Презентація результатів моніторингу мови ворожнечі проти ромів

Презентація результатів моніторингу мови ворожнечі проти ромів

Укрінформ
9 березня, 11:00 - пресконференція присвячена обговоренню результатів моніторингу мови ворожнечі та механізмів взаємодії і превентивних заходів для протидії цьому явищу 

Організатор: Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд «Чіріклі».

 Учасники: Юліан Кондур – проектний координатор МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі»; Зола Кондур - керівниця проекту Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні»; Роман Зіменко - координатор моніторингу мови ворожнечі; Тухан Едієв - представник Freedom House Україна; Єлизавета Сокуренко – журналістка, представниця Центру прав людини ZMINA; Ліна Кущ – перший секретар Національної спілки журналістів України; Сергій Пономарьов - менеджер ромської програми Міжнародного фонду «Відродження»; Ірина Залялова - представниця Управління дотримання прав людини Національної поліції України; Вікторія Парубок - представниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Довідково. PECAO – міжнародний проєкт протидії мови ворожнечі щодо ромів на території Європи. 

В Україні цей проект впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» разом з міжнародною організацією ERGO Network за фінансової підтримки Європейської Комісії та Google з листопада 2020 року.

Ми відстежуємо, класифікуємо та аналізуємо такий контент на різних інтернет-платформах в рамках нашого моніторингу, що є частиною загальноєвропейського дослідження для подальшої побудови ефективної стратегії протидії антиромським висловлюванням в рамках загальноєвропейської та національних механізмів інтеграції ромів.

Співпрацюючи з державними інституціями, медіа, громадянським суспільством та через адвокацію протидії мові ворожнечі, ми хочемо побудувати більш толерантне та справедливе суспільство, в якому буде відсутнє упередження та стереотипне бачення ромської громади в Україні. Крім того, важливою місією нашого проекту є поширення знань серед ромської молоді про існування феномену мови ворожнечі в Україні, його негативних наслідків для суспільства та правових важелів впливу для протистояння цьому явищу.

Акредитація представників ЗМІ – anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід до зали тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Мова ворожнечі щодо ромів пов’язана із стереотипами та соціальними проблемами - дослідження

Випадки мови ворожнечі щодо ромів в Україні пов’язані із стереотипами про їхній спосіб життя та підживлюються соціальними проблемами ромських громад.

Такі висновки містяться в представленому в Укрінформі моніторингу мови ворожнечі та механізмів взаємодії і превентивних заходів для протидії цьому явищу.

З жовтня 2020 року в рамках моніторингу онлайн дослідили публікації та відеоматеріали, що стосуються життя ромської громади в Україні. Ідентифіковано 39 випадків з мовою ворожнечі щодо ромів, з яких 59% пов’язані зі стереотипом про них, як злочинців, 25% - з насмішками над їхнім способом життя, а в 15% випадків ромську тему було використано в політичній боротьбі.

«Тематично мову ворожнечі можна поділити на три підтеми. Перша - це звинувачення ромів у жебрацтві чи дрібних крадіжках і таких випадків було найбільше. Друга - це пряма дискримінація чи цькування ромів з висміюванням їхнього способу життя. Третя - це мова ворожнечі, яка поширювалася під час місцевих виборів у 2020 році - це публікації, які використовували інструменталізацію ненависті щодо ромів у чорних піар-компаніях проти різних кандидатів», - розповів координатор моніторингу мови ворожнечі Роман Зіменко.

Згідно з дослідженням, географія мови ненависті щодо ромів в Україні свідчить про її високі показники саме в тих регіонах, де ромські громади найбільше стикаються з соціальними проблемами. «Найбільше випадків було в регіоні Закарпаття й Ужгороді, а також у Києві, куди багато ромів їде на заробітки в пошуках кращого життя. Ця географія може свідчити про першопричини проблематики - коли велика громада, яка проживає на Закарпатті, має соціальні проблеми в цьому регіоні з роботою, навчанням і взагалі з гідним рівнем життя ромів», - зазначив Зіменко.

За його словами, з одного боку в Україні недостатньо кодифіковано мову ворожнечі, водночас є структурні фактори, які призводять до мови ворожнечі конкретно щодо ромів. «Люди обурюються щодо існування проблем з жебрацтвом та дрібними крадіжками, але на місцях, на жаль, з цією проблемою нічого не робиться. Треба проводити систематичну роботу щодо подолання проблем бідності, працевлаштування й робити акцент саме на інтеграцію ромських громад і вирішувати проблеми, які призводять до їхньої міграції й суспільного невдоволення», - підсумував Зіменко.

Висновками дослідження пропонується не тільки реагувати та боротись із мовою ворожнечі й онлайн «спільнотами ненависті», а й з першопричинами – бідністю серед ромського населення, доступністю навчання для ромів, дискримінацією в суспільстві.

Дослідження проведено міжнародним проєктом протидії мови ворожнечі щодо ромів на території Європи (PECAO). В Україні цей проєкт впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» разом з міжнародною організацією ERGO Network за фінансової підтримки Європейської комісії та Google з листопада 2020 року.

Дослідження класифікує та аналізує контент на різних інтернет-платформах в рамках моніторингу, що є частиною загальноєвропейського дослідження для подальшої побудови ефективної стратегії протидії антиромським висловлюванням в рамках загальноєвропейської та національних механізмів інтеграції ромів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-