Інноваційні методи просування нематеріальної культурної спадщини та розвитку туризму. Презентація проєктів

Інноваційні методи просування нематеріальної культурної спадщини та розвитку туризму. Презентація проєктів

Укрінформ
3 листопада, 11:30 - круглий стіл на тему: «Інноваційні методи просування нематеріальної культурної спадщини та розвитку туризму. Презентація проєктів»

Організатор: ГО «ІМАГО КУЛЬТУРИ».

Учасники: Людмила Козловська - голова правління ГО «ІМАГО-КУЛЬТУРИ»; Надія Бойко - професорка, д.біол.н., керівниця кафедри клініко-лабораторної діагностики, УжНУ, експертка проєкту Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття»; Таїсія Симочко - експертка проєкту Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття», заступниця директорки КУ «Агенція розвитку Ужгорода», аспірантка факультету МЕВ, УжНУ; Валерія Бондаренко - координаторка проєкту «Екокультурний туристичний маршрут «Тарутинський степ»», генеральна директорка ГС “Національна екогастрономічна туристична мережа “Дороги вина та смаку України”; Вікторія Карпенко - експертка проєкту «Екокультурний туристичний маршрут «Тарутинський степ» з нематеріальної культурної спадщини; Тетяна Купач - доц. кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експертка проєкту «Екокультурний туристичний маршрут «Тарутинський степ»; Олександр Паларієв - керівник проєкту "Створення та смарт розбудова еко-культурного маршруту “Тарутинський степ” на засадах сталого розвитку", керівник Громадської Спілки "Агро-еколого-рекреаційний кластер "Фрумушика-Нова" у Тарутинськаму районі"; Олена Мотузенко - канд. геогр. н., доц. кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експертка проєкту «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття», модераторка.

Питання до обговорення:

- Зв'язок між споживанням традиційних харчових продуктів локальних виробників і здоров'ям українців. Електронні таблиці - бази даних їжі - чому вони потрібні? Унікальність “карток традиційних страв” та їх використання.

- Інструменти забезпечення сталості продуктів проєкту та дієві шляхи валоризації елементів НКС. Гастрономічний туризм - новий тренд, як його використати на користь громад.

- Презентація екокультурного туристичного маршруту “Тарутинський степ”.

- Екокультурний маршрут «Тарутинський степ» як інноваційний туристичний продукт Бородінської та Петропавлівської ОТГ Одеської області.

ГІС інструменти для управління туристичними ресурсами Бородінської та Петропавлівської ОТГ.

Довідково. За підтримки Українського культурного фонду за програмою «Інноваційний культурний продукт» реалізується проєкт Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття», покликаний зберегти обрядові традиції приготування їжі різних етнічних груп та популяризувати гастрономічний туризм.

В основу проєкту закладено бачення можливостей для інноваційного збереження і промоції національної гастрономії та багатства смаків мультикультурного Закарпаття.

Щоб досягти амбітної мети, команда проєкту, заявником якого є ГО «ІМАГО КУЛЬТУРИ» спільно з партнерами, реалізує цілі:

відшукуючи в експедиціях старовинні страви та носіїв їх традиційного приготування, здійснюючи опис цих страв та оцифрування для Віртуального музею;

створюючи основи регіональних реєстрів традиційних продуктів та номінаційні досьє традиційного приготування страв як елементів нематеріальної культурної спадщини;

запроваджуючи ще не достатньо поширену в Україні модель міжрегіонального державно-приватного партнерства та наукового супроводу захисту гастрономічної спадщини як складової нематеріальної культурної спадщини України та мультиплікуючи досвід на Одещину;

навчаючи місцеві громади популяризувати локальні традиції приготування їжі та використовувати як один із важливих інструментів для забезпечення сталого гастрономічного туризму.

Проєкт реалізується в межах національної співпраці і охоплює територію Закарпатської, Одеської областей та м. Київ і покликаний:

- зберегти культурне та природне розмаїття території Петропавлівської та Бородінської ОТГ Одеської області;

- підвищити цінність місцевих етнічних груп – носіїв елементів нематеріальної культурної спадщини;

- налагодити крос-секторальне співробітництво за моделлю ДПП (державно-приватного партнерства) для забезпечення сталості розвитку маршруту.

Смарт-підхід до методів розбудови маршруту: цифровізації туристичних ресурсів, самого туристичного маршруту та об’єктів туристичного тяжіння, які складають його змістове наповнення; використання інструменту ГІС (геоінформаційної системи) для управління розвитком маршруту, моніторингу стану ресурсів та забезпечення навігації туристів шляхом цифрових туристичних карт, розширення інтернет-покриття та знакування маршруту.

Створення пілотних інструментів розвитку: екостежки та облікової картки елементу НКС (нематеріальної культурної спадщини).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні презентовано Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття»

В Україні презентували проєкт просування нематеріальної культурної спадщини з розвитку регіонального туризму «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття».

Презентація відбулася в Укрінформі на круглому столі, організованому ГО «Імаго культури».

Як зазначила доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт проєкту «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» Олена Мотузенко, він покликаний навчити місцеві громади популяризувати локальні традиції приготування їжі та використовувати їх як один із важливих інструментів для забезпечення сталого гастрономічного туризму.

“Гастрономічна спадщина, традиція вжитку продукту і спосіб його виробництва є елементом нематеріальної культурної спадщини. Це є дієвим інструментом для того, щоб місцевим територіальним громадам у межах сільських територій, малих міст просувати свої регіони як потенційні туристичні напрямки. Виробництво пов’язано з традиційними видами діяльності, як-от практики лісового господарства, рослинництва, тваринництва, риболовлі, які можуть сприяти збереженню та валоризації традиційних харчових продуктів і бути інструментом і запорукою збереження біологічного розмаїття”, - сказала Мотузенко.

Експерт проєкту, заступниця директора КУ «Агенція розвитку Ужгорода» Таїсія Симочко зауважила, що в основу проєкту покладено бачення можливостей для інноваційного збереження і промоції національної гастрономії та багатства смаків мультикультурного Закарпаття. Дослідники відшукали в експедиціях старовинні страви та носіїв їх традиційного приготування, описали ці страви та оцифрували для Віртуального музею.

“Важливою метою було поєднання на одній платформі максимальної кількості корисної інформації про їжу та створення єдиних підходів в описі гастрономічної спадщини. Ми показуємо громади, в яких були ідентифіковані ті чи інші елементи гастрономічної спадщини, й таким чином популяризуємо громади через їжу та їжу через громади”, - наголосила Симочко.

Зібрану авторами дослідження інформацію оцифровано для подання рецептури тієї чи іншої традиційної страви за так званою блок-схемою, про переваги якої розповіла керівник кафедри клініко-лабораторної діагностики УжНУ, експерт проєкту «Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття» Надія Бойко.

“По-перше, це легка відтворюваність процесу приготування. По-друге, його повна візуалізація. По-третє, чітко зазначаються унікальні характеристики процесу приготування, оскільки традиційні страви мають відповідати певним вимогам - як національним, так і європейським, — для того щоб гарантовано і документовано, на доказовій базі віднести ту чи іншу страву до традиційних”, - пояснила Бойко.

Проєкт «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» реалізується за підтримки Українського культурного фонду за програмою «Інноваційний культурний продукт». Він покликаний зберегти обрядові традиції приготування їжі різних етнічних груп і популяризувати гастрономічний туризм.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-