Крок до архіву майбутнього

Крок до архіву майбутнього

Укрінформ
20 жовтня, 10:00 - пресконференція на тему: «Крок до архіву майбутнього» 

Організатор: Державна архівна служба України.

Учасники: Анатолій Хромов - Голова Державної архівної служби України; Олена Чижова - директорка Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України; Кирило Віслобоков - керівник компанії «Архівні Інформаційні Системи», кандидат історичних наук; Ганна Веселовська - професорка Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, доктор мистецтвознавства; Сергій Гальченко - заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, кандидат філологічних наук; Маріанна Копиця - професорка Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського, доктор мистецтвознавства; Ірина Матяш - провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук; Марина Палієнко - завідувач кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук; Кирило Стеценко - народний артист України; Тамара Малярчук - заступник директора ЦДАМЛМ України – головний зберігач фондів; Ростислав Загорулько - завідувач сектору інформаційних технологій ЦДАМЛМ України, кандидат історичних наук; Ігор Резнік - завідувач сектору просвітньої та виставкової роботи відділу використання інформації документів та комунікацій ЦДАМЛМ України, кандидат історичних наук; Ольга Школьна - завідувач кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор мистецтвознавства; Олександр Гаранін - директор УНДІАСД, голова Спілки архівістів України, кандидат історичних наук.

Коротко. Під час заходу йтиметься про результати реалізації проєкту «Комплексна система інформатизації Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України». Підвищення якості та доступності архівних послуг, реалізація ретроактивного оцифрування архівних документів та забезпечення онлайнового режиму доступу користувачів 24/7 до сучасного онлайн-ресурсу з науково-довідковим апаратом ЦДАМЛМ України є метою реалізованого архівом проєкту.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора - Укрінформ - показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Укрдержархів створить “єдине вікно” для оцифрованого культурного надбання України

Укрдержархів ставить за мету створити єдине вікно входу до всього оцифрованого культурного надбання в частині архівних документів.

Про це сказав голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов на пресконференції в Укрінформі на тему: «Крок до архіву майбутнього».

Презентуючи проєкт «Комплексна система інформатизації Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України», Хромов наголосив, що кінцевою метою є створення єдиного вікна входу до всього оцифрованого культурного надбання в частині архівних документів.

“Більше року тому ми представляли схожу платформу Центрального державного архіву громадських об’єднань. Нині за підтримки УКФ вдалося реалізувати платформу Центрального державного архіву-музею літератури й мистецтва України. Подальшим кроком є інтеграція цих платформ в єдине вікно для того, щоб нарешті створити те, чого вимагають від нас користувачі — єдине вікно входу до всього оцифрованого культурного надбання в частині архівних документів, де за пошуковими словами можна буде швидко знайти інформацію, облікові дані з кінцевою метою - бачити ці документи онлайн або в зручний спосіб замовити їх у читальний зал на визначену дату”, - сказав Хромов.

Він відзначив швидкі темпи, якими відбувається цифровізація державних архівних фондів, і навів приклад Полтавської області, де в рамках співпраці з американською неурядовою організацією оцифровується 12 тисяч копій щодня, і за півроку було оцифровано весь масив метрики, який там зберігається.

“Завдяки таким проєктам ми зможемо забезпечити за 5-7 років оцифрування всього комплексу документів генеалогічного характеру, що є суттєвим шматком і кластером тих запитів, які існують у суспільства до українських архівів”, - зазначив Хромов.

Він пообіцяв до кінця року представити ще декілька онлайн-платформ з оцифрованими копіями центральних і регіональних архівів, кінцевою метою чого є створення єдиної платформи для пошуку всього комплексу оцифрованих документів.

Під час заходу йшлося про підвищення якості та доступності архівних послуг, реалізацію оцифрування архівних документів та забезпечення онлайнового режиму доступу користувачів 24/7 до сучасного онлайн-ресурсу.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-