Трудові мігранти в Польщі під час пандемії: презентація соціологічного дослідження

Трудові мігранти в Польщі під час пандемії: презентація соціологічного дослідження

Укрінформ
8 липня, 10:00 - презентація соціологічного дослідження «Трудові мігранти в Польщі під час пандемії»

Організатор: Компанія «EWL» (Польща).

Учасники: Станіслав Домбровський - операційний директор «EWL Україна»; Марцін Колодзєйчик - директор міжнародної рекрутації «EWL»; Марія Кузенко - керівник відділу легалізаціїї «EWL»; Анатолій Зимнін - PR-менеджер «EWL».

Коротко. Висновки отримані в результаті дослідження дозволять відповісти на важливі питання пов’язані з ситуацією працівників з України на польському ринку праці:

- З якими труднощами зустрілися українські трудові мігранти в Польщі під час пандемії коронавірусу?

- В яких країнах хотіли б працювати громадяни України?

- Що переконує громадян України до пошуку роботи на Заході під час епідемії?

- Які аргументи схилили б трудових мігрантів з України до повернення на Батьківщину?

- Яка частина трудових мігрантів планує вакцинуватися проти COVID-19 у Польщі?

Довідково. Соціологічне дослідження «Трудові мігранти в Польщі під час пандемії» було проведено у квітні-травні 2021 року компанією «EWL», Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром східноєвропейських студій Варшавського університету. Методом CAWI (англ. Computer Assisted Web Interview — комп’ютерна система опитування в мережі) було опитано 620 іноземців (переважно – громадян України), які приїхали на роботу до Польщі.

Детальніше за посиланням:  https://ewl.com.pl/raport-ewl-pracownik-zagraniczny-w-dobie-pandemii-iii-edycja-pdf/

Контактна особа: Анатолій Зимнін, PR-менеджер Компанії «EWL»

(E-mail:anatol.zymnin@ewl.com.pl; тел.: +48 535888815)

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Польща залишається найдоступнішим напрямком трудової міграції українців– дослідження

Ринок праці у Польщі залишається найдоступнішим для українців серед усіх країн Європи. Пандемія коронавірусу не відлякала трудових мігрантів з України, які масово залишилися в Польщі під час локдауну, зростає також відсоток тих, хто вперше приїхав на роботу до РП.

Про це йшлося під час презентації в четвер в Укрінформі результатів опитування «Іноземний працівник під час пандемії», проведеного у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 90% є українцями, передає кореспондент Укрінформу.

Як зауважив під час презентації PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін, іноземна трудова міграція до Польщі під час пандемії не зупинилася. Він підкреслив, що у перші тижні локдауну в Польщі спостерігався відтік заробітчан. Утім, вже через місяць, попри коронавірусні обмеження і закриття окремих галузей економіки країни, іноземці, насамперед українці, почали масово повертатися до Польщі.

Між тим, переважна більшість українців вирішила залишитися в Польщі під час пандемії, попри те, що подекуди мігранти змушені були змінити місце роботи.

Як підкреслив директор міжнародної рекрутації EWL Марцін Колодзєйчик, результати опитування засвідчили, що останнім часом ринок праці в Польщі стабілізувався і все менше людей змушені змінювати місце праці. Якщо торік у вересні 40% опитуваних декларували, що змушені були змінити місце праці, то у травні цього року таких було 22%. Він констатував, що українці вже адаптувалися до пандемічної ситуації в Польщі.

Колодзєйчик підкреслив, що більшість причин приїзду українців до Польщі є економічними. Серед них він назвав вищу зарплату, ніж в Україні, вищий рівень життя в Польщі, економічну ситуацію в Україні, а також те, що люди не могли знайти роботу в Україні. Водночас, дуже цікавою тенденцією він назвав те, що зріс процент осіб, які вперше приїхали на роботу до Польщі: з 28% у вересні до 44% у травні.

“Це свідчить про те, що Польща є країною першого вибору, найцікавішим, найпріоритетнішим і найдоступнішим місцем для трудових мігрантів”,- наголосив Колодзєйчик.

Керівник відділу легалізації EWL Марія Кузенко зазначила, що не в останню чергу на рішення заробітчан залишитися в Польщі вплинуло автоматичне продовження дозволів не перебування в Польщі. Понад 37% заробітчан, які на момент оголошення стану пандемії в РП (15 березня) перебували в Польщі, скористалися правом на автоматичне продовження дозвільних документів на перебування і роботу в Польщі до кінця пандемії коронавірусу.

