Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті

Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті

Укрінформ
12 липня,  13:30 презентація результатів соціологічного дослідження на тему: "Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті" 

Організатор: Український інститут майбутнього.

Учасники: Вадим Денисенко - виконавчий директор UIF; Олександр Шульга - доктор соціологічних наук.

Коротко. Український інститут майбутнього спільно з Нью Імідж Груп провели нове соціологічне дослідження щодо масштабів домашнього насильства в Україні. Під час заходу будуть обговорені ті речі, про які зазвичай бояться говорити. Проте мовчання приховує шокуючі цифри, які має знати кожен. Тож ви почуєте справжню кількість жертв домашнього насилля в Україні, причини та наслідки жорстокого поводження у сім'ях та багато чого іншого. 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід до зали тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Насильства в сім'ї зазнавали приблизно 1,5 млн українців - соціологічне дослідження

Приблизно 1,5 млн українців зазнавали насильства в сім'ї. Про це на презентації результатів соціологічного дослідження в Укрінформі розповів виконавчий директор UIF (Український інститут майбутнього) Вадим Денисенко.

“Станом на сьогодні приблизно 1,5 млн українців говорять про те, що особисто вони зазнають домашнього насильства. ...Ми маємо абсолютну цифру. "Так я сам/сама стикалися з домашнім насильством" - в цілому це 7% дорослих людей. Якщо ми вважаємо, що у нас приблизно 20 млн дорослого населення, ми можемо говорити , що 1,5 млн українців так чи інакше стикалися з домашнім насильством. І тут маємо колосальну відмінність між чоловіками і жінками: 3% чоловіків говорять , що вони зазнавали домашнього насильства в сім'ї, і 10%, тобто кожна десята жінка, говорять про те, що вони так чи інакше зазнавали домашнього насильства в сім'ї ”, - сказав Денисенко.

Загалом, згідно з результатами дослідження, 76% українців у цілому розуміють, що таке домашнє насильство, причому серед жінок це 80% проти 72% серед чоловіків.

На питання, в чому, на думку респондента, проявляється домашнє насильство, 79% назвали завдання тілесних ушкоджень (76% - чоловіки, 82% - жінки), 70% - погрози, психологічний тиск (65% - чоловіки, 74% - жінки), 66% - словесні образи, приниження неповнолітньої дитини (63% - чоловіки, 69% - жінки).

По 65% обох статей серед проявів домашнього насильства назвали побиття, тілесні ушкодження стосовно неповнолітньої дитини та погрози і психологічний тиск стосовно неповнолітньої дитини (60% - чоловіки, 68% - жінки).

64% до проявів домашнього насильства віднесли стусани, ляпаси, штовхання, щипання (60% - чоловіки, 68% - жінки), та 62% назвали ці прояви стосовно неповнолітньої дитини (58% - чоловіки, 66% - жінки).

Словесні образи як прояви домашнього насильства ідентифікували 58% опитаних (52% чоловіки, 63% жінки).

Також 58% назвали серед проявів домашнього насильства вчинення сексуальних дій, примушування до інтимних стосунків, при цьому так вважають 53% чоловіків і 61% жінок.

Окрім цього, серед проявів домашнього насильства 41% назвали заборону навчатися неповнолітній дитині (36% - чоловіки, 45% - жінки), позбавлення фінансової незалежності — 30% (25% - чоловіки, 35% - жінки), заборона навчатися — 28% (25% - чоловіки, 30% - жінки), примушування до праці — 27% (24% - чоловіки, 29% - жінки), заборона працювати — 24% (19% - чоловіки, 27% - жінки).

“В цілому три чверті українців розуміють, що таке домашнє насильство”, - сказав Денисенко.

При цьому, за його словами, в західних областях України рідше називали словесні образи, приниження щодо неповнолітніх проявами домашнього насильства — 53% проти 75% в інших регіонах. І в західних регіонах порівняно рідше з іншими регіонами називали такі прояви, як словесні образи, приниження та примушування до інтимних стосунків — 44% та 45% . Це значно нижче, ніж у цілому по інших регіонах України”, - сказав Денисенко.

Причинами домашнього насильства, згідно з результатами дослідження, респонденти назвали вживання алкоголю - 79% (75% - чоловіки, 83% - жінки), вживання наркотичних речовин — 68% (65% - чоловіки, 71% - жінки), фінансові негаразди — 44% (43% - чоловіки, 45% - жінки).

Також серед причин домашнього насильства респонденти виокремили мовчання постраждалих — 42% (35% - чоловіки, 49% - жінки), психологічну залежність від кривдника - 38% (32% - чоловіки, 43% - жінки), фінансову залежність від кривдника — 31% (26% - чоловіки, 35% - жінки), можливість уникнути покарання — 30% (26% - чоловіки, 35% - жінки), стрес на роботі — 28% ( 27% - чоловіки, 29% - жінки), традиції, стереотипи, звичність цього явища — 24% (21% - чоловіки, 27% - жінки).

Як зазначив Денисенко, по регіонах немає великої розбіжності серед відповідей респондентів щодо причин домашнього насильства. За його словами, алкоголь, наркотики в усіх регіонах України були названі серед основних причин.

Також у дослідженні респонденти оцінювали наскільки серйозною проблемою в Україні є домашнє насильство.

Серйозною проблемою, яка широко розповсюджена, домашнє насильство назвали 62% опитаних ( 51% - чоловіки, 71% - жінки).

27% опитаних вважають, що ця проблема заслуговує на увагу, є непоодинокі випадки домашнього насильства, серед них так вважають 32% чоловіків та 23% жінок.

5% опитаних вважають проблему домашнього насильства перебільшеною, серед них 8% чоловіків та 2% жінок.

При цьому лише 7% опитаних заявили, що самі безпосередньо стикалися з домашнім насильством (3% - чоловіки, 10% - жінки), 14% сказали так відносно своїх родичів (11% - чоловіки, 16% - жінки), 12% - відносно своїх друзів (10% - чоловіки, 14% - жінки), 10% - відносно своїх сусідів.

Показово, що 60% опитаних заявили, що їм невідомо про випадки насильства відносно друзів, родичів, друзів, сусідів чи знайомих, при цьому серед них 66% - чоловіки, 55% - жінки.

За словами Денисенка, люди старшого покоління частіше заявляють, що не знають про випадки домашнього насильства — 66%. Серед молодшого і середнього віку 55-56% говорять, що вони з цим стикаються.

Соціологічне дослідження "Домашнє насильство: 1,5 млн українців стали жертвами жорсткого поводження у побуті" було проведено Українським інститутом майбутнього спільно з Нью Імідж Груп в усіх областях України, з 18 по 28 червня 2021 року. Загалом методом face to face було опитано 2400 респондентів. Похибка не перевищує 2%. 

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-