Кримські татари: національна меншина у власній країні

Кримські татари: національна меншина у власній країні

Укрінформ
18 серпня, 11.00 - круглий стіл на тему: “Кримські татари: національна меншина у власній країні” 

Організатор: щотижневик “Міжнародний кур’єр”.

Учасники: Вінфрід Шнайдер-Детерс - німецький публіцист-україніст, автор книги “Українські доленосні роки 2013-2019”; Рефат Чубаров - Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Сергій Власов - доктор політології, німецькознавець.

Коротко. Під час заходу буде розглянуто міжнародно-правові аспекти російської анексії Криму, що стала фактично кінцем системи європейської безпеки. Згідно з дослідженнями автора книги “Українські доленосні роки 2013-2019” Вінфріда Шнайдера-Детерса приєднання Криму до Росії було агресією, кримінальним злочином за статтею 5, параграф 1, Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Чубаров: Кримська платформа повинна змусити Росію повернутися в межі міжнародного права

Кримська платформа повинна змусити Росію повернутися в межі міжнародного права і відновити державний суверенітет України над Кримом.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Росії здається, що вона змусить світ забути про те, що вони брутально захопили Крим. Тому Кримська платформа спрямована на те, щоб світ трохи прокинувся. Ми створюємо майданчик, на якому з усіма своїми партнерами будемо шукати шляхи деокупації Криму і відновлення державного суверенітету України над Кримом", - сказав Чубаров.

За його словами, Україна намагалася максимально тримати в порядку денному питання окупованого Криму, "але і Росія не стояла мовчки, а намагалася змусити світ змиритися із захопленням Криму".

"Вона уникає будь-якої дискусії, якщо йдеться про Крим, а якщо хтось наполягає, ультимативно йде від теми", - зазначив голова Меджлісу.

Як підкреслив Чубаров, Україна не може одна "і генерувати ідеї, і пропонувати шляхи деокупації, і потім намагатися їх сама реалізувати".

"Ми повинні все це робити разом. Я приведу недавній приклад з англійським есмінцем у Чорному морі, коли він дуже чітко дотримувався міжнародних морських правил. Це все, що він робив - дотримувався лінії, встановленої міжнародним правом, але росіяни були в шоці" - нагадав Чубаров.

Однак, вважає він, одним таким випадком ситуацію не виправити.

"Ми повинні подякувати англійцям, але після цього сказати самим собі, що в кожній сфері і в кожному напрямку ми повинні поводитися чесно, не лицемірно ... Кримська платформа повинна мобілізувати світ на чесність", - вважає політик.

На його думку, сьогодні в Західній Європі немає лідерів, які б не розуміли рівня російської загрози, що нависає не лише над Україною, а й над їх народами і країнами, "але їм не вистачає волі, щоб на цьому етапі змусити Росію повернутися в межі міжнародного права".

Тим часом, вважає глава Меджлісу, відсутність волі "може стати причиною нової світової війни".

"Я не перебільшую. Я історик і знаю, що можна нескінченно звинувачувати 3-й рейх, Гітлера і нацистів, і це буде правдою, але можна і потрібно говорити і про багато інших чинників, які розв'язали руки Гітлеру. Сьогодні відсутність волі правителів розв'язує руки Путіну, я тут бачу пряму аналогію", - підкреслив Чубаров.

Однак, резюмував він, "Кримська платформа повинна послужити уникненню такої загрози, і, можливо, у нас вийде".

Як повідомляв Укрінформ, відкриття саміту Кримської платформи відбудеться в Києві 23 серпня.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-