1,5 мільярда і протези: корупційні схеми на забезпеченні людей з інвалідністю засобами реабілітації

1,5 мільярда і протези: корупційні схеми на забезпеченні людей з інвалідністю засобами реабілітації

Укрінформ
28 жовтня, 11:00 - презентація-обговорення на тему: «1,5 мільярда і протези: корупційні схеми на забезпеченні людей з інвалідністю засобами реабілітації»

Організатор: Інститут законодавчих ідей, Національне агентство з питань запобігання корупції. 

Учасники: Іван Пресняков - заступник голови НАЗК; Сергій Деркач - керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК; Євген Котик - перший заступник міністра соціальної політики; Тетяна Хутор - голова Інституту законодавчих ідей; Володимир Чекалін - начальник відділу державного ринкового нагляду за обігом медичних виробів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками; Михайло Радуцький - голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Вадим Струневич - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Коротко. В Україні понад 600 тисяч людей з інвалідністю потребують технічних засобів реабілітації (ТЗР), таких як протези, інвалідні візки, ходунки та медичні ліжка. Для порівняння: за кількістю це населення таких міст, як Миколаїв, Кривий Ріг або два міста Суми. Усі ці засоби реабілітації закуповуються у підприємств за кошти платників податків без використання системи публічних закупівель на більш ніж 1,5 млрд гривень щороку. Але на практиці чинна система побудована так, що іноді кошти за цією програмою використовуються до абсурду неефективно, а подекуди і цинічно.

ІЗІ та НАЗК дослідили корупційні недоліки системи та під час заходу розкажуть:

- як недоброчесні посадовці наживаються на людях з інвалідністю.

- кого і яким чином Мінсоцполітики допускає до освоєння мільярдів бюджетних коштів?

- які альтернативні шляхи побудови системи можуть усунути наявні корупційні ризики?

Чому це важливо: протягом найближчих тижнів парламент планує внести зміни до профільного законодавства. На презентації ми розкажемо про ті корупційні діри законодавства та практики, які мають шанс нікуди не зникнути, а просто трансформуватися.

Під час заходу буде презентовано результати дослідження “Доступ на 1,5 мільярдний ринок забезпечення технічними засобами реабілітації. Корупційні ризики та практика їх реалізації" і комплексний аналіз корупційних ризиків у сфері забезпечення людей з інвалідністю ТЗР «Топ-10 корупційних схем забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації».

Реєстрація на захід за посиланням: https://forms.gle/C8a8PeJN894aLq2t6

З організаційних питань звертатися за тел.: +38 (068) 026 24 29 або e-mail: office@izi.institute (Юлія Турчинська, менеджер з комунікацій Інституту законодавчих ідей).

Захід транслюватиметься на YouTube каналі Укрінформу https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV та Facebook сторінці Інституту законодавчих ідей.  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Система забезпечення людей з інвалідністю ТЗР є корупційною й потребує реформування - НАЗК

Система забезпечення людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації містить у собі значні корупційні ризики й потребує реформування на законодавчому рівні.

На цьому наголосили учасники обговорення в Укрінформі корупційних ризиків на ринку ТЗР, організованого Національним агентством з питань запобігання корупції та Інститутом законодавчих ідей.

Як сказав заступник голови НАЗК Іван Пресняков, ця проблема вимірюється як великою кількістю людей, яких вона стосується, так і значними бюджетними коштами, які на це надаються.

“Це велика проблема, яка вимірюється і великою кількістю людей, яких вона стосується — в Україні близько 2 млн 700 тис. людей з інвалідністю і близько 600 тис з них потребують забезпечення технічними засобами реабілітації. Також вона велика і в грошовому вимірі — йдеться про 1,5 млрд гривень в 2020 році і йдеться про збільшення цього бюджету в наступному році до 1,7 млрд гривень. Система побудована таким чином, що корупційні ризики в ній і надалі існують і прозорості та контролю за розподілом цих коштів немає”, - зазначив Пресняков.

НАЗК у партнерстві з Інститутом законодавчих ідей підготувало комплексний аналіз стратегічних ризиків у цій сфері, серед яких ключовим є недоліки законодавства, вважає голова Інституту законодавчих ідей Тетяна Хутор.

“Більш як 90% корупційних ризиків, які виявлено в законодавстві, реалізуються на практиці. Це свідчить про те, що навмисні і ненавмисні корупціогенні положення, які вкладаються в законодавство, матимуть свій негативний наслідок. І шанси на те, що так відбудеться, є дуже високі”, - наголосила Хутор.

Зокрема, на її думку, у чинному законодавстві значний корупціогенний фактор містить стаття на відповідність кваліфікаційним вимогам учасників ринку ТЗР.

“На цьому етапі дуже багато формальних відмов, неоднакове ставлення до різних підприємств, розширення цих вимог. І цьому сприяє чинне законодавство, можливість діяти на власний розсуд, обирати декілька варіантів із передбачених законодавством. Немає чітко встановлених правил”, - зазначила голова Інституту законодавчих ідей.

Як зазначив голова підкомітету ВР з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю Сергій Гривко, на розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт №4542, яким передбачено скасування статті на відповідність кваліфікаційним вимогам у Порядку доступу підприємства на ринок ТЗР за бюджетні кошти.

“У нас є законодавча ініціатива Кабінету міністрів, якою скасовується подвійна регуляція. Ми залишаємо лише те, що технічні засоби реабілітації є об’єктом регулювання технічним регламентом щодо медичних виробів. Відповідно цю норму ми залишаємо, а кваліфікаційні вимоги прибираємо з законодавства цим законопроєктом, який вже готовий до другого читання”, - сказав Гривко.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач наголосив, що система забезпечення людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації потребує реформування насамперед на законодавчому рівні.

“Є багато корупційних правопорушень, які вчиняються в цій сфері, крім іншого через недосконале законодавство. Тому в рамках проведення антикорупційної експертизи ми виявили корупціогенні фактори і розробили рекомендації, як їх усунути. Ми зрозуміли, що сама система забезпечення людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації потребує реформування й оновлення”, - сказав Деркач.

На заході звернули увагу, що в Україні понад 600 тисяч людей з інвалідністю потребують технічних засобів реабілітації (ТЗР), таких як протези, інвалідні візки, ходунки та медичні ліжка. Для порівняння: за кількістю це населення таких міст, як Миколаїв, Кривий Ріг або два міста Суми. Усі ці засоби реабілітації закуповуються у підприємств за кошти платників податків без використання системи публічних закупівель на більш ніж 1,5 млрд гривень щороку. Але на практиці чинна система побудована так, що іноді кошти за цією програмою використовуються неефективно або розкрадаються.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-