Інсуліну - 100 років. Доступ до лікування

Інсуліну - 100 років. Доступ до лікування

Укрінформ
10 листопада, 12:00 - лекції на тему: «До Всесвітнього дня діабету. 100 років інсуліну. Профілактика та діагностика лікування діабету» 

Організатор: Міжнародна діабетична асоціація України.

Учасники: Людмила Петренко - модератор; лікарі та пацієнти з цукровим діабетом; Лариса Ніфонтова - дитячий лікар-ендокринолог; Юлія Комісаренко - професор, зав. кафедрою ендокринології НМУ, заслужений лікар України; Ольга Процюк - д.мед.наук, професор кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НУОЗ України ім. П.Л.Шупика, лікар-ендокринолог.

Питання до обговорення:

1. До 100-річчя відкриття інсуліну: від винайдення до інновацій.

2. Реімбурсація інсулінів: нові правила та права пацієнтів з лікування цукрового діабету: важливість компенсації та шляхи її досягнення.

 3. 50 років на інсуліні (відзнаки для хворих на цукровий діабет, які борються із хворобою).

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На відшкодування вартості інсулінів передбачено значні кошти, а самі ліки стали дешевші – ендокринолог

Державними гарантіями на відшкодування вартості інсуліну хворим на цукровий діабет передбачено рекордні 660 млн грн, а самі ліки стали дешевшими.

Про це повідомила завідувачка кафедрою ендокринології Національного медичного університету, професорка Юлія Комісаренко під час лекції в Укрінформі на тему: «До Всесвітнього дня діабету. 100 років інсуліну. Профілактика та діагностика лікування діабету».

Комісаренко нагадала, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про реімбурсацію лікарських засобів за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення", згідно з якою виділено найбільші за весь час кошти.

“На 3 місяці 2021 року, з жовтня по грудень, на програму виділено 660 млн грн. Це велика сума, раніше такої не було”, - наголосила Комісаренко.

Водночас вона зазначила, що посилився контроль над забезпеченням інсулінами, але самі ліки стали дешевші.

“З переходом програми забезпечення інсулінами в адміністрування Національної служби здоров'я України посилиться контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації через застосування електронних інструментів. Крім цього, було змінено модель ціноутворення препаратів інсуліну - вони стали дешевше”, - зазначила Комісаренко.

Вона нагадала, що Міністерство охорони здоров’я та НСЗУ запропонували певні зміни до категоризації пацієнтів, які можуть отримати інсуліни. Наразі програма забезпечення інсулінами фінансується за субвенцією. З 1 жовтня 2021 відшкодування вартості препаратів відбувається через НСЗУ.

Постановою Кабінету Міністрів від 28 липня 2021 р. № 854 “Порядок реімбурсації лікарських засобів” затверджено нову модель виплати компенсацій, яка не визначає покази для інсулінів, а тільки форму відшкодування державою - повну чи часткову. Нова програма реімбурсації інсулінів в Україні стартувала 1 жовтня 2021 року.

Як повідомлялося, 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Наслідки цукрового діабету важкі і посилюються пандемією коронавірусу - лікар-ендокринолог

Наслідки цукрового діабету у світі та в Україні є важкими і посилюються фактором пандемії COVID-19.

Про це сказала професор кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, лікар-ендокринолог Ольга Процюк під час лекції в Укрінформі на тему: «До Всесвітнього дня діабету. 100 років інсуліну. Профілактика та діагностика лікування діабету».

“Тягар цукрового діабету у світі та в Україні визначається як важкий — як для самого пацієнта та його родини, так і для системи охорони здоров’я та економіки країни. На жаль, рівень глікемічного контролю (рівень глюкози в крові — ред.) у світі та Україні залишається низьким через низку факторів, а під час пандемії COVID-19 погіршилася доступність пацієнтів до медичної допомоги”, - зазначила Процюк.

Вона наголосила на тяжких наслідках цукрового діабету, який спричиняє інші захворювання, ускладнює хронічні хвороби і як наслідок скорочує тривалість життя.

“Цукровий діабет вкорочує тривалість життя в середньому на 15 років, у 2-4 рази збільшує ризик серцево-судинних захворювань, причини 49% смертей пов’язані з цукровим діабетом, а хронічні ускладнення цукрового діабету є причиною інвалідизації пацієнтів — зокрема, через розвиток ниркової недостатності, ампутації нижніх кінцівок, втрати зору”, - сказала Процюк.

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом — як нагадування всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Цукровий діабет входить до трійки захворювань (після атеросклерозу й раку), які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-