Як наголошено під час презентації, понад 90% українців не шкодують, що прийняли рішення приїхати до Польщі під час пандемії. Натомість, близько 80% рекомендуватимуть співвітчизникам працевлаштовуватися в Польщі.

Операційний директор EWL Україна Станіслав Домбровський зауважив, що згідно з дослідженням понад третина українських мігрантів не збираються повертатися додому впродовж найближчого року. Для понад 70% опитаних чинниками, які можуть змусити заробітчан повернутися додому, є сімейні обставини, а для 35% - втрата місця роботи.

У Польщі на сьогодні може перебувати понад мільйон трудових мігрантів з України.  

Конкуренція між країнами Європи за трудових мігрантів з України зростатиме - експерти

З кожним роком конкуренція за трудового мігранта з України між країнами Європи зростатиме. Наразі Польща залишається найпривабливішим місцем для мігрантів з України завдяки ліберальному міграційному законодавству.

Про це йшлося під час презентації в четвер в Укрінформі результатів опитування «Іноземний працівник під час пандемії», проведеного у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 90% є українцями, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з дослідженням, з поступовим послабленням в Європі коронавірусних обмежень у Польщі зростає відсоток тих іноземців, які шукають для себе нові напрямки трудової міграції. Зокрема, від жовтня минулого року з 19% до 31% зросла кількість тих, хто шукає місце роботи в інших країнах.

За результатами опитування, найбільше трудові мігранти хотіли б поїхати працювати до Німеччини (51%), Чехії (26%), США (25%) та Канади (23%), або ж залишитися в Польщі (48%). До десятка найпопулярніших напрямків міграції увійшли також скандинавські країни, такі як Норвегія (21%), Швеція чи Фінляндія (17%). При цьому, Фінляндія лише з’явилася на ринку працевлаштування, але завдяки політиці уряду вже стала одним з важливих напрямків для трудових мігрантів.

Як підкреслив під час презентації PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін, “розмороження” економік країн Заходу сприяє тому, що багато українців шукають нові місця праці.

“Якщо Польща хоче, щоб більшість працівників з України залишилися у країні, то має пристосовуватися до реалій, що змінюються, адже боротьба за українського працівника серед країн Європи тільки розпочинається”, - наголосив Зимнін.

За його словами, Польщі важко конкурувати з розвиненими країнами Заходу за рівнем зарплати, але може конкурувати ліберальним міграційним законодавством для іноземців, який Польща першою з країн ЄС запровадила понад 10 років тому. Він також зауважив, що позитивними факторами для Польщі є низький рівень безробіття, а також широкий ринок праці, де є багато вільних місць роботи для українців. Зимнін зауважив, що ще п’ять років тому іноземці на польському ринку праці становили 1-2%, а зараз ця цифра зросла до 6-7%. Тим не менше, Польща усе ще відстає у цьому компоненті від розвинутих країн Заходу, де частка іноземних трудових мігрантів становить понад 12%.

Операційний директор EWL Україна Станіслав Домбровський також наголосив, що конкуренція за трудову міграцію з України збільшується. Він констатував, що Польщі усе ще складно конкурувати за рівнем зарплат з розвиненими країнами західної Європи. Утім, за останні 10 років Польща, наприклад, випередила Чехію за рівнем мінімальної зарплати.

Як підкреслювалось, ще в 2018 році більшість трудових мігрантів з України працювали в Польщі за мінімальну зарплатню, але вже в 2019 році цей відсоток значно зменшився.

“Зараз на мінімальну зарплатню в Польщі вже складно знайти працівників з України”, - констатував Зимнін.

Він додав: щороку в Польщі зростає мінімальна погодинна оплата праці. За планами уряду Польщі, наступного року вона знову зросте на 7-8%.

“Тому, якщо Польща ще не наздоганяє країни Заходу, то вона все ж впевнено женеться за ними”, - наголосив Зимнін.

У свою чергу Домбровський зауважив, що за останні два роки, попри пандемію, середня зарплата іноземця в Польщі зросла на 20%. Він повідомив, що в 2019 році українець у Польщі заробляв, у середньому, 700-800 доларів, а нині його зарплата зросла до 900-1000 доларів у перерахунку з польської національної валюти.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-