Указ Президента до рішення РНБО щодо стану медицини — шанс на відродження?

Указ Президента до рішення РНБО щодо стану медицини — шанс на відродження?

Укрінформ
30 вересня, 15:00 - круглий стіл на тему: “Указ Президента до рішення РНБО щодо стану медицини — шанс на відродження?”

Організатор: ГО «Українська Медична Експертна Спільнота (УМЕС)».

Учасники: Олександр Толстанов - голова ГО «УМЕС», доктор мед. наук, професор, член-кор. АМН України, модератор; Тарас Бебешко - засновник проєкту «Foudation For Future»; Дмитро Підтуркін - директор і засновник аналітичної медіаплатформи «Петро і Мазепа»; д-р Лариса Матюха - президент Української Асоціації Сімейної Медицини, д. мед. н., проф.; Віталій Кулик - Центр досліджень проблем громадянського суспільства; д-р Костянтин Надутий - член Координаційної ради УМЕС, член правління Української Асоціації Сімейної медицини; Галина Бишенко - медична клініка «Столиця», генеральний директор; д-р Ігор Найда - к. мед. н., член Координаційної Ради УМЕС, лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в майбутнє»; Віталій Руденко – Всеукраїнська коаліція «Зупинимо  туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу».

Коротко. За підсумками заходу буде підписано звернення до Президента України, РНБО щодо можливостей мобілізації спільнот задля подолання кризової ситуації в медичній галузі і національній системі охорони здоров’я в цілому. 

РНБО грунтовно аналізує і вказує на серйозні загрози для національної безпеки, що витікають з демографічної ситуації та розцінює внесок у цю ситуацію національної системи ОЗ як непересічний. Ці оцінки повністю збігаються із застереженнями патріотичних медичних і пацієнтських спільнот. 

Тривале неврахування цих застережень привело нас до кризової ситуації й ми вітаємо прагнення Президента України дати відповідь на болючі й такі, що загострюються, проблеми. 

Необхідне негайне й хірургічно точне втручання в поєднанні з виваженою та всебічною концепцією і стратегією модернізації галузі. Медична і пацієнтська громадськість прагне надати всебічну допомогу у розв’язанні причин і нівелюванні наслідків кризи. Ми маємо ґрунтовні пропозиції щодо нової парадигми турботи про здоров’я, здатної надати новий імпульс не лише для подолання кризи, а й розкриття природних, раніше не розкритих, можливостей. 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У всьому світі прийнятий термін "турбота про здоров’я" - експерт

Термін “охорона здоров’я” в Україні слід замінити на “турбота про здоров’я”, що використовується в усьому світі й означає принципово інший підхід у медичній практиці.

Таку думку висловив засновник проєкту «Foudation For Future» Тарас Бебешко під час круглого столу в Укрінформі.

За його словами, термін "охорона здоров’я" залишився з радянських часів.

“Це радянська калька, в усьому світі це називається турбота про здоров’я, ніхто не каже про захист. Турбота про здоров’я - це профілактика здорового способу життя, індивідуального здоров’я. Бо ми маємо дбати про здоров’я людини, як про наше майбутнє. Якщо ми цього не робимо, то й майбутнього в нас не буде. А якщо ми продовжимо тільки охороняти здоров’я, то прийдемо до біодиктатури. І ситуація з коронавірусом це лише підтверджує”, - переконаний Бебешко.

Крім того, на його думку, між пацієнтами й лікарями має бути співпраця й партнерські відносини, а не ринкові засади, на яких функціонує нинішня система охорони здоров’я.

“Ми не вибудовуємо партнерські стосунки, а вибудовуємо конкурентні, ринкові відносини в такій важливій царині, як турбота про здоров’я. Ми дуже швидко звикли до терміну “медичні послуги”. А за послуги треба платити. І це пішло від мистецтва лікування до прагматичних і жорстких стосунків. Це призводить до монополізації всієї медицини”, - наголосив експерт.

Під час заходу обговорювалася нова парадигма турботи про здоров’я, здатної надати новий імпульс не лише для подолання кризи, а й розкриття нових природних можливостей.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-