Підписання Меморандуму про співробітництво між виконавчим органом КМДА та Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України

Підписання Меморандуму про співробітництво між виконавчим органом КМДА та Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України

Укрінформ
16 листопада, 10:00 - пресбрифінг з нагоди підписання Меморандуму про співробітництво між виконавчим органом Київської міської ради (КМДА) та Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України 

Організатори: Департамент соціальної політики КМДА, Управління з питань гендерної рівності, Департамент суспільних комунікацій КМДА. Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

Учасники: Марина Хонда - заступниця голови Київської міської державної адміністрації; Елла Лібанова - директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України; Руслан Світлий - директор Департаменту соціальної політики КМДА; Тетяна Гузенко - керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА.

Коротко. 16 листопада 2021 року заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда та директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова підпишуть Меморандум про співробітництво між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) та Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України з метою інтеграції гендерного підходу та підходу, заснованого на правах людини, у  публічну політику міста Києва.

Основні напрями діяльності:

стратегічне партнерство на шляху досягнення гендерної рівності в місті Києві;

надання консультацій, методичної та роз’яснювальної допомоги з метою оновлення даних Гендерного паспорта м. Києва, виявлення гендерних розривів;

аналіз динаміки міського контексту в різних суспільно-економічних, соціокультурних, політичних, побутових та інших сферах, відмінностей між жінками та чоловіками у соціально-економічному становищі, потребах, рівнях участі, доступу до ресурсів,  повноваженнях  щодо прийняття рішень на місцевому рівні.

розширення переліку ґендерно розрізнених показників у сферах публічного управління, політики, малого підприємництва, громадського життя, балансу трудового життя та домашньої робот для усунення можливих  дискримінацій;

сприяння імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, забезпечення дотримання Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року (Ціль 5).

Сторони беруть до уваги, що COVID-19 спричинив збільшення уразливих категорій, які першочергово потребують соціальної підтримки, що має бути враховано під час розроблення місцевих політик та розподілу бюджетних видатків. Також планується створення єдиної уніфікованої системи збирання та надання інформації, розподіленої за статями, усунення дублювання та зменшення ризиків отримання недостовірної інформації.

Ініціатива впроваджується з метою виконання Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», міжнародних зобов᾽язань, взятими Київською міською радою, які закріплені рішенням Київської міської ради від 12.11.2019 № 63/7636 «Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків», та Плану дій з досягнення рівності та імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті територіальної громади міста Києва, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05 березня 2021 року № 475.

Довідково. Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України є загальновизнаним в Україні і за кордоном центром наукової думки і координації досліджень у галузі демографії та соціальної економіки. Інститут проводить наукові дослідження широкого кола демографічних проблем, здійснює підготовку кадрів демографів, координацію відповідних науково-дослідних робіт у країні, встановлення наукових контактів із зарубіжними колегами, відомчими органами, здійснює публікацію результатів досліджень та пропаганду наукових знань.

Головними завданнями Інституту є фундаментальні і прикладні дослідження соціально-економічного та демографічного розвитку країни та її регіонів, здійснення науково обґрунтованих прогнозів соціально-демографічного розвитку, розробка концептуальних засад державної соціально-економічної та демографічної політики, спрямованої на забезпечення пріоритетності людського розвитку, розробка пропозицій і рекомендацій органам державної влади та місцевого самоврядування. Нині він є єдиною профільною науково-дослідною установою НАН України, яка спеціалізується на системних дослідженнях проблем демографічного і соціального розвитку, проводить фундаментальні та прикладні дослідження, моделює новітні тенденції, розробляє комплексні демографічні прогнози та концептуальні засади державної соціально-демографічної політики.

Гендерний паспорт міста Києва ‒ https://kyivcity.gov.ua/kyiv_ta_miska_vlada/genderna_politika_438817/genderniy_pasport_kiyeva/

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

КМДА та Інститут демографії підписали меморандум про співпрацю

Київська міська державна адміністрація (КМДА) та Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України підписали Меморандум про співробітництво з метою інтеграції гендерного підходу та підходу, заснованого на правах людини, у публічну політику міста Києва.

Як повідомляє кореспондент агентства, документ підписали заступник голови КМДА Марина Хонда та директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова під час пресбрифінгу в Укрінформі.

"Місто Київ - це майже 10% населення України, тут представлені всі регіони, всі верстви населення. Це і внутрішньо переміщенні особи, учасники АТО, жінки, діти з інвалідністю, багатодітні. Тобто ми настільки в Києві різні, що просто підходити статистично, закладаючи кошти в будь-яку програму на фінансування того чи іншого заходу, ми не маємо права. Аналізуючи зараз кожну міську цільову програму - охорону здоров'я, соціальну сферу тобто, ми робимо гендерне заключення. Але робимо його виключно з нормативно-правових загальних стандартів. Єдиної системи підходу до аналізу, як правильно зробити гендерно орієнтоване бюджетування в програмі, немає, тому що у нас немає цього аналізу даних", - розповіла Хонда.

За її словами, підписання Меморандуму дозволить залучити фахівців Інституту демографії та соціальних досліджень до аналізу міських програм.

