Оптимальний шлях переозброєння: як створити ефективну систему в державі

Оптимальний шлях переозброєння: як створити ефективну систему в державі

Укрінформ
19 листопада, 15:00 - круглий стіл на тему: «Оптимальний шлях переозброєння: як створити ефективну систему в державі»

Організатор: Український  інститут безпекових досліджень (УІБД).

Учасники: Валентин Бадрак - член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Сергій Згурець -  член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес»; Валерій Іващенко - перший заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України; Олександр Миронюк - заступник міністра оборони України; Ігор Кабаненко - адмірал, президент компанії «UA.RPA»;  Анатолій Пінчук -  директор ВГО «Українська стратегія»; Сергій Чепель - директор «САТКОМ ГРУП». 

До участі запрошені:  представники РНБОУ, фахівці дотичних міністерств та відомств.

Під час круглого столу експерти та запрошені  фахівці обговорюватимуть наступні питання:

1. Проблеми формування та реалізації ДОЗ (державного оборонного замовлення) та  як їх позбутися в 2021 році.

2. Питання переходу до формування державних цільових програм як шлях відмови від «ручного управління» у переозброєнні.

3. Питання формування пріоритетів.

4. Ефективні шляхи прийняття рішень, баланс внутрішнього замовлення та імпорту.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

РНБО могла б стати майданчиком для вирішення проблем оборонно-промислової реформи - експерт

В Україні існують серйозні ризики зриву напрацювань оборонно-промислової реформи, і майданчиком для діалогу щодо їх вирішення могла би стати Рада національної безпеки та оборони.

Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак під час круглого столу в Укрінформі організованим Українськмй  інститутом безпекових досліджень (УІБД).

«Ми сьогодні бачимо високі ризики зриву напрацювань оборонно-промислової і оборонної реформи взагалі і хочемо заявити, що потрібно вжити заходів, щоб ті напрацювання, які довели нас до старту реформи, не залишились напрацюваннями», - заявив Бадрак.

Серед базових проблем відносини між Генеральним штабом і головнокомандувачем ЗСУ, з одного боку, та Міноборони, з іншого, а також суперечку між Укроборонпромом та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості - з іншого.

Крім того, за словами експерта, гостро стоїть питання переозброєння війська.

«На сьогодні створилась ситуація, коли закон про оборонні закупівлі не вступив в дію, а суспільство вже вимагає більш прозорої політики», - зауважив Бадрак.

Він додав, що керівники підприємств та представники Укроборонпрому і профільного парламентського комітету наразі не розуміють орієнтирів Генштабу ЗСУ та політики щодо закупівель озброєнь. А це не дозволяє підприємствам будувати свою стратегію щодо розвитку виробництв і технологій.

Крім того, ще одним проблемним питанням є збалансування імпорту озброєння та внутрішнього виробництва, зауважив Бадрак.

Для вирішення цих проблем експерт пропонує реалізувати два кроки: створити майданчик, де буде вестись професійна дискусія і вирішуватимуться суперечки між учасниками процесу, а також сформувати кілька державних цільових програм, які дадуть змогу передбачати бюджет для армії на 3-5 років.

Таким майданчиком для діалогу щодо вирішення проблем оборонно-промислової реформи може стати РНБО, вважає Бадрак.

У Мінстратегпромі здивовані заявою Укроборонпрому щодо затримки реформи ОПК - заступник міністра

У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості здивовані заявою державного концерну "Укроборонпром" щодо втручання відомства в господарську діяльність і блокування реформи концерну і оборонно-промислового комплексу. Про це заявив перший заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Валерій Іващенко під час круглого столу в ІА "Укрінформ" 19 листопада, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми здивовані демаршем керівництва концерну "Укроборонпром" і спробою цього суб'єкта господарської діяльності позиціонувати себе як ексклюзивного політичного гравця, що має виключне право визначати пріоритети, методи та шляхи реформування і розвитку надважливої стратегічної галузі держави і надавати оцінку органам державної влади", - сказав Іващенко.

Він наголосив, що завдання створити ефективну модель функціонування оборонно-промислового комплексу України в умовах війни з російським агресором є надзвичайно важливим питанням державного рівня. "Публічне втручання в неналежну до компетенції суб'єкта господарювання сферу, а саме в державну військово-промислову політику не може розцінюватися нами інакше, як спроба зірвати реалізацію завдань, визначених Президентом та закріплених чинним законодавством", - підкреслив Іващенко.

Він зазначив, що Мінстратегпром спільно з Укроборонпромом, державними органами влади та громадськими організаціями вже кілька місяців працюють над розробкою нових нормативно-правових актів, необхідних для формування ОПК. Заступник міністра додав, що головне завдання Мінстратегпрому - забезпечити ефективне функціонування всіх оборонних підприємств включно з Укроборонпромом, адже "суб'єкт господарювання не може сам себе реформувати".

За словами Іващенка, заяви про наміри Мінстратегпрому підпорядкувати собі 6 авіабудівних підприємств після виведення їх з Укроборонпрому є "маніпуляцією і підміною понять". "Ми не плануємо залишати в себе ці 6 авіабудівних підприємств і керувати ними в ручному режимі. Вони були введені до складу концерну Укроборонпром штучно", - зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, ДК "Укроборонпром" 18 листопада опублікував заяву про те, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості втручається в господарчу діяльність концерну і третій місяць системно блокує реформування Укроборонпрому. Зокрема, не розпочато підготовку Стратегії оборонно-промислового комплексу; не затверджено політику власності концерну, яка на момент заснування нового міністерства була розроблена та узгоджена відповідними органами державної влади; за наполяганням міністерства зупинено розгляд законопроєктів, необхідних для початку реформування державного сектору оборонно-промислового комплексу, при цьому протягом чотирьох місяців міністерство не надало жодних альтернативних пропозицій або системних зауважень до законопроєктів, запропонованих народними депутатами; не розглянутими залишаються неодноразові звернення концерну щодо вирішення ключових проблем виробників у питанні ціноутворення, державних гарантій, казначейських рахунків тощо.

У концерні також заявляють про надходження з Мінстратегпрому усних доручень та численних наполягань. Зокрема, систематично надходять вимоги та рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств концерну, а саме компаній "Укрспецекспорт", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс", ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "Київський завод Радар", Івано-Франківського котельно-зварювального заводу та підприємств у Львівській області. У концерні стверджують, що окремо висловлюються наполегливі вимоги щодо звільнення співробітників "Укроборонпрому", відповідальних за безпеку, експорт, зв’язки з державними органами влади та трансформацію.

Раніше Мінстратегпром презентував реформу ОПК, яка передбачає корпоратизацію підприємств оборонної промисловості. Зокрема будуть створені дві державні холдингові компанії: одна на базі Укроборонпрому з умовною назвою "Оборонні системи України" та друга - аерокосмічна. До аерокосмічного холдингу долучаться, крім підприємств Державного космічного агентства, авіаційні підприємства ще 6 авіабудівних підприємств, які наразі входять до складу Укроборонпрому.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-