Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку

Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку

Укрінформ
18 червня, 11.30 відбудеться спільний круглий стіл Українського інституту безпекових досліджень та Державної інноваційної фінансово-кредитної установи  

Організатори: Державна інноваційна фінансово-кредитна установа (ДІФКУ) та Український інститут безпекових досліджень (УІБД).

Учасники: Роман Бондар - перший заступник генерального директора ДК «Укроборонпром»; Олександр Кондратюк - в.о. голови Правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ); Артем В’юнник - директор НВП «Атлон Авіа»; Сергій  Згурець - директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express; Валентин Бадрак - директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Валерій Іващенко - перший заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України; Олександр Немчин - керівник Компанії «Інвестаційна технологічна група»; Владислав Бельбас - генеральний директор Конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка»; Дмитро Грищак - заступник директора Департаменту Мінстратегпром.

Запрошені: Михайло Згуровський - ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», академік Національної академії наук України; Вадим Ноздря - генеральний директор Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт"; Ігор Чепков - начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України, генерал; Олександр Пащенко - генеральний директор Держпідприємства «Завод 410 ЦА».

Питання до обговорення:

- Підбиття підсумків виставки «Зброя і Безпека-21». Огляд найбільш перспективних технологій оборонного та подвійного призначення, а також можливостей їх розвитку.

- Перспективи створення в Україні Агентства з розвитку передових технологій оборонного та подвійного призначення.

- Пріоритетні напрями переозброєння сил оборони. Можливості формування та реалізації державних цільових програм з розвитку передових технологій оборонного та подвійного призначення (зокрема, ракетної, програми автоматизації та роботизації).

- Необхідність концентрації зусиль в державі. Роль профільного міністерства у частині інтеграції для створення сучасних систем озброєння

- Чи критичний імпорт в інтересах ЗСУ. Сприйняття політики переозброєння сил оборони всередині ОПК України.

Акредитація представників ЗМІ: аnna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Україна має збільшувати фінансування сфери оборонних технологій — експерт

Україні необхідно збільшити фінансування сфери розробки оборонних технологій.

Таку думку начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ, генерал Ігор Чепков висловив на засіданні круглого столу, організованого в Укрінформі Українським інститутом безпекових досліджень та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою.

“Сьогодні завдання стоїть у тому, щоб збільшити фінансування за важливими напрямами досліджень, особливо в оборонно-промисловій сфері, у створення зразків техніки”, - сказав Чепков.

Він нагадав, що вже кілька років наша держава змушена захищати свою територію, але за цей час пишатися суттєвим оновленням озброєння немає підстав. Водночас у РФ озброєння оновили на 70%.

“Ми сім років намагаємося зробити суттєвий прорив за цим напрямок, але результат не дуже нас тішить. Тому головне питання — збільшення видатків саме на технічне оснащення Збройних сил. Якщо швидко приймемо це рішення, тоді й швидко отримаємо відповідний результат”, - наголосив Чепков.

Начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ не радить розраховувати тільки на те, що створення Агентства оборонних технологій здатне розв'язувати усі проблеми, пов'язані із цією сферою, адже відсутність належного фінансування може негативно впливати на ситуацію. “Треба знайти той механізм, який дозволить нам активізувати цю інноваційну роботу”, - наголосив він.

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)Валентин Бадрак також вважає, що нині на переозброєння витрачається недостатньо коштів.

“Менше мільярда гривень на переозброєнні йде, це мізер. Це у три-чорити рази менше, ніж у сусідній Польщі. Тому розраховувати на те, що Міністерство оборони усім надасть можливість розвивати технології було б ілюзією”, - сказав він.

Експерт підтримав позицію, яку раніше висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, про те, що потрібно вивести в окремий напрямок кілька програм державних програм, які б не залежали від держоборонзамовлення, зокрема, ракетну, а також програму автоматизації та роботизації.

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявляв, що в Україні у 2021 році планують створити Агентство оборонних технологій, прообразом для створення якого є американська DARPA. Цей органі буде сприяти створенню перспективних зразків збройної військової техніки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-