Український культурний фонд розпочинає добір експертів до експертних рад фонду для оцінювання проєктів у 2022 році

Український культурний фонд розпочинає добір експертів до експертних рад фонду для оцінювання проєктів у 2022 році

Укрінформ
17 листопада, 14:00 - пресконференція на тему: «Український культурний фонд розпочинає добір експертів до експертних рад фонду для оцінювання проєктів у 2022 році. Презентація грантового сезону від Українського культурного фонду на 2022 рік»

Організатори: Український культурний фонд.

Учасники: Владислав Берковський - виконавчий директор Українського культурного фонду; Кирило Яновський - начальник експертного відділу; Наталія Сорока - заступниця начальника експертного відділу. 

Довідково. Український культурний фонд ‒ державна установа, створена з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального і духовного потенціалу особистості та суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Підтримка проєктів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах. 

Процедуру конкурсного відбору проєктів здійснюють експерти експертних рад фонду, що добираються за відкритою процедурою. Для оцінювання кожної з конкурсних програм фонду створюється окрема експертна рада. Експертна рада обов’язково складається із фахівців тих секторів та мистецтв, на яких розрахована програма. 

Акредитація представників ЗМІ відкрита до 10:00 17 листопада за посиланням:

https://forms.gle/vDB9N2sfSiPbeyaH8

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В УКФ заявили, що прагнуть мінімізувати ризики в роботі експертів

Український культурний фонд намагається виключити ризики, зокрема пов’язані з конфліктом інтересів, в роботі експертів у наступному грантовому сезоні.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі виконавчий директор УКФ Владислав Берковський.

“За ці роки, починаючи від створення УКФ до сьогодні, саме експерти були тими, хто фактично відбирав конкурсні програми, проєкти. На їхніх висновках ми базувалися, коли ухвалювали рішення про фінансування тих чи інших проєктів. І я хочу запевнити в тому, що і в наступному році для нас рішення експертів буде головним і на їх основі буде ухвалюватися рішення про фінансування тих чи інших проєктів", - заявив Берковський.

За його словами, за ці роки проєкти УКФ оцінювали понад тисячу експертів у різних галузях і сферах культури. Через їхні руки пройшло понад 10 тисяч проєктних заявок, надісланих до УКФ.

"Тобто, ними (експертами - ред.) була проведена колосальна робота. Проте хочу звернути увагу, що упродовж усіх цих років щодо експертів були різні відгуки — і позитивні, і певні негативні. Ми проаналізували заявки потенційних грантоотримувачів, виявили деякі характерні речі і вже в цьому році спробуємо мінімізувати ризики, аби було ще більше довіри до наших експертів, їхнього професіоналізму і до відбору, який вони здійснюють”, - зазначив виконавчий директор УКФ.

Водночас він запевнив, що УКФ залишає без змін методику, розроблену у попередні роки, і продовжуватиме дотримуватись її і в наступний грантовий період 2022 року.

"ТМи продовжуємо дотримуватися позиції про сталість і передбачуваність нашої діяльності", - сказав виконавчий директор УКФ.

Своєю чергою начальник експертного відділу Кирило Яновський конкретизував, що УКФ щороку стикається з таким ключовим питанням, як конфлікт інтересів.

“Фонд працює з двома визначеннями — це реальний і потенційний конфлікт інтересів. Одним з яскравих прикладів реального конфлікту інтересів є те, що експерт певної програми не може бути заявником, не може подавати проєкт у цю саму програму, також він не може бути членом команди проєкту, котра подає заявку на цю програму. Поширеним випадком реального конфлікту інтересів є і ситуація, коли інституція, в якій працює експерт, подає свій проєкт у програму, де він є експертом. Також реальним конфліктом інтересів вважається ситуація, коли заявником чи членом команди є близькі родичі експерта. З такими ситуаціями найчастіше стикається експертний відділ”, - наголосив Яновський.

Він додав, що потенційним конфліктом інтересів вважається ситуація, коли експерт має знайомство із заявником чи членом команди проєкту і це знайомство може мати певну заангажованість оцінки цього експерта.

Заступниця начальника експертного відділу Наталія Сорока нагадала, що конкурс з відбору експертів він розпочнеться 18 листопада і завершиться 17 грудня.

“Кожен з потенційних кандидатів має змогу опрацювати всю інформацію, підготувати і надіслати документи до 18:00 17 грудня”, - наголосила вона.

Процедуру конкурсного відбору проєктів здійснюють експерти експертних рад УКФ, що добираються за відкритою процедурою. Для оцінювання кожної з конкурсних програм фонду створюється окрема експертна рада, яка складається із фахівців тих секторів та мистецтв, на які розрахована програма.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-