Презентація онлайн-ресурсу про українську політичну еміграцію

Презентація онлайн-ресурсу про українську політичну еміграцію

Укрінформ
24 листопада, 15:30 - презентація геоінформаційної системи “Віртуальний некрополь української еміграції”

Організатор: Український інститут національної пам’яті

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам’яті; Лариса Дір - начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва; Андрій Ковальов - представник благодійного фонду “Героїка”; Павло Подобєд -  координатор проєкту, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП; Роман Зіненко -  представник компанії “Софт-про” – розробника геоінформаційної системи.

Коротко. Геоінформаційна система “Віртуальний некрополь української еміграції” створена фахівцями УІНП та призначена для збору, узагальнення і поширення інформації про поховання української мистецької та політичної еліти закордоном, які розкидані по різних країнах та континентах. Відвідувачі сайту за допомогою багатофункціонального пошуку зможуть швидко та безкоштовно відшукати інформацію про могилу певної особи за ім’ям та прізвищем, за датою чи місцем народження або смерті. В один клік зможуть вивести на екран список українських художників, дипломатів чи, наприклад, математиків, похованих закордоном; переглянути розташування могил чи певного цвинтаря на карті. Кожній персоналії на сайті присвячена окрема сторінка, що містить біографічну довідку, координати та фото могили, відомості про стан місця поховання та статус оплати.

Під час презентації проєкту його автори розкажуть, як 100 років українці на чужині формували нову культуру догляду за українськими похованнями, пояснять, чому зникають могили старих емігрантів і як цьому запобігти.  

Акредитація представників ЗМІ  за електронною адресою:  press@uinp.gov.ua

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Засновані українськими емігрантами інституції за кордоном і нині працюють - Ткаченко

У різних країнах українські емігранти справили значний вплив у багатьох сферах життя, а засновані ними інституції й нині провадять активну діяльність.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав під час презентації в Укрінформі геоінформаційної системи “Віртуальний некрополь української еміграції".

"Досі залишаються активними інституції, які були засновані різними хвилями української еміграції", - сказав міністр.

Як приклад він згадав Український науковий інститут в Гарвардському університеті та Українську вільну академію у Мюнхені.

Ткаченко також зазначив, що завдяки сайту “Віртуальний некрополь української еміграції" можна, зокрема, "дізнатися про те, наскільки великим був вплив українських хвиль еміграції і людей, які просто там (за кордоном - ред.) жили впродовж довгого періоду часу і залишилися".крополь української еміграції" - ред.)".

Як повідомлялося, що фахівці Українського інституту національної пам'яті створили геоінформаційну систему “Віртуальний некрополь української еміграції”, яка призначена для збору та поширення інформації про поховання української еліти за кордоном.

УІНП презентував онлайн-ресурс про місця поховань українських емігрантів

Фахівці Українського інституту національної пам'яті створили геоінформаційну систему “Віртуальний некрополь української еміграції”, яка призначена для збору та поширення інформації про поховання української еліти за кордоном.

Презентація відбулася під час пресконференції в Укрінформі.

"Український інститут національної пам'яті поставив собі на меті створити інтерактивний продукт, себто не якусь сталу енциклопедію, не якийсь офіційний документ, а власне продукт, за допомогою якого і Україна, як держава, і організації закордонних українців зможуть ефективно здійснювати взаємодію і роботу з пошуку, обліку і збереження поховань українців за кордоном. Насамперед ми поставили на меті створити геоінформаційну систему, себто пов'язати два важливих елементи: карту і базу даних для того, щоб можна було просто і швидко візуалізувати і вивести на екран потрібну інформацію про українців, які здебільшого у 20 столітті за різних обставин були змушені залишити територію України і опинилися поза її межами ", - сказав під час презентації координатор проєкту, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП Павло Подобєд.

Він зазначив, що ця інформація потрібна не лише для розуміння того, скільки є поховань тих чи інших людей, а й для того, щоб можна було легко цю інформацію структурувати, відсортувати і вивести на екран. За його словами, відвідувачі сайту зможуть швидко та безкоштовно відшукати інформацію про могилу певної особи за ім’ям та прізвищем, за датою чи місцем народження або смерті.

Подобєд додав, що станом на сьогодні до бази внесено 2 641 поховання на території 284 кладовищ .

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зазначив, що до завдань УІНП входить здійснення комплексу заходів з увічнення пам'яті українських героїв, історичних постатей, які в різний час боролися за Україну, захищали її суверенітет і незалежність. За його словами, цей проєкт є популяризацією історії і видатних особистостей.

"Ми популяризуємо особистостей, розповідаємо про них і створюємо систему, яка дозволяє побачити, хто з них де знаходиться, і навіть долучитися до догляду за могилами цих людей. Тобто це жива пам'ять, і інструмент живої пам'яті ", - сказав він.

На онлайн-ресурс можна перейти за посиланням.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-