Рейтинг авторів законопроєктів з корупційними ризиками

Рейтинг авторів законопроєктів з корупційними ризиками

Укрінформ
21 вересня, 12:30 - пресконференція на тему: “Рейтинг авторів законопроєктів із корупційними ризиками. За результатами 5 сесії Верховної Ради України (лютий-серпень 2021 року)”

Організатор: Інститут законодавчих ідей.

Учасники: Мартина Богуславець - виконавча директорка Інституту законодавчих ідей; Тарас Рябченко - юрист-аналітик Інституту законодавчих ідей; Людмила Тягнирядно - журналістка, ведуча Українського Радіо, модератор.

Коротко. Влітку, 22 червня, команда Інституту законодавчих ідей презентувала Рейтинг народних депутатів, які за два роки роботи ВР України подали найбільше законопроєктів із корупційними ризиками. Ми показали, як кожен нардеп пише законопроєкти та свідомо (на користь певних осіб/груп) чи несвідомо (не маючи достатньо знань/досвіду) вписує корупційні схеми та ризики прямо в текст законопроєкту.

Під час заходу спікери нададуть інформацію про авторів законопроєктів з корупційними ризиками, які були подані до Верховної Ради до канікул - протягом усієї 5 сесії (лютий-серпень).

Це важливо тому, що більшість із цих законопроєктів депутати розглядатимуть у новому політичному сезоні. Якщо громадськість та ЗМІ не проконтролюють їх розгляд у сесійній залі, то отримаємо корупційні ризики, закріплені в законах.

Під час пресконференції буде оприлюднено:

ТОП-10 народних депутатів, які подали найбільше таких законопроєктів.

Рейтинг усіх фракцій за кількістю поданих законопроєктів з корупційними ризиками.

Прізвища п’яти народних депутатів, які подали найбільше таких законопроєктів в кожній з 5-ти галузей:

-правоохоронній/антикорупційній;

- соціальній;

- промислово-економічній;

- податково-бюджетній;

- державного будівництва.

Прізвище одного нардепа-мажоритарника з кожної області, який подав найбільше таких законопроєктів.

Прізвища нардепів, які не подали жодного законопроєкту з корупційними ризиками за цей час.

Довідково. Інститут законодавчих ідей - незалежний аналітичний центр, який понад 5 років здійснює антикорупційну експертизу всіх зареєстрованих у Верховній Раді України законопроєктів. Наші експерти за цей час проаналізували понад 7000 законопроєктів, 1500 з яких містили корупціогенні чинники. В основу рейтингу покладено аналіз законопроєктів, які були включені до порядку денного Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

Додаткова інформація за тел.: 067-588-69-18 (Лідія Стрільцова, менеджерка з комунікацій Інституту законодавчих ідей).

Реєстраційна форма для участі: https://cutt.ly/wW0F0Ze

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти виявили 104 законопроекти з корупційними ризиками, зареєстровані під час попередньої сесії парламенту

Фахівці Інституту законодавчих ідей виявили 104 законопроекти з корупційними ризиками, які були зареєстровані під час п’ятої сесії Верховної Ради.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили виконавчий директор Мартина Богуславець і юрист-аналітик Тарас Рябченко Інституту законодавчих ідей.

“За час роботи п’ятої сесії ми проаналізували і знайшли сто чотири законопроекти, у яких знайшли корупційні ризики. Частину з них Верховна Рада буде розглядати саме в новому політичному сезоні, тобто зараз ”, - зазначила Богуславець.

Вона розповіла, що на основі отриманих даних фахівці інституту склали рейтинги народних депутатів і партій, які подали найбільше законопроектів із корупційними ризиками.

Так, рейтинг авторів таких законопроектів у промислово-економічній сфері очолила депутат Роксолана Підласа, у податково-бюджетній сфері — Данило Гетьманцев, у правовій і антикорупційній - Єлизавета Богуцька, у сфері будівництва — Олександр Аліксійчук, у соціальній сфері - Микита Потураєв.

Мажоритарниками, які подали найбільше законопроектів з корупційними ризиками, стали Сергій Мінько (Запорізька область), Вікторія Кінзбурська (Харківська область) і Олександр Аліксійчук (Рівненська область).

Найбільшу кількість законопроектів із корупційними ризиками із числа зареєстрованих під час п’ятої серії парламенту подали фракції “Голос”, “Слуга народу”, депутатська група “Довіра” і “За майбутнє!”, вказують автори дослідження.

Аби не потрапляти до подібних антирейтингів, експерти радять народним депутатам користуватися методологіями проведення антикорупційних експертиз Міністерства юстиції, НАЗК або Інституту законодавчих ідей.

“Якщо ви будете тексти законопроектів звіряти і перевіряти на відповідність вимогам антикорупційного законодавства по цих трьох методологіях, а вже потім вносити їх на реєстрацію, то у вас мінімальні шанси потрапити до нашого переліку”, - сказала Богуславець.

Також вона порадила депутатам ретельно вичитувати законопроекти перед тим, як їх підписувати, і не візувати законодавчі ініціативи, подані у непрофільній для них сфері.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Комітету виборців, за перші два роки роботи Верховної Ради IX скликання, починаючи з 29 серпня 2019 року, було ухвалено 552 закони.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-