Презентація спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення»

Презентація спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення»

Укрінформ
24 грудня, 11:00 - міжнародний круглий стіл і презентація спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення»

До участі запрошені: Дюсен Касеінов - генеральний секретар Міжнародної організації тюркської культури;  Сергій Орєхов - почесний голова наукової серії «Світові традиції державного управління», д. ю. н.;Михайло Сидоржевський - голова Національної спілки письменників України; Дархан Калєтаєв - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні, д. політ. н.;  Драгіца Понорац - Надзвичайний і Повноважний Посол Чорногорії в Україні; Ігор Осташ - Надзвичайний і Повноважний Посол України у Лівані (Zoom); Сергій Корсунський - Надзвичайний і Повноважний Посол України у Японії (Zoom); Володимир Хандогій - президент Української асоціації зовнішньої політики, Надзвичайний та Повноважний Посол України (Zoom); Сергій Копилов - ректор Кам’янець-Подільського Національного університету імені Івана Огієнка, д.іст.н., професор (Zoom);  Олег Рафальський - віцепрезидент НАН України; Андрій Сибіга - Надзвичайний і Повноважний Посол України у Туреччині; Владислав Берковський - директор Центрального державного архіву кінофотодокументів ім. Г. С. Пшеничного; Мустафа Джемілєв -  народний депутат України;  Олена Чижова - директор ЦДАМЛМ України; Володимир Омельчук - модератор. 

Коротко. У січні 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного вченого-сходознавця, академіка НАН України Агатангела Кримського. Наукова спадщина вченого профілює значний документознавчий контент, присвячений питанням історії, культури, етнографії, державного будівництва, безпеки народів Сходу та Європи.

Під час круглого столу учасники представлять науковий збірник, присвячений питанням актуалізації наукових ідей і теорій А. Кримського в сучасному науковому державно-управлінському  дискурсі України.

Додаткова інформація за тел.: 067-500-65-50 (В. Омельчук, керівник авторського колективу книги, к.іст.н. ), 050-348-41-27 (Е. Рябий, керівник групи організаційного забезпечення проєкту). 

Акредитація представників ЗМІ триватиме до 23 грудня 2020 року за електронною адресою: stdu2012@gmail.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Вивчення творчої спадщини Агатангела Кримського стане фундаментом для належної відповіді новітнім викликам - експерт

Вивчення творчої спадщини Агатангела Кримського стане важливим фундаментом для належної відповіді новітнім та глобальним викликам.

Таку думку висловив почесний голова наукової серії «Світові традиції державного управління» Сергій Орєхов під час міжнародного круглого столу і презентації спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення» в Укрінформі.

"Вивчення творчої спадщини Агатангела Кримського стане важливим фкндаментом поєднання нашого величного минулого та сучасних реалій для належної відповіді новітнім та глобальним викликам", - сказав Орєхов.

Він зазначив, що багатогранну творчу спадщину Агатангела Кримського вивчатиме ще не одне покоління науковців. За його словами, постать митця привертає до себе увагу не лише дослідників Сходу, які цілком слушно ще за життя вважали його засновником українського сходознавства.

"Очікуване відзначення 150-річчя з дня народження Агатангела Кримського стане приводом для згуртування вчених новітньої української держави. А вшанування його світлої памяті допоможе переосмислити уроки попередніх перемог і поразок у важливій боротьбі українського народу за реалізацію державної діяльності на різних її етапах", - сказав Орєхов.

Він додав, що життя вченого є чудовим зразком самовідданого служіння українській науці та державі.

У свою чергу, віцепрезидент НАНУ Олег Рафальський зазначив, що Кримський важливий ще й тим, що він брав безпосередню участь в організації Української академії наук. За його словами, своєю діяльністю він стояв на "науковому транзиті", і цей транзит дає нам можливість рухатися зі Сходу на Україну, і з України рухатися на Схід.

"І це у нинішніх умовах дуже важливо, це може бути одним із перспективних векторів української дипломатії, а потім політики в цілому. І це треба цінувати", - сказав Рафальський.

Агатангел Кримський народився в 1871 році в українському місті Володимир-Волинський. Походив з кримськотатарського роду. Володів 60 мовами. Агатангел Кримський, не маючи й краплини української крові, присвятив своє життя українській науці та культурі. Був одним із організаторів Академії наук України. Став жертвою сталінського терору. Помер у 1942 році в казахстанській тюрмі, до якої був кинутий за звинуваченнями в антирадянській націоналістичній діяльності.

Сходознавчі дослідження Агатангела Кримського актуальні для сучасних викликів України – голова НСПУ

Внесок Агатангела Кримського в сходознавство, який дотепер належно не поцінований в Україні, особливо актуальний для неї сьогодні.

