"Екватор" реформи містобудування: актуальна ситуація та перспективи. Розгляд законопроєкту №5655

Укрінформ
26 жовтня, 14:30 - пресконференція на тему: “Втілення у життя в Україні реформи містобудування”

Організатор: Олена Шуляк - народний депутат.

Учасники: Сергій Орлов - заступник міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Олексій Вискуб - перший заступник міністра цифрової трансформації України; Мустафа Найєм - заступник міністра інфраструктури України; Наталія Козловська - заступниця міністра громад та територій України; Олена Мошенець - заступниця голови комітету ВРУ з питань антикорупційної політики; Олена Шуляк - народний депутат, голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування.

Коротко. Під час заходу спікери обговорять актуальний стан втілення реформи, яка передбачає мінімізацію корупційних ризиків у галузі містобудування, цифровізацію будівельної сфери та створення умов для якісного нагляду і контролю за будівництвом в Україні.

Питання до обговорення:

-“екватор” підготовки до другого читання у ВР законопроєкту №5655 щодо реформи містобудування;

- підготовка до першого читання у ВР проєкту закону №5877 щодо посилення відповідальності за порушення у сфері будівництва;

- надання висновків Антикорупційної експертизи щодо законопроєкту № 5655;

- перший місяць роботи Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ);

- робота Єдиної державної електронної системи в будівництві через платформу “Дія”;

- реалізація інфраструктурних проєктів (у тому числі, програми “Велике будівництво”) у частині втілення нових норм у будівельній сфері.

Додаткова інформація за тел.: +380733235131.

Акредитація для ЗМІ обов’язкова до 18:00 25 жовтня за е-mail: klimchuk.nastia@gmail.com (надсилати ПІБ журналістів, які будуть висвітлювати захід, номери телефонів та назву видання/телеканалу).

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Законопроєкт про реформування у сфері містобудування можуть ухвалити до кінця року – нардеп

Законопроєкт №5655, який впроваджує масштабну цифровізацію процесів та реєстраційних процедур у будівництві, планують вже у листопаді розглянути у відповідному комітеті та до кінця року прийняти у другому читанні.

Про це в Укрінформі під час пресконференції «Втілення у життя в Україні реформи містобудування» розповіла народна депутатка, голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олена Шуляк.

«Законопроєкт №5655 знаходиться на розгляді у відповідному підкомітеті. І зараз ми пройшли рівно половину правок – їх було зареєстровано 2779 штук. Сподіваюсь, що 17 листопада цей проєкт закону буде розглянутий, ухвалений і обов’язково винесений до зали Верховної Ради, щоб до нового року парламент прийняв відповідне рішення для усіх українців», - розповіла Шуляк.

За її словами, на сьогодні реформування у сфері містобудування складається з трьох основних частин. Перша стосується «тотальної цифровізації» та реєстраційних процедур. Тобто, усі учасники будівельного процесу, зокрема і чиновники, які видають дозвільні документи, будуть працювати виключно за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ).

Вона покликана реалізувати весь життєвий цикл будівництва об'єкта, починаючи з отримання містобудівних умов та обмежень, закінчуючи його введенням в експлуатацію. Це допоможе впорядкувати процес містобудівництва в Україні та через публічність інформації зробити його максимально прозорим.

Другий аспект реформи передбачає розмежування містобудівного контролю та державного містобудівного нагляду у сфері містобудівної діяльності, а також надання органам місцевого самоврядування можливість більш жорстко впливати на незаконні забудови.

Так, буде запроваджений на постійній основі містобудівний моніторинг, в межах якого місцева влада у вимушеному порядку контролюватиме ситуацію з незаконним будівництвом та матиме право безпосередньо реагувати на кожний об’єкт. Наприклад, зносити їх без рішення суду.

І третій, ключовий момент, як наголошує Шуляк, полягає у визначенні учасників будівництва, їх прав та обов’язків, а також відповідальності кожного з них. І цьому, зокрема, допоможе зареєстрований законопроєкт №5877 щодо посилення кримінальної і адміністративної відповідальності у сфері містобудівництва.

Реформа передбачає, що Міністерство розвитку громад та територій отримає розширені права державного нагляду, за допомогою яких держорган зможе виводити з ринку представників будівельного процесу, які будуть працювати нечесно та порушувати законодавство.

«Усі ті зауваження, які нам надавали міністерства, відомства, зокрема Національне агентство з питань запобігання корупції, ми врахуємо для того, щоб вже до другого читання отримати якісний та оптимальний документ, який враховуватиме інтереси як громадян, так і професійних спільнот», - підсумувала Шуляк.

У свою чергу, заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов наголосив, що законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" розширює повноваження державних реєстраторів і нотаріусів.

"Законопроєктом передбачається розширення повноважень державних реєстраторів і нотаріусів...у сфері будівництва", - зазначив Орлов.

Він також зауважив, що законопроєкт передбачає підвищення рівня доступності громадян до системи містобудування.

Як повідомлялося, проєкт закону №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" був зареєстрований у Верховній Раді у червні цього року.

Метою і завданнями прийняття законопроекту є забезпечення реалізації реформи державного регулювання у сфері містобудівної діяльності шляхом зниження корупційних ризиків при наданні адміністративних послуг, забезпечення державної реєстрації у сфері містобудівної діяльності державними реєстраторами, публічності надання таких послуг, побудова прозорої та ефективної системи містобудівного контролю і державного містобудівного нагляду, застосування принципу альтернативності вибору органу з містобудівного контролю, посилення контролю за самочинним будівництвом виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, удосконалення норм про відповідальність у сфері містобудування.

Серед іншого, проєкт закону передбачає покладення повноважень з державної реєстрації у сфері містобудівної діяльності на державних реєстраторів у сфері містобудівної діяльності: нотаріусів; посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, на яких покладено повноваження державного реєстратора речових прав на нерухоме майно; посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань містобудівного контролю – щодо об’єктів, на які поширюється дія Закону України "Про державну таємницю", а також щодо реєстраційних дій, з яких прийнято рішення за наслідками адміністративного оскарження.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-