Презентація Рейтингу прозорості міст та регіонів України

Презентація Рейтингу прозорості міст та регіонів України

Укрінформ
10 березня, 10:00 - презентація Рейтингу прозорості міст та регіонів України

Організатори: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД, Україна); Інститут економічних і соціальних реформ (INEKO, Словаччина).

Учасники: Єгор Киян - експерт з економічних питань «Міжнародного центру перспективних досліджень»; Петер Голяш  - директор «Інституту соціальних та економічних реформ» (INEKO, Словаччина); Юлія Проценко - молодший експерт з економічних питань МЦПД; Міхал Пішко - Transparency Іnternational Словаччина.

Модератор: Павло Вишебаба - комунікаційний директор МЦПД.

До участі запрошуються - представники державних органів влади, представники місцевої влади, громадських організацій, експерти, представники засобів масової інформації та усі зацікавлені.

Коротко. Під час заходу буде оприлюднено оновлений рейтинг прозорості 50-ти великих міст та 22-х областей України, буде презентовано словацький досвід щодо прозорості органів місцевого самоврядування. Захід відбудеться у форматі онлайн-семінару в рамках ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Довідково. Ініціатива фінансово підтримується з Проєкт спрямовано на підвищення ефективності органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, менеджменту державними підприємствами, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Мова заходу - українська/англійська (із забезпеченням синхронного перекладу).

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Рівненська область і Вінниця очолили Рейтинг прозорості-2020

Рівненська область та місто Вінниця очолили рейтинг прозорості українських регіонів і міст в 2020 році.

Про це повідомили укладачі рейтингу на його презентації в Укрінформі.

«Третє місце в рейтингу прозорості обласних рад цього року посіла Хмельницька область, друге місце посіла Вінницька область, і перше місце вже вдруге протягом 2019-20 років посіла Рівненська область», - оголосила молодший експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Юлія Проценко.

За її словами, до першої десятки рейтингу областей увійшли також Волинська, Сумська, Запорізька, Тернопільська, Чернігівська, Львівська та Одеська обласні ради.

Як наголошувалося, 9 із 22 регіонів поліпшили свою оцінку порівняно з попередніми рейтинговими показниками. Найдинамічніше покращення спостерігається у Херсонської та Чернівецької облрад (+19 позицій), а також Полтавської (+16 позицій). Протилежну динаміку продемонстрували Закарпатська, Хмельницька та Київська облради, а загальна оцінка знизилася у 10 з 22 регіонів.

За словами організаторів, досліджувалися 67 параметрів прозорості кожної облради: інформаційна політика, складання бюджету, державні закупівлі, розпорядження майном, соціальні послуги, кадрова політика, професійна етика та конфлікт інтересів, участь громадян, медіа тощо.

Водночас експерт з економічних питань МЦПД Єгор Киян поінформував, що при складанні Рейтингу прозорості 50 найбільших міст України міськради оцінювалися за 77 параметрами. Переможцем за 2020 рік стала Вінниця.

«На третьому місці в нас розміщується місто Сєвєродонецьк з результатом 92%, на другому місці в нас місто Хмельницький з результатом 97%, і перше місце здобуло місто Вінниця, де показник прозорості становить 99%», - оголосив Киян.

До першої десятки також увійшли Дніпро, Київ, Бахмут, Тернопіль, Кам’янське, Кропивницький, Мукачево.

За словами дослідників, середній показник прозорості міст становить 70% і трохи погіршився порівняно з 2019 роком, коли він був 72%. На думку укладачів рейтингу, це може бути пов’язано з обмежувальними заходами у зв’язку з пандемією коронавірусу.

На думку організаторів, Рейтинг прозорості областей і міст України є важливим механізмом контролю громадськості за місцевою владою, діяльність якої набуває особливого значення в умовах децентралізації.

«Рейтинг є особливо актуальним у зв’язку з децентралізацією в Україні й передання функцій влади на місця. Якщо раніше місцеві бюджети й рішення контролювалися з центру, то зараз більше влади переходить на місця. Місцева влада стає цікавішою й важливішою для людей, відповідно, за нею посилюється громадський контроль», - наголосив Киян.

Захід відбувся межах ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Ініціатива фінансово підтримується посольством США в Україні та спрямована на підвищення ефективності органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, менеджменту державними підприємствами, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-