Два місяці ринку землі – перші результати. Презентація інформаційно-аналітичного бюлетеня

Два місяці ринку землі – перші результати. Презентація інформаційно-аналітичного бюлетеня

Укрінформ

30 серпня об 11:00 відбудеться пресконференція на тему: «Два місяці ринку землі – перші результати. Презентація регулярного інформаційно-аналітичного бюлетеня «Огляд стану земельних відносин в Україні»  (Зала 1).

Організатор: Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Учасники: Тарас Дзьоба - заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Анатолій Мірошниченко - перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру; Олег Нів’євський - доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування.

Коротко. Під час пресконференції пройде обговорення результатів перших двох місяців роботи ринку земель сільськогосподарського призначення. Також відбудеться презентація регулярного аналітично-інформаційного бюлетня «Огляд стану земельних відносин в Україні». Ключовим завданням бюлетня є регулярний аналітичний супровід запуску ринку земель сільгосппризначення та земельних відносин в Україні із фокусом на окремі важливі теми в кожному випуску Огляду, та на базі Моніторингу земельних відносин України.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні близько 4,5 тис. нотаріусів отримали доступ до Держземкадастру - Мірошниченко

В Україні немає проблем із наданням доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру; майже всі нотаріуси, які висловили бажання, а це близько 4,5 тис., отримали доступ до системи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції "Два місяці ринку землі - перші результати" розповів перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.

“Сьогодні десь 4,5 тис. нотаріусів отримали доступ до Державного земельного кадастру. Проблеми немає, практично всі, хто висловив бажання отримали доступ. І зараз цей процес продовжується, тільки менш динамічно, зараз (номатріуси - ред.) продовжують отримувати доступ до Державного земельного кадастру”, - заявив Мірошниченко.

Він зазначив, що проблеми підключення нотаріусів в перші дня відкриття ринку виникли через те, що нотаріуси не підготувалися до події заздалегідь.

“До 1 липня 2021 року лише близько 800 нотаріусів із загальної кількості 6,5 тис. мали доступ до Державного земельного кадастру. Але, починаючи з 1 липня, близько тисячі заявок на день про підключення надходило до кадастру. Ми знали, що так станеться, було розроблено спрощений електронний порядок подачі заявок на підключення до земельного кадастру, залучені додаткові ресурси наших працівників. Практично протягом доби ця досить велика кількість заявок закривалася”, - пояснив керівник відомства.

За його словами, щоб запрацював закон про ринок сільськогосподарської землі, було вчасно ухвалено всі підзаконні акти, в тому числі і постанову Кабміну про порядок дій нотаріусів. Нині Держгеокадастр забезпечує нотаріусів відповідним інструментом для перевірки кількості землі у власності осіб, що до них звертаються.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

З моменту відкриття ринку сільгоспземлі, станом на 30 серпня, в Україні зареєстровано 10 683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тис. гектарів змінили власників.

Мінагрополітики розробляє автоматизовану систему оцінювання стану земельного ринку

В Україні діятиме автоматичний інструмент моніторингу земельних відносин.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Два місяці ринку землі - перші результати. Презентація регулярного інформаційно-аналітичного бюлетеня "Огляд стану земельних відносин в Україні" повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

За словами посадовця, фахівці вже працюють над необхідним програмним забезпеченням. Підготовлено проєкт постанови про впровадження автоматизованої системи, який найближчим часом передадуть на розгляд Кабінету Міністрів.

"А доки такої системи немає, ми, розуміючи актуальність і важливість “земельного” питання для суспільства, ініціюємо підготовку разом з аналітиками Київської школи економіки щомісячних інформаційно-аналітичних бюлетенів — з оглядом земельних відносин", - сказав Дзьоба.

За його словами, це потрібно для того, щоб суспільство було добре поінформоване як працює ринок, які його тенденції й нюанси і щоб вчасно реагувати на можливі проблемні питання.

Інший учасник пресконференції - доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів'євський — зазначив, що поміж технічних проблем, які належить розв’язати до впровадження системи автоматичного моніторингу, - необхідно забезпечити внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно всієї інформації про ціни купівлі-продажу землі.

“Зараз в реєстрі зафіксовано цінові параметри лише приблизно 54% земельних угод. Звідси проблеми із систематизацією при аналізі даних. Це ускладнює статистичну роботу - тим більше, автоматизовану роботу, яка потрібна для повноцінного і швидкого моніторингу земельних відносин”, - сказав Нів’євський.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Мінагрополітики, з 1 липня, відколи запрацював ринок сільгоспземлі, в Україні зареєстровано 10683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тисячі гектарів змінили власників.

Після запуску ринку землі уже 23 тис. га змінили власників - Мінагрополітики

З 1 липня, відколи запрацював ринок сільгоспземлі, в Україні зареєстровано 10683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тисячі гектарів змінили власників.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Два місяці ринку землі - перші результати. Презентація регулярного інформаційно-аналітичного бюлетеня "Огляд стану земельних відносин в Україні" повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Він констатував тенденцію до збільшення кількості земельних угод та площі продажу ділянок. Адже станом на кінець липня було продано лише приблизно 6,5 тисяч гектарів.

“Тепер же щодня реєструється у середньому по 200 угод. Середній розмір земельної ділянки — приблизно 2 гектари, що відповідає середньому розміру земельного паю в Україні”, - констатував Дзьоба.

Найбільше угод (понад 1000), за даними заступника керівника Мінагрополітики, укладено у Полтавській області, де змінили власників майже 2700 гектарів. На другому місці Харківщина — 684 угоди (2 616 га). На третьому — Кіровоградська область, 555 угод (2074 га).

“Це відповідає попереднім прогнозам. Адже ці регіони є лідерами аграрного ринку. Також аналіз свідчить, що поміж нових власників — приблизно 4400 унікальних покупців. Левова частка угод (до 99%) укладаються фізичними особами. Проте не забуваймо, що можливість купувати землю мають і юридичні особи. Але це не стосується так званої “підмораторної” землі (земель сільгосппризначення)”, - пояснив Дзьоба.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тисяч гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-