Якісні та безпечні іграшки – запорука здорового дитинства!

Якісні та безпечні іграшки – запорука здорового дитинства!

Укрінформ
25 листопада, 11:00 - пресконференція на тему: «Якісні та безпечні іграшки – запорука здорового дитинства!»

Організатори: Громадська спілка «Українська Асоціація Індустрії Іграшок» та Громадська організація «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра».

Учасники: Наталія Іваненко - виконавчий директор ГС «Українська Асоціація Індустрії Іграшок»; Олена Куликова - голова Правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра»; Ірина Мазепа - начальник підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві; Майя Руселевич - алерголог, педіатр, кандидат медичних наук, засновниця медичного центру B_Health.

Теми для обговорення:

1. Небезпечні іграшки, реалії бізнесу, аналіз ринку. Як і де обрати якісну та безпечну іграшку?

2. Вимоги до безпечності дитячих іграшок. Європейський досвід як приклад до наслідування. Дослідження українських іграшок. Проблематика проведення лабораторних досліджень.

3. Контроль ринку іграшок: напрацювання, проблематика та цілі. 

4. Наслідки контакту дітей з низькоякісними іграшками.

Коротко. Метою даного заходу є бажання привернути увагу влади, представників ЗМІ та громадськості до проблеми безпечності іграшок, що реалізуються на споживчому ринку України.

Іграшки, що вводяться в обіг, повинні відповідати вимогам щодо безпечності, встановленим Технічним регламентом та санітарним нормам.

Як повідомляють організатори, моніторинг ринку іграшок свідчить про те, що ці вимоги постійно й масово порушуються. Дитячі товари сьогодні можливо придбати не лише у спеціалізованих магазинах, а й в кіосках, на ринках, в продуктових супермаркетах тощо. Фіксується  продаж іграшок, заборонених до реалізації за кордоном, без встановленого маркування, тобто контрабандних товарів, а також у точках торгівлі, в яких не передбачено продаж дитячого асортименту. Масштаби проблеми настільки великі, що держава не в змозі їх контролювати, а батьки не завжди знають ознаки якісних та безпечних товарів.

Інформування та захист прав споживачів на безпечні товари - пріоритет українського сьогодення й діяльності громадських організацій - ініціаторів пресконференції.

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Акредитація журналістів ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На ринку дитячих іграшок 30% товарів є небезпечними – експерт

На українському ринку дитячих іграшок понад 50% товарів має сумнівне походження, а 30% є небезпечними для здоров'я дітей. Про це в Укрінформі під час пресконференції «Якісні та безпечні іграшки – запорука здорового дитинства!» розповіла виконавчий директор ГС «Українська Асоціація індустрії іграшок» Наталія Іваненко.

«На ринку іграшок України близько половини товару має сумнівне походження і реалізується з порушенням норм технічного регламенту безпечності іграшок. А третина іграшок - це той товар, який може так чи інакше шкодити здоров'ю дітей», - сказала Іваненко.

Вона додала, що в регіонах є магазини, де оригінальна якісна продукція становить лише 20%, а 80% припадає на товари сумнівної якості та походження. Такі небезпечні іграшки, за її словами, можна придбати в багатьох магазинах, починаючи від торгівельних центрів, закінчуючи переходами та кіосками; інколи сумнівний товар зустрічається навіть у профільних магазинах.

«Чому люди в принципі купують сумнівний товар? Люди говорять, що дитина пограє п'ять хвилин іграшкою і втратить інтерес. Але насправді це призводить до того що з усього загалу іграшок у дитини може бути лише 20% якісних, і дитина буде багато часу контактувати з предметами сумнівної якісті», - підкреслила керівник асоціації.

Вона наголосила, що часто продавці іграшок і власники магазинів не розуміють, що таке технічний регламент, не знають, які документи мали б підтвердити якість іграшки. Тож, вся відповідальність за якість іграшок, з якими граються діти, на думку Іваненко, лягає на плечі батьків, які купують продукт.

Лише 20% покупців можуть відрізнити якісну іграшку від небезпечної – експерт

Безпечність іграшки вважають головним критерієм якості 80% покупців, але лише 20% можуть відрізнити якісну іграшку від небезпечної. Про це в Укрінформі під час пресконференції «Якісні та безпечні іграшки – запорука здорового дитинства!» розповіла виконавчий директор ГС «Українська Асоціація індустрії іграшок» Наталія Іваненко.

«Щороку ми проводимо соціологічні дослідження де задаєм одні й ті самі запитання: які критерії є для вибору іграшок. Вже 4 роки підряд 80% респондентів вказують на те, що перш за все – це безпека. Наступне питання: чи знаєте як відрізнити якісну іграшку від підробки; і лише 20% відповідаючи на нього, кажуть, що розбираються», - сказала Іваненко.

За її словами, в усіх категоріях іграшок зустрічаються товари сумнівної якості.

«Зустрічаються у нас такі іграшки, які взагалі без зовнішньої інформації, без маркування про виробника тощо. Такі іграшки ми не рекомендуємо купувати. Зустрічаються іграшки, де на упаковці немає жодної інформації українською мовою, тож невідомо нічого про цю іграшку», - зауважила експерт.

Також вона наголосила, що в більшості випадків, коли маркування лише часткове, частіше за все це буде підробка загальновідомого бренду. Варто обирати лише ті іграшки, наполягає Іваненко, де є повне маркування.

Інформацію про іграшку можна перевірити ще за допомогою QR-коду на її упаковці. Але і в цьому випадку, застерігає голова Асоціації індустрії іграшок, потрібно уважно дивитися на назву сайту та наявність помилок у назві іграшки; назви з помилками свідчать, що це підробка. Іваненко стверджує, що всі оригінальні іграшки продаються в запаяних коробках, в картонних упаковках продаються тільки підробки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-