"Для міста Києва дуже важливо, коли під час розробки стратегії розвитку міста, впровадження гендерної рівності, розробки Гендерного паспорта ми орієнтуємося не просто на цифри, які збираємо, а що у нас буде можливість мати аналіз. Тому Інститут демографії та соціальних досліджень, з яким ми сьогодні підписуємо договір - це серйозний кадровий потенціал, який має бути використаний містом Києвом для позитивних і правильних рішень", - розповіла Хонда.

Як зазначила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, місто Київ не є пілотним регіоном, тому що Київ надто відрізняється від усієї України. "Але Київ є і має бути надалі тим флагманом, який тягне за собою Україну. Ми не можемо перевіряти на Києві, як це спрацює, але ми маємо перевіряти, як це спрацює в Києві, тому що Київ після цього за собою поведе, це його функція. Це функція найбільшого метрополісу в Україні", - сказала вона.

За словами науковця, нещодавно Інститут демографії провів дослідження щодо метрополісів, які довели, що якість життя, світогляд, цінності мешканців Києва, Львова, Харкова, Одеси і Дніпра відрізняються від усієї України. "Не тільки тому, що тут простіше жити, не тільки тому, що переїзд до цих міст - соціальний ліфт. Переїзд до цих міст забезпечує краще життя і ширші можливості. І безумовно, це має стосуватися гендерних особливостей. Те, що жінок в Україні 54%, знають усі, і що старших жінок в Україні майже 80%, тому що просто чоловіки не доживають. Також зрозуміло, що існує гендерна нерівність і існують проблеми забезпечення гендерної рівності", - сказала вона.

Основними напрямами Меморандуму є: стратегічне партнерство на шляху досягнення гендерної рівності в місті Києві; надання консультацій, методичної та роз’яснювальної допомоги з метою оновлення даних Гендерного паспорта м. Києва, виявлення гендерних розривів; аналіз динаміки міського контексту в різних суспільно-економічних, соціокультурних, політичних, побутових та інших сферах, відмінностей між жінками та чоловіками у соціально-економічному становищі, потребах, рівнях участі, доступу до ресурсів, повноваженнях щодо ухвалення рішень на місцевому рівні.

Крім цього, сторони беруть до уваги, що COVID-19 спричинив збільшення уразливих категорій, які першочергово потребують соціальної підтримки, що має бути враховано під час розроблення місцевих політик та розподілу бюджетних видатків. Також планується створення єдиної уніфікованої системи збирання та надання інформації, розподіленої за статями, усунення дублювання та зменшення ризиків отримання недостовірної інформації.

Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України є загальновизнаним в Україні і за кордоном центром наукової думки і координації досліджень у галузі демографії та соціальної економіки. Інститут проводить наукові дослідження широкого кола демографічних проблем, здійснює підготовку кадрів демографів, координацію відповідних науково-дослідних робіт у країні, встановлення наукових контактів із зарубіжними колегами, відомчими органами, здійснює публікацію результатів досліджень та пропаганду наукових знань.

Інститут демографії пропонує створити повноцінний реєстр мешканців Києва

Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи пропонує створити повноцінний реєстр мешканців Києва.

Про це під час пресбрифінгу в Укрінформі розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова.

"Серед основних гендерних проблем у Києві - світоглядні, ціннісні та інформаційні. Це стосується не тільки гендеру, але інформація щодо гендеру вкрай погана. І це не провина Держстату...У нас є мрія створити повноцінний регістр мешканців Києва. Давайте спробуємо. Є підстави для цього, можна витягти багато інформації з Пенсійного фонду. Давайте спробуємо створити регістр населення Києва повноцінний. Це буде прикладом для всієї України. Але в Києві ми можемо створити це років два-три", - сказала Лібанова.

За її словами, це дасть змогу проводити вибіркові обстеження.

"В чому проблема сьогодні в інформації? Ми не можемо зібрати дані, тому що ми не розуміємо як побудувати цю вибірку. Якщо у нас буде принаймні юридичне населення Києва, це буде підставою для проведення багатьох досліджень і зокрема гендерні проблеми ми краще будемо розуміти, в тому числі і з домашнім насильством. За даними, COVID-19 більше всього "вдарив" по жінках. І по навантаженню, і в контексті насильства і в контексті грошей", - зазначила вона.

Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України є загальновизнаним в Україні і за кордоном центром наукової думки і координації досліджень у галузі демографії та соціальної економіки. Інститут проводить наукові дослідження широкого кола демографічних проблем, здійснює підготовку кадрів демографів, координацію відповідних науково-дослідних робіт у країні, встановлення наукових контактів із зарубіжними колегами, відомчими органами, здійснює публікацію результатів досліджень та пропаганду наукових знань.

Головними завданнями інституту є фундаментальні і прикладні дослідження соціально-економічного та демографічного розвитку країни та її регіонів, здійснення науково обґрунтованих прогнозів соціально-демографічного розвитку, розробка концептуальних засад державної соціально-економічної та демографічної політики, спрямованої на забезпечення пріоритетності людського розвитку, розробка пропозицій і рекомендацій органам державної влади та місцевого самоврядування. Нині він є єдиною профільною науково-дослідною установою НАН України, яка спеціалізується на системних дослідженнях проблем демографічного і соціального розвитку, проводить фундаментальні та прикладні дослідження, моделює новітні тенденції, розробляє комплексні демографічні прогнози та концептуальні засади державної соціально-демографічної політики.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-