представляємо новий IT-інструмент» 

Організатор: ТОВ «Ахед Інтернешнл».

Учасники: Олександр Новіков - Голова НАЗК; Сергій Миткалик - голова правління ГО “Антикорупційний штаб”; Данило Молчанов - керівник проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS"; Олексій Орловський - директор програми "Демократична практика" Міжнародного фонду “Відродження”.

Коротко. "Приховані інтереси" — перший диджитал-інструмент, який автоматично виявляє можливі ризики зловживань у посадовців. Тобто кожен охочий може знаходити ризики, які мають ознаки порушень Закону України "Про запобігання корупції" та розкривати інші приховані корупційні правопорушення, які коштують українському бюджету мільярди гривень щороку.

Тепер на порталі НАЗК можна відслідковувати, як пов'язані публічні службовці та компанії, чи отримував посадовець подарунки, які потенційно можуть свідчити про порушення антикорупційного законодавства, чи є у чиновника ризик конфлікту інтересів під час здійснення закупівель та ще 9 можливих ризиків. Про всі детально можна буде дізнатись під час презентації.

Захід транслюватиметься онлайн на платформі Zoom.

Мови заходу: українська/англійська (синхронний переклад).

Довідково. Захід відбудеться за підтримки проєкту Програми розвитку ООН в Україні “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Додаткова інформація за тел.: +380505943065 (Євгенія Вірлич, комунікаційна менеджерка ГО “Антикорупційний штаб” або e-mail: e.virlich@gmail.com

Реєстрація на захід обов’язкова до 23.11 (включно) за посиланням: https://cutt.ly/rTWqn7z

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві представили діджитал-інструмент для виявлення прихованих інтересів у публічних службовців

Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з громадською організацією «Антикорупційний штаб» презентували перший діджитал-інструмент для виявлення прихованих інтересів у публічних службовців.

Проєкт презентували в Укрінформі його розробники та автори.

Розробники порталу “Приховані інтереси” розповіли, що алгоритм може виявити 11 типів корупційних ризиків. Завдяки цьому можна швидко дізнатися, як посадовець пов’язаний із компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де він працює чи працював, про близьких осіб, які працюють в одному органі з цим посадовцем, а ще перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки.

Як вважає голова НАЗК Олександр Новіков, про ефективність цього інструменту з точки зору запобігання корупції можна судити з того, що на порталі можна знайти, наприклад, Президента України та можливі потенційні конфлікти інтересів пов’язані з його діяльністю, голову НАЗК, генерального прокурора чи керівника НАБУ.

“Це унікальний інструмент, тому що ми робимо публічною інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця, кожного депутата місцевої ради, кожного чиновника будь-якого органу державної влади та органу місцевого самоврядування», — зазначив Новіков.

За задумом розробників, портал може допомогти в роботі Національної поліції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів і громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

Водночас, за словами Новікова, інструмент «Приховані інтереси» створений для того, щоб попередити порушення, адже самі посадовці можуть відстежити можливі конфлікти інтересів у своїй діяльності, щоб не допустити їх.

“Самі чиновники зможуть перевірити можливий конфлікт інтересів на будь-якій посаді у своїй діяльності і не допустити його. Недопущений конфлікт інтересів — це не вчинений злочин чи адміністративне правопорушення, а отже відсутність витрат коштів платників податків на усунення їхніх наслідків і попередження бюджетних витрат”, - зазначив голова НАЗК.

Тому, за його словами, можливий ризик, який знайшов алгоритм порталу, не завжди свідчить про те, що посадовець порушив антикорупційне законодавство, і це можна буде з’ясувати лише після детального вивчення документів уповноваженими органами.

На порталі також є пошук можливих ризиків не лише за особами та підприємствами (компаніями), а й за документами — автоматичний аналізатор документів. Завдяки ньому користувачі можуть завантажувати документи будь-якого державного органу чи органу місцевого самоврядування, щоб система перевірила за ключовими словами, чи містить документ ознаки потенційного конфлікту інтересів.

Також пропонується усім, у кого є достовірна інформація, яка підтверджує можливий ризик корупції, скористатися електронною формою на порталі, щоб повідомити про факти порушення.

Як розповів голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик, сьогодні база порталу містить 6 млн осіб, 1,5 млн компаній і понад 600 тис. ризиків. Це близько 1 млн декларантів та ще 5 млн осіб, які пов’язані з цими декларантами.

«Цією ідеєю ми готові поділитися з іншими країнами, іншими уповноваженими інституціями та органами, які здійснюють запобігання корупції. Ми відкриті і цей портал теж буде відкритий, бо це наша основна мета», — наголосив Миткалик.

Він додав, що загальна вартість створення порталу – 535 тис. гривень. Усі ці кошти були надані партнерами з міжнародного розвитку – проєктом міжнародної технічної допомоги USAID/UK «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» і міжнародним фондом «Відродження».

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-