Як вийти із кризи у сферах  приватного копіювання та репрографії

Як вийти із кризи у сферах приватного копіювання та репрографії

Укрінформ
26 жовтня, 13:30 - круглий стіл на тему: «Як вийти із кризи у сферах  приватного копіювання та репрографії»

Організатор: ГО “Офіс простих рішень та результатів”.

До участі запрошені: Вікторія Куликова - керівниця напрямів регуляторний, побутова електротехніка Європейської Бізнес Асоціації; Геннадій Сморжевський - голова комітету інтелектуальної власності АПІТУ; Марія Барабаш - керівниця Офісу простих рішень та результатів; Аліна Котушенко - заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності-начальник управління авторського права і суміжних прав Міністерства економіки України;  Олексій Арданов - начальник відділу державної політики у сфері авторського права і суміжних прав Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства економіки України; Ігор Десан - старший аналітик Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки (онлайн); Наталія Клітна - Асоціація правовласників та постачальників контенту; Юрій Свистун - представник компанії Huawei; Олег Кисельов - представник компанії Sony; Євген Школа - представник компанії Samsung; Катерина Олійник - співголова Комітету з інтелектуальної власності АСС, партнер практики інтелектуальної власності та ТМТ АО “Арцінгер” (онлайн); Андрій Єрашов - голова аналітичного центру СУП (онлайн); Валерій Харчишин - Генеральний директор "ГО УААСП" (організації - члена CISAC) (онлайн); Наталія Шаповал - Київська школа економіки (онлайн).

Коротко. В Україні вперше прораховано обсяги копіювання контенту українцями та шкоду, заподіяну авторам від приватного копіювання. Економістами Київської школи економіки розроблено методологію, яка враховує рівень доходів населення, звички українських споживачів, дані щодо світових та вітчизняних бенчмарків вартості аудіо-, відео-, паперового копіювання та дані проведеного в Україні опитування щодо характеру користування авторським контентом.

Після реформи колективного управління майновими правами у сфері авторського права у  2018 році  відбулися конкурси з акредитації організацій колективного управління (ОКУ), в тому числі в сфері приватного копіювання та репрографії. Згідно із Законом України  перелік обладнання та відсотки відрахувань (тарифи) із ввезеної та виробленої в Україні техніки мають бути встановлені під час переговорів імпортерів із ОКУ та мають бути економічно обґрунтованими. Але перемовини зайшли в глухий кут. ОКУ пропонували встановити тарифи, які у 3-10 разів перевищували попередні. Паралельно з цим у судах оскаржувалась правомірність акредитації обраних для зборів за приватне копіювання та репрографію, існувала недовіра до процедури проведення конкурсів.

Питання до обговорення:

   -Як українці споживають контент.

  - Які тарифи у приватному копіюванні та репрографії є економічно обґрунтованими.

  - Створення прозорої системи розподілу  роялті авторам.

 - Законодавче вирішення проблем з недовірою до конкурсних комісій та визначення тарифів.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

 У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти закликають оновити законодавство про авторське й суміжні права

Подолати кризу з виплатою винагороди за використання авторських і суміжних прав в Україні допоможе оновлення галузевого законодавства.

Таку думку на засіданні за круглим столом “Як вийти із кризи у сферах приватного копіювання та репрографії”, що відбулося в Укрінформі, висловила голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна.

За її словами, йдеться про комплексну проблему, характерну і для приватного копіювання, і для кабельного ретранслювання, і для інших галузей.

“Окрім визначення обґрунтованих розмірів авторської винагороди та компенсації шкоди за порушення авторських і суміжних прав, треба повернутися до вдосконалення законодавства.<...> Без створення автоматизованої системи ідентифікації об’єктів авторського та суміжного права, автоматичного розподілу винагороди ми пригнічуємо традиційні види діяльності, а іншим не приділяємо жодної уваги”, - наголосила Клітна.

Експертка уточнила, що йдеться про постійний регуляторний тиск на легальний сектор, тоді як нелегальний залишається поза увагою і держави, і акредитованих організацій колективного управління.

Основне завдання реформи системи інтелектуальної власності - забезпечити переказ сплачених за користування контентом грошей саме авторам. За словами Клітної, великі сумніви, що зараз так відбувається навіть у сферах, які працюють легально й прозоро. 8-10% сплачених користувачами коштів залишає собі акредитована організація, ще не менше 10% отримують дистриб’ютори, значна частина грошей осідає на рахунках посередників.

“Теоретично законодавча норма (Закон “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і суміжних прав” - ред.), за якою щонайменше 75% від розміру винагороди, яку виплачує користувач, мають отримувати автори, не дотримується. Але перевірити це на практиці неможливо”, - констатувала Клітна.

Щоб відновити справедливість, вона закликала допрацювати і вдосконалити зареєстрований у парламенті законопроєкт №4537.

Модераторка дискусії, керівниця напрямів регуляторний і побутова електротехніка Європейської бізнес-асоціації Вікторія Куликова нагадала, що цей проєкт містить два ключові положення.

“Перше - щодо транспарентності - передбачає, що кожна акредитована організація колективного управління повинна мати прозору систему звітності. Коли кожен автор чи користувач в режимі реального часу може бачити, скільки зібрано коштів, за якими критеріями вони розподілені і хто їх отримав. Другий момент - визначено перелік носіїв, за використання яких сплачуватимуться авторські відрахування. Документ пропонує вилучити із чинного списку техніку й залишити тільки носії інформації як предмет для сплати відрахувань”, - зауважила Куликова.

Як повідомлялося, в червні уряд підтримав законопроєкт “Про авторське право і суміжні права”, який передбачає комплексне врегулювання відносин, що пов’язані з набуттям, охороною та захистом авторського права в Україні.

Зокрема, передбачено спрощення для правовласників процедури вилучення нелегального контенту на вебсайтах в Інтернеті та поширення цієї процедури на всі об’єкти авторського права й суміжних прав. Також розширюються можливості вільного використання об'єктів таких прав в інтересах суспільства.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-