Продаж українського лісу: прозорі аукціони чи прямі договори?

Продаж українського лісу: прозорі аукціони чи прямі договори?

Укрінформ
19 жовтня, 14:00 - пресконференція  на тему: «Продаж українського лісу: прозорі аукціони чи прямі договори?»

Організатор: експертна організація StateWatch.

Учасники: Гліб Канєвський - голова експертної організації StateWatch, модератор; Віталій Пунь - перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України; Дарина Марчак - перший заступник генерального директора ДП "Прозорро.Продажі"; Анастасія Химичук - аналітикиня експертної організації StateWatch.

До участі запрошені: Голова Державного агентства лісових ресурсів України; міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Питання до обговорення:

Яка ситуація склалася на ринку необробленої деревини у зв’язку з останніми змінами до законодавства?

Обговорення результатів експериментального проєкту з продажу необробленої деревини через систему онлайн-аукціонів.

Скільки держава може заробити на продажі всього обсягу необробленої деревини через систему онлайн-аукціонів?

Довідково. Пресконференція проводиться StateWatch в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Думки та позиції, викладені у цій аналітиці, є позицією авторів та не обов’язково відображають позицію Посольства Швеції в Україні, Міжнародного фонду "Відродження" та Ініціативи відкритого суспільства для Європи (OSIFE).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні деревину для потреб нацбезпеки та соціальної сфери продають без аукціонів - Держлісагентство

В Україні за прямими договорами, без електронних аукціонів продають деревину виключно для соціальних потреб та потреб національної безпеки.

Про це в Укрінформі під час пресконференції «Продаж українського лісу: прозорі аукціони чи прямі договори?» заявив перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Пунь.

“Ми продаємо деревину за прямими договорами виключно для соціальних потреб. Тобто для населення, для опалення особистих будівель. А також для потреб національної безпеки та для потреб різного роду заходів соціальної сфери. Вся інша торгівля деревиною здійснюється виключно через електронні аукціони”, - заявив Пунь.

Він зазначив, що у 2020 році 40% необробленої деревини, або 6,1 млн кубометрів, було виставлено на торги через електронні аукціони на Prozorrо.Продажі. Однак вдалося продати лише 0,8 млн кубометрів.

“Справді, електронні торги показують позитивний ефект порівняно з цінами (продажу - ред.) за прямими договорами. Разом з тим є певні проблеми. Часто суб’єкти господарювання намагаються у будь-який спосіб виграти лот, наганяють максимальну ціну, а потім відмовляються від цього лоту. Ми відслідковуємо таких учасників торгів і плануємо інформувати організаторів торгів, щоб вони вживали заходів до таких недобросовісних покупців”, - пояснив перший заступник голови відомства.

За його словами, в низці країн Європи існують прямі договори на продаж деревини для великих деревообробних підприємств, які тривалий час працюють на ринку, є великими платниками податків. З метою забезпечення безперебійного виробництва на цих підприємствах в Європі дозволено практика прямих договорів. При встановленні ціни за прямими угодами або відштовхуються від аукціонних цін, або використовують біржові котирування, відповідно до яких іде прив’язка і котирування ціни протягом усього періоду дії договорів.

Нині у Держлісагентстві вивчають цей досвід, поінформував Пунь.

Як повідомляв Укрінформ, за словами першого заступника голови Державного агентства лісових ресурсів Віталія Пуня, завдяки електронним торгам, у 2021 році надходження від продажу необробленої деревини на 5,5 млрд грн перевищують показник аналогічного періоду минулого року. При цьому ціна кубометра деревини зросла більш як удвічі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-