«Тиждень безпеки дітей в Інтернеті». Презентація кампанії

«Тиждень безпеки дітей в Інтернеті». Презентація кампанії

Укрінформ
11 жовтня, 14:00 - презентація кампанії «Тиждень безпеки дітей в Інтернеті»

Організатори: ГО «МІНЗМІН»; Міністерство цифрової трансформації України; Міністерство освіти та науки України.

Учасники: Гульсанна Мамедієва - генеральний Директор з євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України; Роман Романов - директор програми «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду Відродження; Оксана Савицька - державний експерт Міністерства освіти і науки України; Вікторія Омельяненко - керівниця аналітичного відділу ГО «МІНЗМІН»; Анастасія Апетик - експертка з цифрових прав та безпеки, співзасновниця ГО «МІНЗМІН», модератор.

Коротко. Команда ГО «МІНЗМІН» у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством освіти та науки України запускає кампанію для батьків і вчителів «Тиждень безпеки дітей в Інтернеті». Мета кампанії - привернути увагу дорослих до теми безпеки дітей в інтернеті, пояснити батькам та вчителям важливість збереження приватності дитини та надати практичні інструменти.

Під час заходу буде презентовано три інтерактивні уроки для дітей на тему приватності, які вчителі та батьки проведуть для дітей 1-4, 5-8, 9-11 класів, а також навчальні відео - відповіді на зібрані від батьків та вчителів запитання про безпеку дітей в Інтернеті. Чому це важливо? Згідно з результатами опитування, 84% батьків у всьому світі стурбовані безпекою своїх дітей в інтернеті, але не витрачають достатньо часу, щоб обговорити питання безпеки з дитиною. Згідно з дослідженням, проведеним за ініціативи Міністерством цифрової трансформації, 98% дітей і підлітків використовують інтернет щодня, проте близько 60% дітей віком від 8 до 12 років є вразливими до кіберризиків. Саме батьки та вчителі є тими найближчими до дитини людьми, хто має навчати дітей безпечної поведінки в інтернеті.

Акредитація представників ЗМІ: https://forms.gle/WwrDyBunXdu56h5t7

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора - Укрінформ - показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні пройде інформаційна кампанія для батьків та вчителів «Тиждень безпеки дітей в Інтернеті»

Протягом жовтня в Україні пройде інформаційна кампанія для батьків та вчителів з «Тиждень безпеки дітей в Інтернеті». Мета кампанії - привернути увагу дорослих до теми безпеки дітей в інтернеті, пояснити батькам та вчителям важливість збереження приватності дитини та надати практичні інструменти.

Про це під час презентації інтерактивних уроків на тему приватності, яка відбулася в Укрінформі, розповіла експертка з цифрових прав та безпеки, співзасновниця ГО "МІНЗМІН" Анастасія Апетик.

"За різними даними одна людина проводить в інтернеті від 6 до 7 годин на добу. Саме в цей час ми можемо отримувати нову інформацію, а також стикатися з новими загрозами. Взагалі далеко не всі володіють навичками цифрової безпеки, це стосується як дітей, так і дорослих. Наприклад, не у всіх є розуміння того, що таке цифрова безпека. Багато людей вважають, що це стосується держави і за цифрову безпеку має відповідати держава. І за даними останніх досліджень Міжнародного центру безпеки та оборони, цифрова безпека у українців асоціюється виключно з онлайн-шахрайством , але це не так. За цифрову безпеку відповідає не лише держава, а також і батьки, і вчителі, і власне кожен користувач інтернету", - сказала Апетик.

ГО "МІНЗМІН" спільно з Міністерстовм цифрової трансформації та Міністерством освіти та науки, за підтримки міжнародного фонду "Відродження" розробили низку інформаційних матеріалів для батьків, вчителів та дітей про те, як зберегти приватність в інтернеті та які інструменти для цього існують.

Для батьків пропонується відеоблог з 12 відео, в яких розповідається про те, як захистити конфіденційність дитини в інтернеті, дають відповіді на питання, наприклад, що таке батьківській контроль, чи варто розміщувати фотографії своїх дітей в інтернеті і які наслідки це може мати, як створити безпечний пароль, як перевірити на що саме підписалася дитина в соціальних мережах або в інтернеті, що робити якщо пристрій дитини зламали або хтось розмістив в інтернеті фото дитини без згоди батьків тощо.

Також серед навчальних матеріалів пропонуються скрінкасти, які пояснюють, хто і як може знайти особу в Фейсбуці, Інстаграмі, Тік-Ток, як обмежити дані, які збирають соціальні мережі, як налаштувати доступність дописів в своєму профілі, та як дізнатися яку інформацію збирають соціальні мережі про особу. Окрім того відповідний скрінкаст створено і для Телеграму.

Для дітей пропонуються уроки на тему " Моя приватність" для дітей 1-4, 5-8, 9-11 класів, де доступно пояснюється що таке приватність, і як її захистити в інтернеті.

Як додала на презентації генеральний директор Директорату з євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації Гульсанна Мамедієва, наразі захист дітей в інтернеті є пріоритетом уряду, оскільки Україна, за її словами, в секторі цифровізації лідирує в світі.

"Інформаційна кампанія відбудеться в жовтні, який є місяцем кібербезпеки, який відзначається в ЄС. За даним нашого дослідження, 84% батьків переймаються безпекою дітей в інтернеті, але менше половини говорили про те, що вони використовують якісь інструменти для захисту дітей, хоча цих інструментів багато і вони ефективні. І навіть ті, хто каже, що використовує ці інструменти, якщо зануритися в проблему, то стає зрозуміло, що ці інструменти зводяться до регламентації часу використання інтернету. Цього недостатньо. Наше завдання впровадити технологічні методи захисту дітей для батьків , вчителів і закладів освіти", - сказала Мамедієва.

Матеріали до "Тижня безпеки дітей в інтернеті" будуть розміщені на ресурсах Міністерства цифрової трансформації, Міністерства освіти та науки в розділі “Безпека дітей в інтернеті”.

Зараз збираються заявки від батьків та вчителів на доступ до матеріалів курсу. Відеоматеріали будуть доступні з наступного тижня.

Також Міністерство освіти та науки буде рекомендувати департаментам освіти провести відповідні уроки на основі цих матеріалів в школах. 

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-