Судові рішення і судова практика щодо блокування інтернет-ресурсів

Судові рішення і судова практика щодо блокування інтернет-ресурсів

Укрінформ
2 червня, 10:30 пресконференція на тему: «Судові рішення і судова практика щодо блокування інтернет-ресурсів»

Організатор: Інтернет Асоціація України (ІнАУ).

Учасники: Максим Тульєв - голова Комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова; Іван Пєтухов - голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті; Денис Мацкевич - адвокат Адвокатського Бюро «ДЕНИСА МАЦКЕВИЧА»; Богдан Пошва - суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України.

Модератор: Анатолій Пятніков - голова Правління ІнАУ.

Питання для обговорення:

Чому більшість судових ухвал про блокування інтернет-ресурсів суперечать праву і здоровому глузду.

Чому апеляційні суди не завжди скасовують безглузді судові рішення першої інстанції.

Касаційні скарги і звернення до Європейського суду з прав людини як шлях до скасування неправосудних рішень і відновлення законних прав громадян і провайдерів.

Аналіз вітчизняної законотворчої практики щодо блокування: українське суспільство відкидає обмеження своїх конституційних прав.

Запитання до спікерів надсилати на е-mail: dir@inau

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Рішення судів про блокування сайтів переважно неефективні і неможливі до виконання - ІнАУ

Більшість судових рішень про блокування інтернет-ресурсів суперечать праву, неефективні і неможливі до виконання фактично.

Про це заявили представники Інтернет Асоціації України (ІнАУ) на пресконференції в Укрінформі.

Як заявив голова Комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв, будь-яке блокування в Інтернеті з технічної точки зору є неефективним, завдає шкоди іншим ресурсам і ускладнює розслідування злочинів.

«Будь-яке блокування в Інтернеті на рівні операторів не ефективне, тому що засоби обходу цього блокування доступні навіть дітям, і нічого з цим поробити не можна. Засоби блокування також ускладнюють розслідування злочинів, так як підміняються IP-адреси та інша технічна інформація, а саме так працюють засоби обходу. Крім того, сама по собі цензура в Інтернеті за списками блокування зачіпає інші ресурси, які формально не підпадають під блокування», - зазначив Тульєв.

При цьому, на його думку, судові рішення про заборону діяльності окремих сайтів "суперечать здоровому глузду".

Водночас адвокат Денис Мацкевич вважає судові рішення про арешт майнових прав та заборону доступу до сайтів з точки зору права необгрунтованими і неможливими до виконання.

«Зобов'язують здійснити цю заборону провайдера, який фактично надає доступ в Інтернет і, не маючи чіткої IP-адреси, не може лише за назвою сайту блокувати доступ до нього. Таким чином, провайдер не має технічної можливості виконати це рішення суду. Крім того, накласти арешт можна тільки на речі матеріального світу, а інтелектуальні права не входять до цього переліку», - наголосив Мацкевич.

При цьому він зазначив, що суд вищої інстанції, як правило, не враховує, що таке судове рішення фактично неможливо виконати, і залишає чинним рішення суду першої інстанції.

Учасники пресконференції також висловлювали думку, що блокування окремих інтернет-ресурсів завдає шкоди іміджу країни.

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) створена в 2000 році з метою консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін у розвитку Інтернету в Україні, надаючи консультаційну та юридичну підтримку і забезпечуючи діалог з державними органами.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-