Презентація національного тесту на цифрову грамотність для вчителів

Презентація національного тесту на цифрову грамотність для вчителів

Укрінформ
20 травня, 9:00 - брифінг на тему: “Презентація національного тесту на цифрову грамотність для вчителів” 

Організатор: Міністерство цифрової трансформації України.

Учасники: Валерія Іонан - заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції; Роксолана Швадчак - т.в.о. генерального директора директорату цифрової трансформації Міністерства освіти та науки України; Сергій Горбачов - освітній омбудсмен.

Коротко. Під час заходу в онлайн-форматі буде презентовано національний тест на цифрову грамотність для вчителів, який Міністерство цифрової трансформації України запустить на порталі Дія.Цифрова освіта.

Довідково. Цифрограм для вчителів розроблений експертами Академії цифрового розвитку на основі рамки професійних компетенцій для вчителів, розробленої експертами на виконання Наказу МОН України №38 від 15 січня 2019 року. Цифрограм для вчителів, на відміну від цифрограмів для громадян, матиме максимальний бал в 63 бали та містить 21 професійну цифрову компетенцію і 5 сфер:

-учитель‌ ‌у‌ ‌цифровому‌ ‌суспільстві‌;

- професійний розвиток;

- використання та аналіз цифрових ресурсів;

- навчання та оцінювання учнів;

- розвиток цифрової компетентності учнів.

Національний тест на цифрову грамотність втілений за підтримки проєкту «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Платформа Дія.Цифрова освіта розроблена за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва й реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Мінцифри запустило тест на цифрову грамотність для вчителів

Міністерство цифрової трансформації запустило національний тест на цифрову грамотність для вчителів. Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

"В рамках національного проєкту "Дія. Цифрова освіта" ми допомагаємо вчителям вдосконалити цифрові навички. Саме тому на порталі "Дія. Цифрова освіта" ми запускаємо національний тест на цифрову грамотність - Цифрограм для вчителів, щоб кожний учитель міг зрозуміти, на якому рівні цифрової грамотності він знаходиться", - сказала Іонан.

Вона додала, що завдяки тесту вчителі зможуть побачити прогалини у своїх цифрових компетентностях. Тест розроблений експертами Академії цифрового розвитку на основі рамки професійних компетенцій для вчителів, яку розробили експерти на виконання наказу Міністерства освіти та науки від 15 січня 2019 року.

Цифрограм для вчителів оцінює 21 професійну цифрову компетенцію, що згруповані у п'ять основних сфер: "Вчитель у цифровому суспільстві", "Професійний розвиток", "Використання та аналіз цифрових ресурсів", "Навчання та оцінювання учнів" та "Розвиток цифрової компетентності учня". Після проходження тесту вчителі отримають відповідний сертифікат і незалежно від результатів зможуть підвищити рівень цифрової грамотності, переглянувши освітні серіали для вчителів на порталі "Дія.Цифрова освіта".

Як повідомляв Укрінформ, Мінцифри 13 травня запустило оновлений національний тест на цифрову грамотність для всіх громадян - Цифрограм 2.0. Крім цього, міністерство анонсувало запуск трьох тестів на цифрову грамотність, розрахованих на спеціалістів конкретних професій: вчителів, лікарів і держслужбовців.

Міністерство цифрової трансформації має намір до 2024 року підвищити цифрову грамотність шести мільйонів українців. Для цього у 2020 році воно запустило портал «Дія.Цифрова освіта», на якому у форматі серіалів доступні різноманітні курси, які навчають цифровим навичкам у різних сферах життя. Наразі на порталі доступні до перегляду понад 50 серіалів.

У листопаді 2020 року Мінцифри запустило національний тест на цифрову грамотність українців - Цифрограм. Тестування передбачає перевірку базових знань та навичок із цифрової грамотності в 6 сферах.

В МОН розраховують забезпечити вчителів ноутбуками вже з наступного навчального року

Міністерство освіти та науки (МОН) розраховує, що вже з наступного навчального року вчителі будуть забезпечені ноутбуками. На їх закупівлю виділять 980 млн грн.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповіла т.в.о. генерального директора директорату цифрової трансформації МОН Роксолана Швадчак.

“Цього року ми виділили з бюджету 980 млн грн на закупівлю ноутбуків для вчителів, сподіваємося, що тендерні процедури пройдуть швидко і вже в наступному навчальному році нові ноутбуки поїдуть у школи до вчителів”, - сказала Швадчак.

