Побиття журналістів у Дніпрі: випадковість чи тенденція

Побиття журналістів у Дніпрі: випадковість чи тенденція

Укрінформ
15 липня, 12:30 - пресконференція  на тему: «Побиття журналістів у Дніпрі: випадковість чи тенденція»

Організатор: ПП ТРК «Регіон» (телеканал Д1)

Учасники: Микола Павленко - директор ТРК “Регіон” (Телеканал Д1), заслужений журналіст України; Ліна Зеленська — модератор, керівник творчого об'єднання аналітичних програм телеканалу Д1; Галина  Булавка - директор ТРК “Нова” (Телеканал ОТВ); Наталія Самохвалова - заступник директора інформаційного бюро “Репортер”.

Коротко.  2 липня під час виконання своїх професійних обов’язків був жорстоко побитий працівник телеканалу Д1. Журналіст-оператор Сергій Файзулін знімав процес демонтажу рекламних конструкцій на проспекті Пушкіна у Дніпрі. Постраждали також журналісти телеканалу ОТВ, інформаційного бюро “Репортер”. На них напали працівники “Муніципальної варти”, застосувавши грубу фізичну силу.

П’ятьом учасникам конфлікту вручено повідомлення про підозру ч.3 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство) та обрано запобіжний захід. Також до поліції надійшла заява про протиправні дії відносно представників ЗМІ. За цим фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

4 липня Бабушкінським районним судом міста Дніпра обрано запобіжні заходи для затриманих та підозрюваних у побитті журналістів 2 липня. Серед них троє охоронців комунального підприємства “Муніципальна варта”, яке підпорядковується безпосередньо керівництву міськради Дніпра.

Ми сподіваємося, що ця подія не залишиться поза увагою державних, місцевих органів влади, правоохоронних структур, які здійснять об’єктивне та неупереджене розслідування цих подій, а також дадуть оцінку законності таких структур, як “Муніципальна варта”.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали: 

Журналісти Дніпра закликають провести об'єктивне й неупереджене розслідування побиття їхніх колег

Журналісти Дніпра закликають правоохоронні органи провести об'єктивне та неупереджене розслідування справи щодо побиття їхніх колег, яке сталося під час зйомок демонтажу рекламних конструкцій на вулицях Дніпра 2 липня.

Про це йшлося під час пресконференції на тему: «Побиття журналістів у Дніпрі: випадковість чи тенденція» в Укрінформі.

"Ми хочемо, щоб пройшло об'єктивне, неупереджене, глибоке розслідування, яке дасть користь не лише Дніпру, а дасть користь усій Україні. Щоб журналіст відчув себе безпечно на вулицях, площах, маленьких населених пунктах, і в мільйонниках. Щоб він відчував, що буде захищеним. Ми також хочемо, щоб відповідні органи і інституції розслідували сам факт муніципальних варт при міськрадах, законність видачі ліцензій, чи виконують вони умови цих ліцензій, а також дали оцінку їх діям під час цієї конфліктної ситуації, яка вилилась у грубе, жорстоке побиття журналістів, а також пошкодження високовартісного обладнання", - сказав директор ТРК “Регіон” Микола Павленко.

Він зазначив, що таке об'єктивне розслідування дасть журналістам можливість відчувати повагу суспільства до себе, а також відчувати себе у безпеці, виконуючи професійні обов'язки.

Павленко додав, що нині слідчі активно працюють, ведуться допити, розшукуються свідки та аналізуються відеоматеріали.

Заступник директора інформаційного бюро “Репортер” Наталія Самохвалова зазначила, що на сьогодні під вартою знаходяться лише п'ятеро осіб, яких обвинувачують у побитті журналістів. Але, за її словами, там було набагато більше людей, і все це зафіксовано на відео і ці докази є у правоохоронних органів.

"Ми вимагаємо втрутитись центральну владу, тому що є речі, які ми можемо зробити самі, а є речі, які нам можуть допомогти втілити лише центральні органи влади", - сказала Самохвалова.

Керівник творчого об'єднання аналітичних програм телеканалу Д1 Ліна Зеленська додала, що вже направлено звернення до впливових міжнародних організацій, які мають ті важелі впливу, що є дієвими на міжнародному рівні. За її словами, для того, щоб не понести іміджеві втрати на міжнародній арені, має бути чітка реакція на запити від таких організацій.

Раніше повідомлялося, що 2 липня у Дніпрі скоїли напад на журналістів. У п'ятницю ввечері знімальна група телеканалу ОТВ та оператор каналу D1 за редакційним завданням працювали на місці демонтажу білбордів. Там виникла сутичка між представниками власників рекламних конструкцій та людьми, які були одягнуті в одяг, схожий на форму муніципальної варти.

Рада з питань свободи слова і захисту журналістів при Президентові України висловила обурення фактом побиття операторів телеканалів D1 та ОТВ у Дніпрі й закликала Національну поліцію і Офіс генерального прокурора оперативно розслідувати інцидент, а місцеву владу - провести службове розслідування.  

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-