Як говорити з дітьми про Голодомор

Як говорити з дітьми про Голодомор

Укрінформ
23 листопада, 13:00 - круглий стіл на тему: «Як говорити з дітьми про Голодомор» у межах щорічного вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років 

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

Учасники: Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам’яті, модератор; Ігор Козловський - історик, релігієзнавець, кандидат історичних наук, науковий консультант книги для дітей про історію Голодомору «Скриня»; Людмила Гриневич - докторка історичних наук, голова громадської організації «Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору»; Яна Городняк - завідувач екскурсійно-освітнього відділу Національного музею Голодомору-геноциду; Катерина Єгорушкіна - письменниця, авторка книги для дітей про історію Голодомору «Скриня»; Ярослава Музиченко - етнологиня, авторка низки книг з етнопедагогіки та сучасного використання набутків традиційної культури у вихованні дітей, керівниця Українського центру етнопедагогіки; Андрій Мельник - історик, викладач, директор спеціалізованої школи № 203 Святошинського району Києва, ветеран АТО; Андрій Маслюк - доктор психологічних наук; Жанна Гаврилюк - вчителька історії, кандидат педагогічних наук, гімназія «Діалог». 

Коротко. У четверту суботу листопада Україна і світ щорічно вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. У межах цьогорічних пам’ятних заходів Український інститут національної пам’яті звертає особливу увагу на дітей – тих, які стали найвразливішими жертвами геноциду, а також сучасних дітей і підлітків, ставлячи питання, як говорити з ними про трагедію, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про події. Саме це питання буде у фокусі круглого столу. Зокрема, йтиметься про те, як знайти правильний формат і слова для обговорення теми Голодомору; які психологічні особливості спілкування з дітьми про історичні трагедії; як зберегти пам’ять про Голодомор через передачу від покоління до покоління.

У межах заходу також презентують методичний комплекс матеріалів про історію Голодомору для дітей дошкільного віку на основі книги «Скриня» авторства Катерини Єгорушкіної.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві представили методичний комплекс матеріалів про історію Голодомору для дітей

У межах інформаційної кампанії до 88-х роковин вшанування жертв Голодомору 1932-33 років Український інститут національної пам'яті підтримав створення спеціального методичного комплексу для дітей дошкільного віку на основі книги про історію Голодомору “Скриня”.

Методичний комплекс представили в Укрінформі голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович і письменниця, авторка книги для дітей про історію Голодомору «Скриня» Катерина Єгорушкіна.

Як зазначив Дробович, фокус цьогорічної інформаційної кампанії вшанування жертв Голодомору – діти як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду, а також те, як розмовляти з сучасними дітьми та підлітками про Голодомор, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

“Цього року Інститут національної пам’яті підтримав створення спеціального методичного комплексу на основі книги Катерини Єгорушкіної “Скриня”, а також методичну розробку з психологічним та історичним контекстом до цієї книги, яка може бути використана при розмові на цю складну тему з дітьми 3-6 років. Ми пропонуємо це для шкіл, закладів дошкільної освіти, домашнього спілкування”, - розповів Дробович.

Він повідомив, що повна версія книги є у відкритому доступі на сайті УІНП, а також її можна придбати в самому інституті.

“Ця книга стала частиною заходів, які робить інститут до Дня пам’яті жертв Голодомору... Ми хочемо допомогти суспільству опрацьовувати цю тему краще й глибше”, - зазначив Дробович.

З дітьми слід говорити на таку складну й тяжку тему як Голодомор, адже вона є в українцях на генетичному рівні, вважає авторка книги «Скриня».

“Замовчувати ці теми вкрай неправильно, вони все одно є і в нашому тілі, і на генетичному рівні, і передаються як певні копінг-стратегії. Саме цей емоційний заряд дозволив створити ті метафори, які є зрозумілими і дітям, і дорослим. Метафору скрині діти розуміють як те, куди ми складаємо свої скарби. Маленькі дітки туди кладуть єдинорога, ведмедика, любов до мами, сердечка. Коли це доросліші діти, то ми вже говоримо про національну ідентичність, пам’ять, предмети побуту, історії предків. І я бачу, як діти змінюються”, - зазначила Єгорушкіна.

Учасники заходу нагадали, що у межах цьогорічних пам’ятних заходів з вшанування жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті звертає особливу увагу на дітей – тих, які стали найвразливішими жертвами геноциду, а також сучасних дітей і підлітків, ставлячи питання, як говорити з ними про трагедію, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про події. З цією метою розроблено методичний комплекс матеріалів про історію Голодомору для дітей дошкільного віку на основі книги «Скриня» авторства Катерини Єгорушкіної.

У четверту суботу листопада Україна і світ щорічно вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-