Збройні сили РФ у Молдові - безпекові виклики для України

Збройні сили РФ у Молдові - безпекові виклики для України

Укрінформ
17 листопада, 12:30 - круглий стіл на тему: «Збройні сили РФ у Молдові - безпекові виклики для України»

Організатор: ГО “Українська Суспільна Ініціатива” (УСІ).

Учасники: Віктор Ягун - генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ з березня 2014 по червень 2015 року, директор Агентства з реформування сектору безпеки, експерт з питань національної безпеки; Олег Березюк - директор Інституту глобальної політики і права; Роман Безсмертний - український політик, дипломат, канд. політ. наук, народний депутат II, III, IV, та V скликань; Андрій Шараскін - народний депутат, представники МЗС України і Молдови; Микола Карпюк - колишній бранець Кремля, член Наглядової ради УНСО; Михайло Гончар - президент Центру глобалістики Стратегія ХХІ, головний редактор журналу "Чорноморська безпека"; Роман Руссу (Молдова) -  головний редактор порталу ukrainians.md  (онлайн); Андрій Юсов – директор Школи відповідальної політики; Павло Жовніренко - голова правління Центру стратегічних досліджень; Оксана Макеєва - експерт Національного інституту стратегічних досліджень; Юрій Гончаренко - віце-президент Фонду сприяння демократії, співзасновник Інформаційного центру "Міжмор'я"; Сергій Дем'янов - голова правління ГС «Фонд інноваційних проектів», соціолог; Андрій Старостін – журналіст, аналітик; Юрій Олійник - кандидат політичних наук, експерт НАЦ "Українські студії стратегічних досліджень"; Віталій Бегма - експерт інституту стратегічних досліджень; Владислав Василь – журналіст, медіаексперт, модератор.

Коротко. Спікери заходу обговорюватимуть загрозу, яку становить для безпеки у східній Європі наявність російського окупаційного корпусу у т.зв. Придністров’ї.

Протягом останніх років Москва здобула серйозних бонусів у геополітичному просторі для посилення можливостей у втіленні своїх імперських амбіцій. Ці "здобутки" несуть колосальні загрози як для України, Молдови, так і цивілізованого світу в цілому. Те, що РФ не планує зупинятися на досягнутому, свідчить, зокрема, і нова криза, організована Москвою, – ситуація на польсько-білоруському кордоні.

Проте, реагуючи на нові виклики, не можна ні на мить забувати про те, що Москва послідовно провадить політику відторгнення України від Чорного моря і створює плацдарм для агресії з півдня. Під чітким контролем Кремля знаходиться т.зв. ПМР, де утримуються підрозділи Збройних сил РФ. Це означає, що  Москві вдалося оточити Україну з усіх боків власними військами.

Російські війська, що у Придністров’ї, як і повсюди,  не можуть бути миротворцями. Влада «ПМР», як аналогічні російські анклави ЛНР-ДНР, проводить політику примусової денаціоналізації та русифікації місцевого населення, тотально ігноруючи його громадянські та соціальні права.

Незалежна Україна та Молдова повинні об'єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні. Це завдання не лише для офіційної влади, а й для активних представників громадянського суспільства двох дружніх країн.

Шляхи вирішення цього питання і будуть предметом обговорення під час "круглого столу".

Акредитація представників ЗМІ: omashkovska@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Київ і Кишинів мають домогтися виведення російських військ із Придністров’я - Карпюк

Київ спільно з Кишиневом, після того, як там до влади прийшли проєвропейські сили, мають домогтися виведення російських військ із Придністров’я.

До цього закликав колишній бранець Кремля, член Наглядової ради УНСО Микола Карпюк під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Збройні сили РФ у Молдові - безпекові виклики для України».

“Коли зараз у Кишиневі владу здійснюють справжні молдовські державники, які ведуть цивілізовану політику на єднання з Європейським Союзом і взяли курс на об’єднання з цивілізованим Заходом, ми маємо реальні можливості, аби спільними зусиллями Києва й Кишинева досягти виведення звідти (з Придністров’я — ред.) російських військ”, - вважає Карпюк.

На його думку, це має бути для України “архіважливою справою”, оскільки сам по собі російський військовий контингент хоча й не надто чисельний, але разом зі збройними силами та резервістами Придністров’я становить реальну загрозу.

“Бо у нас в тилу сконцентровано 1700 солдатів російських військ, збройні сили Придністров’я нараховують близько 7 тисяч людей, а резерв складає 25-30 тисяч осіб, і, я вас запевняю, всі вони працюватимуть винятково в інтересах Кремля”, - наголосив Карпюк.

Під час круглого столу обговорювалась загроза, яку становить для безпеки у східній Європі наявність російського окупаційного корпусу в підконтрольному Москві придністровському регіоні Молдови (самопроголошеній «ПМР»).

На думку учасників круглого столу, Україна та Молдова мають об'єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні. Це завдання не лише для офіційної влади, а й для активних представників громадянського суспільства двох дружніх країн.

Микола Карпюк - український громадський та політичний діяч, у 2014 році затриманий при в'їзді до Росії за сфабрикованими звинуваченнями і засуджений до 22,5 років ув'язнення. Російська правозахисна організація “Меморіал” визнала Карпюка політв’язнем. У 2019 році звільнений у рамках обміну між Україною і РФ.

Аеропорт у Придністров’ї є потенційною базою для розгортання наступу сил РФ - експерт

Відновлений у 2013 році аеропорт у Придністров’ї здатен приймати військово-транспортні літаки і є потенційною базою для розгортання наступу РФ у будь-якому напрямку

На це звернув увагу заступник голови СБУ з березня 2014 по червень 2015 року генерал-майор запасу Віктор Ягун під час круглого столу в Укрінформі.

“Аеропорт у Придністров’ї є такою собі базою для можливості прийому десанту з РФ для розгортання наступу чи то в напрямку Кишинева, чи то Одеси. І це небезпека, яку треба якось вирішувати”, - наголосив Ягун.

Він нагадав, що у 2013 році була розвідувальна інформація про відновлення спроможностей з прийняття військово-транспортних літаків Тираспольським аеродромом, де повністю була замінена вся електронна складова, відремонтована смуга. "Підняли оплату для персоналу (аеропорту - ред.), підтягнули інших фахівців, провели вночі кілька тренувань без заходу літальних апаратів. Тобто, все вказувало на те, що аеродром міг приймати військово-транспортні літаки, і це було досить серйозно”, - зазначив експерт.

За його словами, після цього Україна вирішила посилити протиповітряну оборону в напрямку Придністров’я.

“Тоді всі небезпеки з тієї сторони нібито припинилися. Але всім стало зрозуміло, що їхні сили в Придністров’ї, незважаючи на невелику кількість у 1,5 тисячі, відтягують значні сили й засоби українських Збройних сил, прикордонних військ, Нацгвардії. Було прийнято рішення про посилення безпекового компоненту в цьому регіоні. Відновлено декілька військових частин, зокрема в Бесарабії, а ті, які існували, були посилені”, - сказав Ягун.

За його словами, Кишинів і Київ тоді також заблокували можливість ротації російського військового контингенту в Придністров’ї, який фактично опинився в блокаді. Та це, на думку експерта, не означає, що небезпеки немає і сьогодні.

Учасники круглого столу наголошували, що Москва послідовно провадить політику відторгнення України від Чорного моря і створює плацдарм для агресії з півдня. Під контролем Кремля перебуває так звана ПМР, де утримуються підрозділи ЗС РФ.

На думку учасників круглого столу, Україна та Молдова мають об'єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-