Вона додала, що Мінцифри, МОН зараз працюють над розвитком цифрових компетентностей вчителів, та нагадала, що в реформі "Нова українська школа" серед основних компетентностей, якими мають володіти вчитель і, відповідно, учень, — інформаційно-цифрова компетентність.

"На реалізацію цієї реформи вже розроблено професійні стандарти вчителів та працівників закладів освіти, де вказана цифрова компетентність і те, що вимагається від вчителів", - зауважила Швадчак.

Вона зазначила, що поки МОН не проводило досліджень, наскільки вчителі володіють цифровими навичками, оскільки для їх проведення спочатку необхідно забезпечити вчителям можливість отримати ці навички.

Посадовець нагадала, що МОН працює над розробкою програм підвищення кваліфікації вчителів, серед точкових ініціатив міністерства в цій галузі, що вже реалізовані, — навчання для вчителів, вони були проведені спільно з Google, їх пройшли близько 15 тисяч освітян; навчання спільно з Micrоsoft пройшли 3 тисячі вчителів. Також на відкритих порталах Ed Era та Дія.Цифрова освіта є курси підвищення кваліфікації для освітян саме з цифрових навичок.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство цифрової трансформації та МОН запустили національний тест на цифрову грамотність для вчителів "Цифрограм". Він оцінює 21 професійну цифрову компетенцію, що згруповані у п'ять основних сфер: "Вчитель у цифровому суспільстві", "Професійний розвиток", "Використання та аналіз цифрових ресурсів", "Навчання та оцінювання учнів" та "Розвиток цифрової компетентності учня". Після проходження тесту вчителі отримають відповідний сертифікат і незалежно від результатів зможуть підвищити рівень цифрової грамотності, переглянувши освітні серіали для вчителів на порталі "Дія.Цифрова освіта".

Цифрові сервіси спрощують роботу вчителів, і це є головним мотивом для їх опанування - освітній омбудсмен

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що цифрові сервіси спрощують роботу вчителів, і це є головним мотивом для їх опанування.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі, присвяченій запуску національного тесту на цифрову грамотність для вчителів "Цифрограм".

“Коли ми опинилися в ситуації, за якої вчитель часто відірваний через дистанційне навчання від дітей… багато хто став опановувати (цифрові навички - ред.), скажімо відверто, не від гарного життя. Але відбулося своєрідне накопичення позитивних сенсів, бо коли люди це не використовували, то вони і не розуміли, яка з нього користь. Коли ми повернемося до звичного формату навчання, а це буде обов'язково, багато вчителів, які відчули смак до використання технологій, бо воно дає можливість ставити індивідуальні завдання, спілкуватися з дітьми, вести облік навчальних досягнень, це буде мотивувати. Це спрощує роботу вчителя, полегшує її. Треба, звичайно, докластися до того, щоб навчитися, але потім це дуже гарно працює, і це є головним мотивом для вчителів”, - сказав Горбачов.

Освітній омбудсмен наголосив, що найголовніше право здобувачів освіту - це право на якісну освіту.

“Коли використовуються більш досконалі методи навчання, коли вибудовуються гнучкі індивідуальні освітні технології (а всі ці освітні платформи дають можливість це робити), то це якісно підтримує і підвищує рівень дотримання права на якісну освіту, яке є у наших здобувачів освіти - учнів, студентів, курсантів”, - зазначив Горбачов.

В той же час, за його словами, цифрові сервіси надають вчителям можливість на зручне, ефективне підвищення кваліфікації, отримання більш ефективних інструментів для роботи.

Як повідомляв Укрінформ, Мінцифри 13 травня запустило оновлений національний тест на цифрову грамотність для всіх громадян - Цифрограм 2.0. Крім цього, відомство також анонсувало запуск трьох тестів на цифрову грамотність, розрахованих на спеціалістів конкретних професій: вчителів, лікарів та держслужбовців.

Міністерство цифрової трансформації має намір до 2024 року підвищити цифрову грамотність шести мільйонів українців. Для цього у 2020 році відомство запустило портал «Дія.Цифрова освіта», на якому у форматі серіалів доступні різноманітні курси, які навчають цифровим навичкам в різних сферах життя. 

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-