Таке переконання висловив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський під час міжнародного круглого столу і презентації в Укрінформі спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення».

«Величезний внесок його у сходознавство. Сьогодні це особливо важливо, коли ми бачимо, що відбувається на геополітичній шахівниці, наскільки важливі для України добросусідські контакти з країнами Заходу, з країнами Півдня, з огляду на загрози, які стоять перед українською державністю», - сказав Сидоржевський.

Голова НСПУ привітав ініціаторів, упорядників і фундаторів наукового збірника «Східні традиції державотворення», присвяченого питанням актуалізації наукових ідей і теорій Агатангела Кримського в сучасному науковому державно-управлінському дискурсі України.

«Ця книжка – це український внесок в питання вивчення Сходу, арабістики, тюркології. Це унікальна книжка на пошану нашого феноменального вченого Агатангела Кримського, спадок якого належним чином дотепер не поцінований. Цього не було зроблено зі зрозумілих причин за радянських часів. На жаль, сьогодні є рецидиви подібного ставлення до світочів української культури, з-поміж яких один з перших – це Агатангел Кримський, який зробив дуже великий внесок у світову культуру», - зазначив Сидоржевський.

Він додав, зокрема, що ніхто не знає, скільки насправді Кримський знав мов, від 60-ти до ста, а також розповів про цікаві факти з життя Агатангела Кримського.

«Я довідався, що Агатангел Кримський в юності познайомився з Лесею Українкою, не всі це знають, і був закоханий у Лесю Українку. Омелян Пріцак, ще один титан української історичної науки, вважав Агатангела Кримського своїм учителем», - розповів голова НСПУ, зауваживши, що праці Пріцака і досі не перекладені на українську мову з англійської.

У січні 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного вченого-сходознавця, академіка НАН України Агатангела Кримського. Наукова спадщина вченого профілює значний документознавчий контент, присвячений питанням історії, культури, етнографії, державного будівництва, безпеки народів Сходу та Європи.

Для ТЮРКСОЙ 2021 рік мине під знаком Агатангела Кримського - генсек

Міжнародна організація тюркської культури (ТЮРКСОЙ) в 2021 році проведе низку заходів до 150-річчя від дня народження видатного українського вченого-сходознавця, академіка НАН України Агатангела Кримського та видасть його праці.

Про це розповів генеральний секретар Міжнародної організації тюркської культури Дюсен Касеїнов під час круглого столу і презентації в Укрінформі спеціального наукового збірника «Східні традиції державотворення».

«Я вважаю, що презентація наукового збірника - це тільки початок вшанування цього видатного вченого, знання про якого ми маємо донести до всього світу... Треба говорити про нього постійно, його праці повинні бути настільною книгою для багатьох і багатьох сходознавців, тюркологів, орієнталістів, вчених усього світу», - наголосив Касеїнов.

За його словами, наклад презентованого збірника невеликий, але він буде перевиданий значно більшим накладом.

«Протягом наступного року зусиллями країн-членів ТЮРКСОЙ ми в багато разів збільшимо наклад, причому різними мовами, мовами членів нашої організації», - сказав генсек.

Він зауважив, що в організації почали готуватися до наступного року заздалегідь, і презентував календар.

«Ми видали календар, до якого увійшли 24 особи, і на першій сторінці, оскільки він народився в січні (15 січня 1871 року - ред.), - видатний діяч Агатангел Кримський, 150-річчя від дня народження якого наступного року плануємо відзначати. Конференції, круглі столи в університетах та інших навчальних закладах готуватимуться протягом всього наступного року. Є також домовленість з двома великими організаціями в Туреччині - Інститутом мовознавства імені Ататюрка та Інститутом історії, створеним ще за часів Ататюрка, - про видання його праць, про проведення міжнародних конференцій. Тобто ми готові наступний рік провести під знаком цієї видатної людини», - наголосив Касеїнов.

Він нагадав, що ТЮРКСОЙ була створена в 1993 році і так само, як і ЮНЕСКО, працює з вивчення, збереження і передачі новому поколінню всього багатства тюркської історії, культури, мистецтва.

«Щорічно ми відзначаємо видатних людей тюркського світу, які вийшли за межі своєї держави і стали відомі в усьому світі», - сказав Касеїнов.

Як повідомлялося, Агатангел Кримський народився в 1871 році у Володимирі-Волинському, походив з кримськотатарського роду. Він володів 60 мовами, був одним з організаторів Академії наук України. Кримський став жертвою сталінського терору. Помер у 1942 році в казахстанській в'язниці, куди був кинутий за звинуваченням в антирадянській націоналістичній діяльності.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-