Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та роботи лікарень під час пандемії

Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та роботи лікарень під час пандемії

Укрінформ
11 травня, 11:00 - пресконференція на тему: «Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та роботи лікарень під час пандемії»

Учасники: Наталія Виноград - епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія»; Дарія Сімчук - лікарка реанімаційного відділення другої міської лікарні Житомира, співзасновниця освітньої платформи PROGRESS.

Коротко. Метою заходу є інформування українців про ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні та запобігання поширенню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 19:00 10.05.2021 на е-mail: danilova95tania@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Перевірку на антитіла після вакцинації від COVID-19 робити не потрібно - лікар

Перевірку на антитіла після вакцинації від COVID-19 робити не потрібно. Про це на пресконференції, організованій Укрінформом, розповіла лікарка реанімаційного відділення другої міської лікарні Житомира, співзасновниця освітньої платформи PROGRESS Дарія Симчук.

"CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США - ред.) дав рекомендації щодо перевірки антитіл (до COVID-19 - ред.) Взагалі не рекомендується тестуватися на антитіла після вакцинації. І це пов'язано з тим, що тест-системи, які виявляють ці антитіла, виявляють антитіла до різних структурних елементів (вірусу - ред.). ...Рутинно цього робити не рекомендовано, бо згідно з дослідженнями, вакцина працює, антитіла виробляються, є захист", - розповіла Симчук.

Як повідомлялося, вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Станом на 10 травня В Україні першу дозу вакцини від COVID-19 отримали 865 588 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 695 осіб.

Пацієнти з COVID-19 перебувають у відділеннях інтенсивної терапії довше - лікарка

Термін перебування пацієнтів з COVID-19 у відділеннях інтенсивної терапії став довшим, ніж восени. Про це на пресконференції, організованій Укрінформом, розповіла лікарка реанімаційного відділення 2-ї міської лікарні Житомира, співзасновниця освітньої платформи PROGRESS Дарія Симчук.

“Що змінилося, як на мій особистий досвід, то пацієнти зараз довше, можна сказати, “зависають” у відділеннях інтенсивної терапії, більше часу їм потрібно для проведення терапії CPAP (метод штучної вентиляції легень - ред.), щоб їх виписати. Буває так, що пролікуєш пацієнта, начебто він стає більш-менш стабільним, виписуєш його в загальне відділення, а вже через кілька днів він знову стає важчим і повертається (у відділення реанімації — ред.). Можливо, так, пацієнтів і стало менше, але загальна тривалість їх перебування у стаціонарі і зайнятість одним пацієнтом ліжка стала довше. Це те, що бачу зараз і порівнюю клінічну картину, яку бачу зараз, із тим, що було восени”, - розповіла лікарка.

Стосовно ускладнень, які трапляються внаслідок захворювання на COVID-19, Симчук зазначила, що, як і раніше, у пацієнтів, які мають коронавірусну хворобу, підвищується ризик виникнення тромбозів. Також ускладнюються хронічні захворювання — серцево-судинної системи, цукровий діабет. Окрім цього, за спостереженнями лікарки, пацієнти важко переносять хворобу як фізично, так і морально, психологічно.

Втім, як зазначила Симчук, через зменшення рівня захворюваності, покращення епідеміологічної ситуації, в лікарні, де вона працює, вже почали відкривати відділення, які раніше були перепрофільовані для лікування пацієнтів з COVID-19.

“У нас уже знову відкрилися “чисті” відділення хірургії, травматології, гнійної хірургії, віддані назад для лікування пацієнтам, які не хворі на COVID-19”, - сказала Дарія Симчук.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства охорони здоров'я, за минулий тиждень в Україні кількість госпіталізацій зменшилася майже на 5 тисяч порівняно з позаминулим тижнем. Також зафіксовано на 20 тисяч менше нових випадків захворювання на COVID-19, ніж на позаминулому тижні.

В Україні минулої доби зафіксовано 2208 випадків зараження коронавірусом. За весь час пандемії в Україні захворіли на COVID-19 2 124 535 осіб, з них 46 631 людина померла, одужали 1 777 370 осіб.

Імовірність зараження грибковою інфекцією після COVID-19 залежить від середовища - епідеміолог

Імовірність зараження мукормікозом (так званим чорним грибком) після перенесеного коронавірусного захворювання залежить від середовища.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград.

"Раніше для наших пацієнтів не йшлося про цю патологію, хоча вони також були на глюкокортикоїдах, отримували таку ж достатньо інтенсивну терапію. Тобто, тут стоїть питання не лише в терапії, яка була проведена для пацієнта, а й, очевидно, в контамінації (зараження - ред.) довкілля цими грибами", - сказала Виноград.

Вона зауважила, що наразі немає достовірних наукових публікацій, які би могли дати характеристику ситуації із зараженням "чорним грибком". Саме захворювання відоме давно і вивчалося у пацієнтів із пригніченою імунною системою. "Збудник є сапронозом, як ми називаємо таку групу, коли довкілля (переважно грунт або гниючі субстанції - трава, листя, яке перегниває) є найкращим місцем, де будуть нагромаджуватися ці гриби", - прокоментувала Виноград.

За її словами, такий збудник може поширюватися аерозольно чи при травмуванні під час польових робіт. Існує три форми мукормікозу: риноцеребральна (вражає носові пазухи та головний мозок), легенева та гастроінтестинальна (вражає шлунково-кишковий тракт).

"У нас дуже хороша кліматична зона, у нас немає такої контамінації", - додала епідеміолог.

Вона також зауважила, що тип грибка, який може вражати людину, залежить від типу грунту, в якому він оселяється.

За словами Виноград, основною причиною смертей унаслідок грибкових інфекцій є токсини, які продукує грибок.

Як повідомлялося, в Індії зафіксували низку випадків зараження мукормікозом у людей, які перехворіли на COVID-19.

Лікарі вважають, що мукормікоз, смертність від якого становить 50%, може бути викликаний ліками, які застосовують для лікування COVID-19. Ці препарати зменшують запалення легень, але водночас пригнічують імунну систему та підвищують рівень цукру у крові

Мукормікоз - рідкісна інфекція, викликана цвілевими грибами, які зазвичай зустрічаються у ґрунті, рослинах, гної та фруктах і овочах, що гниють. Грибок уражає носові пазухи, мозок і легені та може бути небезпечним для життя хворих на діабет або людей з ослабленим імунітетом, зокрема з ВІЛ/СНІДом чи онкозахворюванням.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-